Activiteiten & Actueel

Verslag dagreis Zws-Vlaanderen en België 2019

6 juni 2019 dagreis: tuin Hidden Gardens, stadje Lier en kwekerij Sanguisorba.

Foto's hiervan in het foto album; Opens internal link in current windowklikt u hier.

 

Met een bus vol zijn we op stap geweest.

We bezoeken eerst de tuin Hidden Gardens in Vogelwaarde. De naam was heel goed gekozen! In een doorgaande straat bij een "gewoon" huis werden we afgezet. Niet vermoedend wat er achter het huis allemaal te zien was!
We worden bijzonder hartelijk ontvangen met koffie en cake door de eigenaren Wies en Marja van Damme. De geschiedenis van de tuin wordt uitgelegd: eerst een kleinere tuin, maar er kon grond van de buren bij gekocht worden. Een jonge Belgische tuinarchitecte heeft de tuin ontworpen, wat goed te zien is aan de doorkijkjes en spannende lijnvoering. Verschillende thema's in de tuin: rozentuin met prachtige combinaties, de Alhambratuin met de lange vijvers en de problemen die er waren met water wat onder de folie kwam. Daardoor kwamen de waterplanten naast de vijver terecht....... de prachtige Japanse tuin die met een speciale hark wordt aangeharkt om de stroming uit te beelden. Ik was ook erg gecharmeerd van het achterste gedeelte van de tuin met knotwilgen, siergrassen en Digitalis. Mooie overgang naar het land achter de tuin.
Een hele goede start van de dag!

Op naar Lier, een stadje onder Antwerpen, met een Begijnhof die op de lijst van Unesco Werelderfgoed staat. Na een overweldigende lunch met soep, uitgebreide salade en Vlaamse patatten worden we in 2 groepen verdeeld en meegenomen door een stadsgids. Bijzonder leuk om zoveel interessante dingen te horen over de stad en de inwoners: Begijntjes en hoe ze leefden, de rivieren de kleine en grote Nete die bij elkaar komen in de stad, stadspoorten, waarom de Lierenaren Schapekoppen genoemd worden (ze wilden liever een veemarkt en de rechten daarvan dan een universiteit). Pallieterstad, vernoemd naar de titel van een boek van de bekende schrijver Felix Timmermans, en natuurlijk de Zimmertoren, waar de prachtige Jubelklok hangt en het ingewikkelde uurwerk te bewonderen is. We mochten ook een kijkje nemen in een hofje waar dames aan het borduren waren. Prachtige patronen, allemaal met de stiksteek uitgevoerd. Zeker een stadje om nog eens naar terug te gaan en op het gemak rond te slenteren en een terrasje te pakken.

Ten slotte bezoeken we de kwekerij Sanguisorba. De eigenaar Bert Belmans is een bevlogen man en vertelt heel enthousiast over zijn bedrijf, hoe hij begonnen is en hoe het na zoveel jaren is uitgegroeid tot een leverancier van bijzondere kruiden en gewassen voor top koks. Het gaat om de geur en de beleving. Een totaal andere manier van kweken en kijken naar producten waar je vrolijk van van wordt. We waren wel erg moe van de stadswandeling en het was fijn om met een " tas" kruidenthee bij te komen voor we met de bus naar huis gingen.

Onderweg naar huis werden we getrakteerd op een drankje en lekkere pittige hapjes.

Een mooi einde van een prachtige, droge en zonnige en interessante dag!

Sietske van Liere en Liesbeth Hamelink, Reiscommissie

 

 

meer

Spelregels bij activiteiten

(onderaan het volledige Protocol)

Leden hebben op vertoon van hun geldig Groei & Bloei pasje gratis toegang tot lezingen; niet-leden betalen € 5,-. Tot de leden behoren ook de partners/huis-genoten van de abonnementshouder.

Bij activiteiten/reizen kan een lid altijd maximaal één introducé meenemen. Niet-leden en introducés betalen per activiteit een vooraf vastgesteld bedrag extra.

Zie verder: protocol onderaan.

Inschrijvingen en Annuleringen van deelname aan activiteiten van en door G&B afdeling Walcheren*

Mocht bij annulering van een activiteit/reis de vrijgekomen plaats niet opgevuld worden, dan zal helaas slechts de helft van het gestorte bedrag terugbetaald kunnen worden, in verband met de gemaakte kosten. Bij annulering vanaf de 28e dag tot dag van vertrek of later bent u de volledige reissom verschuldigd.

(De vrijgekomen plaats kan door deelnemers van de reservelijst ingevuld worden of, als er geen lijst is, door iemand die aangedragen wordt door de “uitvaller”).

Bij over-inschrijving wordt er geloot.

Uw inschrijving bij activiteiten wordt later bevestigd. Bij een opgave via het e-mail formulier op de website krijgt u altijd direct een bevestiging van ontvangst. Zodra de definitieve doorgang van de activiteit is vastgesteld wordt uw inschrijving definitief. U dient zelf een reis-, bagage-, ziektekosten-, ongevallen-, en annuleringsverzekering af te sluiten.

*Bij activiteiten georganiseerd door een derde partij gelden de inschrijvings- en annuleringsvoorwaarden van de desbetreffende partij en worden voor of na boeking verstrekt.

Geld overmaken op IBANnummer NL18RABO 0140 6795 10 t.n.v. K.M.T.P. Walcheren onder vermelding van de betreffende activiteit,uw lidmaatschapsnummer en uw bankrekeningnummer.
Inschrijvingsnummer K.v.K. 40309426

Protocol Deelname Activiteiten

1.      
Uitgangspunt is dat in principe alle activiteiten, zoals lezingen, cursussen, plantenruilbeurzen, tuinkringen, tuinreizen (ééndags of meerdaagse), fietstochten, snertwandelingen etc., openstaan voor zowel leden als niet-leden. Hierop gelden de volgende uitzonderingen:
·         Jaar- en Commissievergaderingen en Vrijwilligersavonden.
·         Indien het Bestuur besluit om een activiteit niet of maar beperkt open te stellen 
          voor niet-leden.

2.   
Een lid kan altijd maximaal één introducé meenemen. Deze wordt niet meegeteld als
niet-lid. Huisgenoten zijn leden.

3.      
Niet-leden en introducés betalen altijd een extra bedrag op de ledenprijs voor de activiteit. Dit bedrag dient substantieel te zijn en minimaal 10%.

Toelichting

  • Een introducé is iemand die aan een activiteit samen met een lid deelneemt. Op het aanmeldingsformulier worden zowel het lid als de introducé aangemeld.
  • Een niet-lid is iemand die aan een activiteit deelneemt als zijnde buitenstaander en dient zich apart aan te melden.
  • De regel dat bij activiteiten die opengesteld zijn voor niet-leden, leden voorrang hebben op niet-leden, komt hierbij te vervallen.
  • Indien een Commissie besluit om een bepaalde activiteit niet of maar beperkt open te stellen voor niet-leden, dient de Commissie een verzoek in te dienen bij het Bestuur met onderbouwing van de reden en zal het Bestuur een besluit nemen en kenbaar maken aan de Commissie. Zijn er meer niet-leden aangemeld dan het maximum dan worden deze op de wachtlijst geplaatst.
17
Feb
Prachtige Pleione
14
Feb
LENTE   Primavera