Activiteiten & Actueel

Verslag snoeicursus 17 november 2018

Snoeicursus Jurjen van Opstal op het Vierendeel

Op  zaterdag 17 november, heeft Jurjen van Opstal zoals elk jaar een cursus  gegeven over het snoeien van fruitbomen en op verzoek verschillende andere planten. Hortensia’s, rozen, buddleia’s, kweeperen, ze kwamen allemaal aan bod. 17 cursisten  deden mee, het was prachtig weer,  kraakheldere lucht en een zonnetje, kortom ideaal weer om aan het werk te gaan op het landgoed het Vierendeel.

Snoeien is groeien maar je moet wel weten hoe het moet. Er zit al een groot verschil in hoe je een appel- of een perenboom snoeit.

In het algemeen geldt: eerst de boom in vorm snoeien. De meest ideale vorm is het pyramidemodel, de boom vangt dan overal de meeste zon. Dan de leggers, hemelscheuten weg snoeien en dan terug naar huis snoeien zoals Jurjen dat noemt.  Is het niet helemaal duidelijk? In maart 2019 wordt er weer een cursus gegeven. De exacte datum is nog niet bekend, dus houd de website en de nieuwsbrief in de gaten.

Het was een prima dag, we hebben veel geleerd en veel dank aan Jurjen en Clementine voor hun gastvrije onthaal op het Vierendeel.

Wendela van Dijken, Commissie cursussen

Opens internal link in current windowVoor het verslag van de snoeicursus in maart 2018 klikt u hier.

 

 

meer
25
Feb
de wind houdt dapper vol
25
Feb
Een wereld van kleuren - Blik op de Tuin 942 2020