Foto's

De tuinenreis naar Groningen

Op een zeer vroeg tijdstip verzamelden de deelnemers aan de Groningen-reis zich bij het Postillion Hotel. Twee uur later stapten we binnen in de tuin die al 2x tot de mooiste tuin van Groningen werd uitgeroepen:” De Tuinerie” in Kolham, waar we werden verwelkomd door de eigenaresse, tevens tuinontwerpster. Een waterval aan rozen bedekte een romantisch tuinhuis. Kleine tuinkamers omzoomd door hagen met verrassende beplanting op kleur, maakten deze eerste tuin tot een feest van geur en kleur. En er waren planten te koop, wat altijd weer een enorme aantrekkingskracht uitoefent op ons als tuinliefhebbers. Na koffie met koek gingen we verder op ontdekkingstocht.

De tocht voerde ons door het prachtige Groningerland. We passeerden plekken die we kennen van de beelden in krant en op tv. In de verte zagen we de gaswinning bij Slochteren. En ongemerkt kijk je uit naar beschadigde huizen en boerderijen.

In de volgende tuin, de Slingertuin “Tjassensheerd” in Garrelsweer, werden we ontvangen in de monumentale schuur en vertelde de eigenaar iets over het probleem van de aardbevingen. Rustig vertelde hij dat ook zij schade hadden gehad, voor duizenden euro’s, dat ze de schade hadden hersteld...maar dat sommige boerderijen in de directe omgeving “total loss” waren. Kortom, ook al zie je het niet meteen, het is een groot probleem.

Zijn vrouw vertelde daarna iets over de slingertuin: de Groninger Slingertuinen zijn aangelegd in de 2e helft van de 19e eeuw als teken van welvaart van de toenmalige eigenaren van de grote boerderijen en landhuizen. Ze kenmerken zich door slingerpaden, waterpartijen, heuvels en doorkijkjes, een beetje volgens de Engelse landschapsstijl. Hun eigen slingertuin is wat bescheidener van omvang. Zij hebben ernaast een formele tuin met strakke lijnen en losse beplanting aangelegd. Tussen beide tuinen staat een oude tuinmuur uit 1874.

Een verrassend hoekje vormde de plek achter de schuur waar ze met allerlei afgedankte materialen uit de voormalige stal en met heel veel stenen, plekken hadden gemaakt om planten in en op te laten groeien. Prachtig.

Na een lekkere kop soep en een broodje, vervolgden we de route en kwamen we even later aan in Uithuizen, in “Tuin de Winter”. Centraal in deze tuin lag de prachtige natuurlijke vijver, omringd door mooie struiken en bomen. Daaromheen waren kleurrijke borders aangelegd. Er werd ook veel met potten gewerkt: dahlia's, fuchsia's, salvia's: alles stond er prachtig, fris bij. Ook hier konden we planten kopen. De ruimte onder in de bus raakte al aardig gevuld! En we waren nog niet eens bij de kwekerij geweest!

Daar kwamen we bij de volgende stop. “De Kleine Plantage” in Eenrum is een landelijk bekende kwekerij. Bijzonder is dat de kwekerij planten hier op kleur heeft gesorteerd! De eigenaar vertelde iets over het ontstaan van de kwekerij en wees ook op de prachtige tuinen die naast het kweekgedeelte liggen en waar we de planten in volle glorie konden bekijken.

Toen iedereen in de kwekerij zijn slag had geslagen, zakten we moe in de ontvangsttuin op de stoelen en als bij toverslag waren daar ineens hapjes en drankjes, die de reisorganisatoren mee hadden gebracht. Heerlijk, een prima geslaagd uitje.

Corrie Eland (deelnemer Deventer)

www.de-tuinerie.nl


www.hettuinpadop.nl/tjassensheerd-garrelsweer-tn47-nl


www.tuindewinter.nl


www.dekleineplantage.nl

 

1e stop - De Tuinerie

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2e stop - De Slingertuin

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

3e stop - Tuin de Winter

 
 
 
 
 

4e stop - De Kleine Plantage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
meer
Page 1 of 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Page 1 of 2
17
Feb
Prachtige Pleione
14
Feb
LENTE   Primavera