Foto's

Open Tuinen Steenderen

Zo werd deze excursie aangekondigd:

Steenderen kenmerkt zich door een aantal mooie tuinen en we zijn erg gelukkig dat we er twee mogen bezoeken. De afstand is te doen; bij mooi weer een fraaie fietstocht, bij slecht weer: dan maar de auto gepakt.

Eerst gaan we naar de tuin van Martin en Marianne Nieuwenhuis

Ik was er op een koude april-avond en alles lag er al volmaakt keurig bij!  Rond hun 140 jaar oud voormalig boerderijtje ligt een landelijke tuin van 950 m2. We treffen hier aan: fruitbomen, buxus- en beukenhagen, seringen, vlinderstruiken, hortensia's, siergrassen en heel veel vaste planten. En zelfs een Liriodendron oftewel: tulpenboom. En een kas. Meerdere terrassen, een vijver en mooie oude klinkers, passend bij de stijl van het huis. De grond is van goede kwaliteit, waardoor vooral de rozen het altijd uitstekend doen, merkt Martin op.

Vele tientallen kuipplanten in potten zorgen voor de aankleding van de terrassen. Mooie, volgroeide leibomen aan de voorzijde. Martin is de tuinman, Marianne zorgt voor de finishing touch. Vanuit hun sfeervolle tuinhuis wordt ons die middag koffie of iets fris aangeboden. In de omgeving van het huis is voldoende parkeerplek.

Nadien gaan we naar de: “Hof van Groenendael” – de tuin van Ina Meenink

Haar tuin heeft een oppervlak van 2500 m2 en is zo'n drie en een half jaar geleden aangelegd, onder regie van Harry Esselink Tuinarchitecten. Bijna niet te geloven dat deze klassieke tuin, gelegen rondom een schitterend neoclassicistisch huis, nog zo jong is. Borders gescheiden door taxushagen, veel zichtlijnen, passende symmetrie, leibomen van liquidambar. En heel veel bijzondere planten en grassen, Ina weet er wel raad mee. Zelf zegt ze er van: 'Als kind had ik al een eigen tuintje. Later: altijd, ook in het buitenland, bleef en blijf ik op zoek naar bijzondere aanwinsten. In de winter teken ik veel borders uit op papier en werk ik de lijst met planten bij. In het vroege voorjaar snoei ik alles, dan kan ik in de winter nog genieten van de contouren. Eigenlijk is mijn tuin nooit af.' Bij het zware werk heeft ze hulp.

Ze heeft wel 500 soorten planten en beschikt over een collectie dahlia's van zeker 100 soorten! De tuin blijft in het najaar nog heel lang mooi, dankzij deze dahlia's en veel herfstasters. Heel gelukkig is ze met haar kweektuintje, nieuwelingen krijgen daar de kans te gedijen alvorens ze worden overgeheveld naar de definitieve standplaats. Wat heet definitief: als het haar niet aanstaat, volgt er zomaar weer een verhuizing. Ina heeft beslist een heel bijzondere pioen, de Jan van Leeuwen, haar trots. Deze verraste haar ooit met 51 bloemen. En vanwaar die bijzondere naam voor haar tuin? Gewoon: omdat haar hond een groenendaler was....

Gerry Haverkamp

 

1e Tuin fam. Nieuwenhuis

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2e Tuin Ina Meenink

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
meer
Page 1 of 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Page 1 of 2
17
Feb
Prachtige Pleione
14
Feb
LENTE   Primavera