Groentips & Groeninfo

Plezier in stekken

Zelf wel eens een dahlia gestekt? Wat een genoegen is dat om later je zelfgestekte dahlia in bloei te krijgen. Zelf planten uit stek opkweken kan veel gewassen. Gooi er eens een uurtje tegenaan en begin je eigen minikwekerij. 

Als je een dahlia wilt stekken zet je een dahliaknol in maart in een pot met grond op een warme plaats. De knol gaat uitlopen en die nieuwe scheuten snij je er voorzichtig af, zoals op de foto is te zien. Deze stekken zet je in een potje met stekgrond, je giet het aan en je doet er een plastic zak over. Na enkele weken hebben deze stekken wortels en kun je ze apart oppotten. Na midden mei kun je ze in de tuin uitplanten en in de nazomer zullen ze dan bloeien. Deze planten vormen ook weer knollen die je kunt rooien en gewoon kunt bewaren tot het volgende voorjaar. Op die manier kun je van je mooiste dahlia snel een groot aantal planten maken.

De gemakkelijkste manier om planten uit stek te kweken is door takken in een vaas te zetten en maar wachten tot er wortels aan verschijnen. Dat lukt bijvoorbeeld goed bij kronkelwilg en forsythia. Je hoeft er niets voor te doen: de bloemtak vormt wortels en ineens staat er een nieuwe plant in de vaas. Veel gemakkelijk te stekken gewassen wortelen binnen enkele weken in een vaas met water. Het is een heel gemakkelijke methode om snel veel jonge planten te krijgen. Toch heeft deze methode een groot nadeel. De in het water ontstane wortels zijn helemaal aangepast aan de vochtige omstandigheden en als ze uit de vaas worden gehaald en in de grond worden gezet zullen ze er een hele dobber aan hebben om in leven te blijven.

Het is beter om het op de manier te doen  zoals  ik bij de dahlia beschreef. Op deze simpele manier krijg je een soort minikasje met daarin een hoge luchtvochtigheid en een hoge temperatuur. Je kunt in zo'n pot geen honderden stekken tegelijk laten bewortelen, maar je hebt gewoonlijk aan 10 tot 15 planten meer dan voldoende.

Regels voor succes

* Neem stek dat niet meer helemaal zacht is, het zogenaamde halfverhoute stek geeft vaak de beste resultaten.

* Tussenstek slaat vaak beter aan dan topstek. Knip daarom bij fijne gewassen de top uit de stekken. Dat geldt overigens niet voor dahlia!

* Laat stek van Pelargonium een paar uur liggen voordat je het in de grond steekt.

* Halveer de bladeren van stekken met grote bladeren.

* Zet de stekken in een mengsel van scherp zand en gezeefde turfmolm. Gebruik een stokje om de gaatjes te prikken. Giet de stekjes na het uitzetten goed aan en zet ze onder plastic of een ruit.

* Groeistof kan bij verschillende gewassen de wortelvorming bevorderen. Neem dan wel groeistof die niet te oud is en volg de gebruiksaanwijzing nauwgezet op.