Activiteiten & Actueel

Verslag cursus bodemconditie op Landgoed het Vierendeel, 8 juni 2019

Op een storm- en regenachtige Pinkster zaterdagochtend verzamelen zich 15  mensen in de loods van Landgoed ’t Vierendeel voor een  cursus bodemstructuur en conditie.  Het is de eerste dag van de Nationale Tuinweek en in die zin een kick-off voor de activiteiten die er nog volgen in deze week.

Het doel van de cursus is, om aan de hand van het (on)kruid wat er groeit, te bepalen wat de toestand is van de bodem. Jurjen van Opstal geeft ons eerst een korte theoretische inleiding in het gebruik van meststoffen en compost. Tussen de buien door  gaan we het landgoed op en kijken daarbij vooral naar beneden.

Welk onkruid staat er in het gras op het landgoed en wat zegt dat over de bodemstructuur?
Terwijl we naar de velden lopen  kijken we ook naar het blad van een aantal struiken en vooral naar de kleur van het blad en nerf. Dit zegt weer wat over het gebrek aan bepaalde voedingstoffen. Op een groot grasveld, wat vroeger een wijngaard was, staan verschillende grassen en kruiden in groepen bij elkaar. De verschillende grassen en bloemen geven elk een aanwijzing over de structuur van de grond ter plaatse. Zo kun je bijvoorbeeld precies zien waar vroeger de tractor heeft gereden. De grond is daar verdicht en dat kun je zien aan de kruiden die er groeien.

Onderwijl leren we van alles over het verbeteren van de structuur. Het toverwoord is het LUTUM gehalte van de grond. Door compost kun je het Lutum percentage verbeteren.
Uit Wikipedia: Lutum is de benaming voor gronddeeltjes, die kleiner zijn dan 2 µm.
Er is sprake van klei als de lutumfractie groter dan 25% is. Bij 25% tot 35% lutum is er sprake van lichte klei, bij 35% tot 50% is er sprake van matig zware klei en bij meer dan 50% lutum is er sprake van zware klei.

We leren dit lutumgehalte  te bepalen met een trucje. Het gaat te ver om dit hier uit te leggen maar er komt vast en zeker nog een keer zo’n cursus waarin Jurjen het zal uitleggen. Kortom een hele leerzame cursus die, ondanks de wind en regen, een succes was!

Wendela van Dijken, cursussen

meer
17
Feb
Prachtige Pleione
14
Feb
LENTE   Primavera