Activiteiten & Actueel
Veel belangstelling voor deze lezing
Welkomstwoord voorzitter en Jacqueline van der Kloet met haar lezing
Haar boeken gingen grif van de hand

Verslag lezing Combinaties van vaste planten en bollen

Lezing Jacqueline van der Kloet op 17 oktober 2018.

Zij toonde ons beelden van haar eigen tuin waarbij ze vertelde eerst de basis ervan te hebben aangelegd: bomen en struiken en groenblijvende hagen o.a.

Jacqueline wilde graag al vroeg kleur in de tuin zien dus begon ze na 3 jaar voorjaarsbollen te planten in de maanden oktober tot ongeveer december. Ze begon met sneeuwklokjes te planten die al in januari bloeien. Het is aan te bevelen om “verse” sneeuwklokjes te planten d.w.z. zodra de bloemetjes uitgebloeid zijn een pol uit elkaar te halen en stuk voor stuk te planten als het groene loof er nog aan zit. Koop je in het najaar een zakje sneeuwklokbolletjes dan zijn ze vaak verdroogd en komen niet allemaal meer op. Ze houden van vocht en schaduw of halfschaduw, ze doen het goed tussen bijv. Helleborissen.

Daarna volgen de krokussen die warmte en zon nodig hebben anders bloeien ze niet. Krokus tommasinianus is een soort waar de  muizen niet van houden.

Sneeuwroem, chionodoxa groeit graag aan  de rand van een pad, ook wel in een schelpen- of grintpad. Er is ook een helderblauwe soort te koop (Chionodoxa sardensis).

Gele en witte narcissen zorgen voor kleur. Narcis ‘February Gold’ is een sterk soort en komt ieder jaar terug evenals ‘Narcis Sailboat’ . ‘Sabine Hay’ heeft een bleekgele kleur met een oranje kroon, plant deze in halfschaduw dan blijft de kleur mooi. Voor narcissen geldt 7 a 8 stuks per vierkante meter.

Anemone blanda in de kleuren wit, roze en blauw doet het overal, het is aan te bevelen om ze 2 uur voor het planten te weken in water.

Vroeg bloeiende tulpen in allerlei kleuren.Tulpen diep planten: minstens 15 cm. Als in februari de neuzen boven komen strooi er dan wat organische koemestkorrels tussen, door die voeding zullen ze voldoende kracht krijgen om het volgende jaar ook weer boven te komen. Als ze uitgebloeid zijn: kop eruit, stengel laten staan, pas als de bladeren bruin worden alles afknippen. Als de tulpenbloemen ’s avonds open blijven staan dan de bloem verwijderen en de rest laten afsterven. Tulp ‘Ballade’ is heel sterk en komt altijd terug.

Camassia oftewel prairielelie bloeit in mei en vormt een vaste terugkomende pol planten.

Allium nigrum die wit bloeit – in tegenstelling tot haar naam nigrum=zwart – is heel sterk en gaat lang mee.

In 2004 werd Jacqueline gevraagd in de Keukenhof  een lange border te vullen met voorjaarsbloeiende bollen – zie boven – en dat werd een groot succes. Er worden daar jaarlijks 7 miljoen! bollen geplant in de maanden september, oktober en november, die na de bloei vernietigd worden omdat kwekers in de buurt bang zijn voor mogelijk overwaaiende ziektes. Hyacinten worden 1 voor 1 gepind.

Na de pauze vertelde ze ons over haar werk in de VS, China, Japan, Duitsland en Zweden enz. In Duitsland heeft ze in het park van een privé bewoond kasteel lange borders ingeplant met bollen. Tussen de vaste planten die eerst werden gekortwiekt strooide men duizenden bollen die daarna geplant werden en na hun bloei van ruim 3 à 5 weken verdween het loof onder de naar boven schietende vaste planten.

Een Japanse architecte was verrukt van de bloeiende voorjaarsbollen op de Floriade die Jacqueline had aangelegd. Ze nodigde haar uit om dat ook in Yokohama te komen doen. In die stad was een soort Floriade georganiseerd door de hele stad heen. Daar werden ook dahlia’s geplant tussen de bollen en de vaste planten zodat het een seizoen lang mooi was. Dahlia’s in de grond laten staan tot  bij de eerste nachtvorst alles slap hangt en dan op een droge donkere plek opbergen, ze hebben die vorst/koude periode nodig om het volgend jaar weer te kunnen bloeien. De Japanse landschapsarchitecte had nog nooit gehoord van het fenomeen “ bollenmixen “. Het resultaat was een meesterwerk van de natuur.

Genoemde bollen zijn  te koop bij:

  • Verberghe in Zwaanshoek
  • Fluwel in Noord-Holland
  • Peter Nijssen in Heemstede
  • Hein Meeuwissen Noordwijkerhout: bedrijf van Rita van der Zalm overgenomen.

Martine van der Meule, commissie lezingen

Verloting van bollen
Bedankt voor de geweldige lezing!
meer
25
Feb
de wind houdt dapper vol
25
Feb
Een wereld van kleuren - Blik op de Tuin 942 2020