Activiteiten & Actueel

Verslag lezing Salvia's maart 2018

Maandag 26 maart hebben we een boeiende lezing over Salvia’s gehad. Wim Maljaars van kwekerij Joyplant in Ritthem vertoonde een mooie powerpointpresentatie over Salvia’s en vertelde allerlei wetenswaardigheden over deze veelzijdige plant.
Salvia’s maken deel uit van de lipbloemigen – labiatae – evenals bijv. lamium, hyssop, rozemarijn, perovskia, thijm enz. Het zijn zon- en warmteminnende planten. Een kenmerk van de bloemen van de Salvia’s  is de bovenkap/bovenlip met meestal ook een onderlip. Er zijn 1-jarige Salvia’s maar ze komen ook voor als heester, vaste- en halfvaste planten en als wintervaste planten. Die vaste planten kunnen wel 1 à 5 m hoog worden. Een veelverkochte plant is Salvia nemorosa caradonna, na de bloei terugsnoeien tot op 20 cm dan loopt ze opnieuw uit en geeft nog nabloei. Salvia uliginosa met zuiver blauwe bloemetjes kan wel 2 meter hoog worden en heeft een slappe stengel: halveer de stengels voor de langste dag dan worden ze niet meer zo hoog en zijn veel steviger.
Van de bladeren van de eetbare Salvia officinalis kun je thee maken - een handvol bladeren  met een halve liter water langzaam aan de kook laten komen – met wat honing werkt dat verzachtend voor zere kelen.
We zagen een Salvia discolor met zwarte bloemen en de kleinbladige Salvia microphilla met paarse bloemen.
De heesters onder de Salvia’s komen uit gebieden met een droge winter en een natte zomer. Ze hebben een koude winter en een natte zomer nodig. Echter bij te veel nattigheid rotten de vlezige wortels.
In maart moeten de Salvia’s op 10 cm vanaf de grond teruggeknipt worden en als het ’s nachts warmer wordt dan kan er bemest worden. Ieder voorjaar kalk strooien, dat is nodig om de voedingselementen door de plant te sturen. Tevens is het goed voor structuurverbetering ook zand is daar geschikt voor. 
Joyplant heeft een grote collectie Salvia’s ook omdat Wim er zelf van houdt.U kunt terecht op donderdag en vrijdag vanaf april tot september. Na die tijd op afspraak.
Bij het stellen van de vragen, werd geïnformeerd naar de beste behandeling van Agapanthus. Deze plant moet in de winter een koele plek hebben, niet te warm want anders bloeien ze niet. En een nieuwe, grotere pot geven als dat nodig is en haal dan ook een stukje van de wortels af.  In maart en juni bemesten, na augustus heel weinig mest meer geven.          

Martine van der Meule, commissie lezingen

meer
25
Feb
de wind houdt dapper vol
25
Feb
Een wereld van kleuren - Blik op de Tuin 942 2020