Activiteiten & Actueel

Fotoverslag Open Tuinen 14 t-m 16 juni 2019

Open Tuinen Dagen 14 t/m 16 juni 2019

De Nationale Tuinweek wordt afgesloten met het Open Tuinen Weekend.
Dit jaar op vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 juni 2019 van 10-17.00 uur.

Let op: Niet alle tuinen zijn alle dagen open; wel allemaal op zaterdag 15 juni.

Eind mei is een flyer in kleur hierover rondgestuurd aan de leden van de afdeling.
Meer informatie over de tuinen vindt u hieronder.

Kaartje van Walcheren met de tuinen. Klik op het plaatje voor een vergroting.
Er zijn wat fietsroutekaartjes onder de betreffende tuinen geplaatst . Enkele beschrijvingen vindt u hier.

Tuin nr. 1 Lia Jobse

1. Lia Jobse
Eikenlaan 62
4356 HG  OOSTKAPELLE

Geopend: za 15 en zo 16 juni (10-17.00 uur)

De tuin ligt aan de Eikenlaan,niet ver van het strand. De tuin heeft een mild klimaat omdat deze direct achter de duinen ligt. Er is veel gras met kleine borders. Middenin ligt een grote vijver. De tuin is ontworpen door Liesbeth Hamelink.

Tuin nr. 2 Frans en Betsie de Visser

2. Frans en Betsie de Visser
Beukenlaan 37
4356 HK OOSTKAPELLE

Geopend: vrij 14, za 15 juni (10-17.00 uur)

De tuin is ca.700 m2 en gelegen aan de rand van de Mantelinge. Er wordt  getuinierd op zandgrond, wat voor- en nadelen heeft, maar heerlijk is om in te werken. Er wordt naar gestreefd het hele jaar door iets te laten bloeien.
De tuin is jaarlijks 2x2 dagen open tijdens de Kunstroute (zie www.kunstrouteoostkapelle.nl) en de Zeeuwse Tuin 2-daagse op 20 en 21 juni.
Er is keramiek in de tuin aanwezig.

Tuin nr. 3 Joost en Cathrien Hoogendoorn

3. Joost en Catrien Hoogendoorn, “d’Ouwe Wegeling”
Zuiverseweg 6
4357 NM  DOMBURG

Geopend: za 15 juni (10-17.00 uur)

Landschapstuin met grote borders, en veel (klim)rozen en diverse soorten struiken. Er is ook een kleine kas en kwekerij voor eigen gebruik. De tuin is afgezet met 2 meter hoog schapengaas tegen de overlast van voornamelijk damherten. Er is een stuk bos met wandelpaden en langs het land zijn windsingels waar overdag de reeën lopen. 

Tuin nr. 4 Jo en Leunis Minderhoud

4. Jo en Leunis Minderhoud
Prelaatweg 88
4363 NJ  AAGTEKERKE
www.klanktuin88.nl

Geopend: vrij 14, za 15 en zo 16 juni (10-17.00 uur)

De tuin beslaat met de woning circa 3000 m2 en bestaat grof gezegd uit vier delen. Aan de oostzijde van de woning staan diverse fruitbomen, omzoomd door een gazon en sierplanten en op de grens van de voortuin een vijver met terras. Aan de zuidzijde is de redelijk formele voortuin met gazon en bloemperken met buxushaagjes. Aan de westzijde is het grootste tuingedeelte met een lange border van circa dertig meter een groot gazon met hierin een vijver en een berceau met hieraan perenbomen , ramblers en aan beide zijden een vaste planten border. Tegen de grens met de buurman staat een cederhouten kas met hier omheen wat bloemperken.Achter de schuur is een overkapping met zicht op de moestuin, die is aangelegd in een mandala vorm, en hierachter nog een groot terras met een pergola met druiven,een kleine vijver en borders .Er is ook gelegenheid om eigengemaakte producten of plantjes te kopen. Tijdens de Open Tuindagen zal Minderhoud Catering ( www.cateringzeeland.com ) koffie of thee met vers gebak of een lekker hartig hapje verzorgen. Tevens is er een toiletvoorziening.

Tuin Minderhoud

Tuin nr. 5 Piet Cevaal

5. Piet Cevaal
Vrouwenpolderseweg 26
4353 BD  SEROOSKERKE

Geopend: vrij 14, za 15 en zo 16 juni (10-17.00 uur)

De tuin is in totaal ongeveer 1.500 m2 groot en bestaat uit vier delen. Een voor- en zijtuin, waar wat minder intensief  in wordt gewerkt. De meest in het oog springende tuin is achter het huis met een groot gazon, vijver en borders met veel verschillende vaste planten en rozen. Achter een rozenhaag is nog een kleiner formeel tuintje met buxushaagjes en rozen en achter de loods is nog een hoek waar wat planten worden opgekweekt en groenten worden geteeld.

Tuin nr. 6 Hedy van Straten

6. Hedy van Straten, “Domaine des Roses”
Zandput 19
4353 BA  SEROOSKERKE

Geopend: za 15 en zo 16 juni (10-17.00 uur)

Domaine des Roses is een liefhebberstuin van een halve hectare omzoomd door bomen verscholen in het dorp. Romantische begroeiing tegen het huis, veel rozen, een vijver, groot grasveld en meerdere borders.

Tuin Van Straten

Tuin nr. 7 Willeke en Ruud Verschuur

7. Willeke en Ruud Verschuur, “De Pionier-Ster”
Pioniersweg 2A
4364 RE  GRIJPSKERKE
www.tuindepionierster.nl

Geopend: za 15 juni (10-17.00 uur)

Na in 2016 verhuisd te zijn van de Rammekenshof naar Grijpskerke is deze tuin de Pionier-Ster gecreëerd.  De tuin van ruim 3300 meter heeft vele verrassingen en mede dankzij de aanwezige bomen en het fraaie Zeeuwse landschap een mooie uitstraling. De kleurrijke lange borders zijn een lust voor het oog en verrassend zijn de eilanden en de Dijk met grassen, vaste planten en strandpalen. Bedekt met schelpen geven zij een vakantiegevoel dat goed bij Zeeland past. De groentetuin met lange rozenpergola is omzoomd met een kleurrijke schakering van eenjarigen die over het schapenhek bungelen.
De rozenborder in de voortuin geeft behalve kleur en geur een mooi uitzicht over het Zeeuwse landschap. Rozen vinden we ook terug in de Vintage rozen border waarin veel Engelse rozen zijn verwerkt.
Er is verkoop van plantjes en zelfgemaakte jam. Ook is er een kopje koffie/thee met wat lekkers.

Tuin Pionierster

Tuin nr. 8 Jacqueline en Frank Geluk

8. Jacqueline en Frank Geluk, “De Dorpstuun” en keramiek “De Kleiboenke”
Loodhol 17
4364 CA  GRIJPSKERKE

Geopend: vrij 14, za 15 en zo 16 juni (10-17.00 uur)

Als u de tuin binnen komt  (700 m2)   treft u een tuin aan die door de eigenaren zelf  ontworpen en ingeplant is. Er is hier geen kennis uit de "boeken" toegepast. Het is gewoon een leuke tuin.
Gelijk met de open tuin is er een expositie van handgevormd keramiek, zowel voor in de tuin als in huis. Koffie, thee en fris met iets lekkers, zijn verkrijgbaar terwijl u lekker even geniet van de tuin. Toiletgelegenheid is aanwezig.

Tuin Geluk
 

Tuin nr. 9 Joke en Henk Cijsouw

9. Joke en Henk Cijsouw, “’t Hofje”
Noordweg 4
4373 SM  BIGGEKERKE
www.tuinthofje.nl

Geopend: vrij 14, za 15 juni (10-17.00 uur)

Een romantisch landelijke gelegen tuin met uitzicht tot aan de duinen, Borders op kleur rondom het huis in vloeiende belijning. De hagen van taxus, beuk, en lonicera geven structuur. Een cottage tuin met een weelderige beplanting. In april staat de tuin vol met bloeiende bloembollen en in de zomer zijn er de vele rozen. Tijdens de open tuinen dagen van Groei&Bloei is er ook kunst in de tuin, en een verkoop voor goede doelen. Interieur 't Hofje met Brocante is deze dagen ook open. Wilt u even pauzeren dan kunt u genieten van koffie/thee met huisgemaakte taart of een broodje in de tuin of de serre.

Tuin Cijsouw

Tuin nr. 10 Ben en Connie Walraven

10. Ben en Connie Walraven, “De Houtenhandsche Hof”
Wielemakersbaan 4
4371 PM  KOUDEKERKE
www.wb4.nl

Geopend: vrij 14, za 15 en zo 16 juni (10-17.00 uur)

Privé-tuin “De Houtenhandsche hof” in Koudekerke met in de zomermaanden een beeldenexpositie. De basis van de 4500 m2 grote Houtenhandsche hof is in 1995 aangeplant. De tuin is onderverdeeld in strakke tuinen, omzoomd met buxus, waarin gevarieerde borders met een keur aan vaste planten, een grote natuurvijver die vloeiend in het gazon overgaat, een lange grassenborder, een lommerrijke boomgaard, een moestuin met bekende maar ook onbekende groenten en een hobbykwekerij.  De bezoeker wordt tijdens zijn wandeling door de tuin verrast door de diversiteit aan hedendaagse stenen sculpturen van hardsteen. De tuin 'groeit' door voortdurend nieuwe ideeën te realiseren.

Tuin nr. 11 Eric en Irene Bookelaar

11. Eric en Irene Bookelaar, “Hof Coukercke”
Dishoekseweg 37
4371 NB  KOUDEKERKE

Geopend:  za 15 juni (10-17.00 uur)

De tuin ligt tussen de akkers, mooie vergezichten. Dit is bewust gedaan want de inspiratie komt uit het boek Landschap in Landschappen van Piet Oudolf. Een deel van de tuin ligt rond het huis; het grootste stuk ligt naast het huis. In de tuin ligt een grote vijver, de bordes zijn lang en diep.

Tuin nr. 12 Petra Kas

12. Zorgkwekerij Groenis’t,
Petra Kas
Groeneweg 6
4371 RP  KOUDEKERKE
www.groenist.nl

Geopend: za 15 en zo 16 juni (10-17.00 uur)

Functionele tuin met veel fruit en kruiden. Er wordt (nog) steeds aan gewerkt om de ruimte in te delen om steeds weer opborrelende ideeën uit te proberen of in te spelen op veranderde omstandigheden. Zo zijn sinds dit jaar(2019) de kippen verhuisd en hebben een grote ren gekregen en een nieuw nachthok. Een aantal verhoogde bakken worden gebruikt om in te stekken/kweken en de groenten voor te zaaien die later uitgeplant worden in de groententuin.  Er worden sedummixmatten verkocht en een beperkt assortiment planten.

Tuin nr. 13 Bram Rodenburg en Lieneke Hubrechsen

13. Bram Rodenburg en Lieneke Hubrechsen
Koudekerkseweg 11
4335 HC  MIDDELBURG

Geopend: za 15 en zo 16 juni (10-17.00 uur)

Stadstuin van ca. 800 m2 (voor / zij / achter) met strakke borders qua lijn, maar losjes ingevuld. Grote vijver, direct grenzend aan de veranda. Tuin grenst aan Toorenvliedtwegje / park Toorenvliedt, dus veel omgevingsgroen.

 

Tuin nr. 14 Noor en Ruud Verhoeven-Muijderman

14. Noor en Ruud Verhoeven-Muijderman
Gen. Eisenhowerlaan 35
4333 BP  MIDDELBURG

Geopend: vrij 14, za 15 en zo 16 juni (10-17.00 uur)

De tuin, rondom het huis, heeft een besloten karakter door heggen en enige leilinden. De tuin is 880 m2 groot. De voortuin, met struikenborders,  en een gedeelte van de achtertuin hebben een wat formeel karakter met buxusblokken en taxuszuilen. De zijtuin bestaat uit twee gemengde borders met ertussen een slingerpaadje. Aan één zijde wordt deze zijtuin begrensd door een pergola met in juni bloeiende rozen, zoals R. Constance Spry en R. Félicité Perpétué. Achter het huis is een terras met een gazon en enkele borders, waarvan die vóór de leilinden vooral in het voorjaar aantrekkelijk is.

Tuin Verhoeven

Tuin nr. 15 Gerrit en Regina Geerse

15. Gerrit en Regina Geerse
Tureluurstraat 8
4332 CJ  MIDDELBURG

Geopend: za 15 juni (10-17.00 uur)

De tuin is niet zo groot, maar er is veel te zien en er is een kasje . Het is een natuurtuin met vijf bijzondere bomen, bijv. een olijf die honderden jaren oud is. Ook een vijver en kippenhok. Genoeg zitjes om even bij te komen en er is koffie of thee en gebak.

Tuin Geerse

Tuin nr. 16 Petry en Ron Reiding

16. Petry en Ron Reiding
Isaac Beeckmanstraat 16
4336 DD  MIDDELBURG

Geopend: za 15 juni (10-17.00 uur)

De tuin is 1430 m2 groot en is ontworpen door Anet Scholma van Tuinarchitectenbureau Mien Ruys. De eigenaren zijn verzamelaars van zeer bijzondere planten, heesters en bomen.  Om deze het zoveel mogelijk naar de zin te maken, zijn er tuintjes gemaakt met verschillende soorten grond en zonlicht. Er is een bostuin met schaduwminnende heesters en planten, zoals de verschillende soorten arisaema’s en de s’avonds heerlijk geurende Edworthia Chrysantha Grandiflora. Verder zijn er winterharde geraniums (zo’n 150 soorten) en boom- en kruidpioenen. De planten en heesters uit bergachtige gebieden die een steenachtige grondsoort, warmte en veel zon nodig hebben, doen het uitstekend in de rotstuin die langs het huis is aangelegd.  De muurheester Fremontodendron “Tequila Sunrise”  is als hij bloeit een sprookje om te zien met zijn geel-oranje bloemen. In de border tegenover de rotstuin staan planten en heesters die droogte minnend zijn en geen harde wind kunnen verdragen. Een deel van deze border is vermengd met turf en deze is nu geschikt voor zuurminnende planten zoals heide en rododendron e.d.  De tuin met de bloemendijk, de houtwalletjes en de vijver is voor libellen, vlinders en vogels een eldorado. Voor auto´s is in de Isaac Beeckmanstraat geen parkeergelegenheid.

Tuin Reiding

Tuin nr. 17 Matty en Piet Schout

17. Matty en Piet Schout, “t Puntje”
Rammekensweg 6
4389 TZ  RITTHEM
www.t-puntje.nl

LET OP: Geopend: vrij 14, za 15 (10-17.00 uur) en zo 16 juni (13-17 uur)

Tuin 't Puntje is 3000 m2  groot en gelegen aan de oever van de Westerschelde. Het is een aangename combinatie van sier- en moestuin, de indeling is praktisch en doet  ruimtelijk aan. De entree en de buitenranden zijn voornamelijk opgebouwd met borders die elk hun eigen karakter hebben.
Er is een aparte grassentuin en een rozenhoek waar je over de rozen heen door een uitsparing in de heg naar de scheepvaart op de Westerschelde kijkt. Naast de vele soorten bloemen in de borders zijn er ook de bloembedden met eenjarige snijbloemen.
In het midden van het perceel ligt een uitgebreide kruidentuin. U kunt er uw kruidenkennis aan de hand van geur en smaak testen. Voor het kweken van klein fruit maken we gebruik van een kooiconstructie, die bescherming biedt tegen vogelvraat. Centraal ligt de royale moestuin met bekende en minder bekende groenten. In de zuidhoek van de moestuin staat de kweekkas die voornamelijk gebruikt wordt voor het voorzaaien van stekgoed en het kweken van onder andere komkommers en tomaten. Bij de kweekkas is er een aanbod van planten en stekjes van eigen bodem en zijn er diverse zaden te koop van eigen kweek.
In het theehuis is er frisdrank; koffie en thee met huisgemaakt gebak. De tuin is rolstoelvriendelijk en er is een gastentoilet aanwezig.

Tuin 't Puntje

Tuin nr. 18 Cobi Bostelaar

18. Cobi Bostelaar
Binnendijk 16
4341 RK  ARNEMUIDEN

Geopend: za 15 juni (10-17.00 uur)

De tuin is een landschapstuin midden in de polder, met een  biologische zwemvijver, fleurige bloemenborders, een moestuin en een hoogstamboomgaard. Er lopen kippen, ganzen en schapen.
Deze romantische tuin, is alleen al vanwege de ligging tussen de weidse akkers en weilanden, het bekijken waard. Tijdens de open tuinen dag zullen er ook schilderijen geëxposeerd worden en zal er, bij goed weer, in de tuin geschilderd worden.

Tuin Bostelaar
meer
17
Feb
Prachtige Pleione
14
Feb
LENTE   Primavera