Groentips & Groeninfo

Staartaar, de mooiste maartbloeier

Er komt een tijd in je leven dat je de schoonheid van Forsythia als goedkoop gaat beschouwen en je de eveneens gele bloemen van Stachyurus als het summum in het voorjaar gaat zien. Ik kan er in het voorjaar niet genoeg van krijgen en loop regelmatig naar deze heester om even weer bij te tanken.

De naam Staartaar is eigenlijk letterlijk uit het Grieks vertaald, stachys is namelijk aar en oura staat voor staart. Als u de urnvormige bloemen van deze heester bekijkt zult u zien dat ze aan een stijve, hangende aar in de vorm van een staart zitten. Volgens de literatuur zijn er acht tot tien soorten en die zijn allemaal afkomstig uit Centraal- en Oost-Azië. De bekendste soort, Stachyurus praecox, komt uit Japan.

Vaak begint Stachyurus midden maart te bloeien en dat gaat vaak door tot midden april. De bloemen verschijnen voor het blad. Al in november zijn de takjes met aartjes en daaraan de knoppen al duidelijk aanwezig. In de loop van de winter worden de knoppen langzaam dikker tot ze begin maart al wat kleur beginnen te krijgen. De bloei is na een normale winter zeer overvloedig en de staartaar doet wat kleurenpracht vanaf een afstand dan zeker niet onder voor een forsythia. Na de bloei loopt het blad uit dat eerst een beetje een rode kleur heeft en later groen wordt. Veel bloemen vallen af zonder dat er zaad wordt gevormd. Een opvallend detail waar vaak aan voorbij wordt gegaan is de schitterende herfstkleur. Een paar weken lang is het blad donkerrood gekleurd. Vanaf begin november valt het blad en midden november is het veelbelovende begin van een nieuwe bloei alweer aan de kale takken te zien.

In de tuin

Volgens de bestaande literatuur zou de Staartaar het beste op zure grond groeien en op kalkrijke bodem minder goed gedijen. Bij de Botanische Tuinen in Utrecht staan al sinds jaar en dag een drietal exemplaren op kalkrijke klei en die hebben het daar reuze naar hun zin. Planten die op arme zandgrond staan of op een slechte standplaats onder bomen staan, zullen we in leven blijven, maar slecht bloeien. Gezien de spectaculaire bloei in het voorjaar en de prachtige herfsttinten zou ik pleiten voor een plek in de tuin waar hij vrij staat en goed tot zijn recht kan komen.

Stachyurus praecox kan in de tuin tot een forse struik uitgroeien. Een hoogte van  3 m halen ze, als ze niet te vaak gesnoeid worden, met gemak en bij een vrijstaand exemplaar moet je er rekening mee houden dat hij ook ongeveer zo breed wordt.

Te groot geworden exemplaren kunnen sterk worden gesnoeid en ze zullen het jaar daarop reageren met nieuwe scheuten van meer dan 1,5 m. Schroom niet om ieder jaar te snoeien, dan blijft de heester in vorm en wordt hij niet te groot. Vlak voor de bloei kun je ook enkele bloemtakken knippen en binnen in bloei trekken. De aartjes hangen echter alleen mooi naar beneden als de tak op dezelfde wijze neergezet wordt als hij aan de struik groeide. Echt een bloemheester voor de snij zal het naar mijn idee nooit worden.

meer

Advertenties

22
Oct
Overal ‘groene mannetjes’ - Blik op de Tuin 924/2019
22
Oct
Herfstbloeiers