Activiteiten & Actueel

Verslag Floralia project 2018

Twee jaarlijkse vrijwilligersmiddag Floraliaproject

Om het jaar worden de vrijwilligers van het Floraliaproject bedankt met een gezellige middag in de tuin van Willy en Dolf de Nooijer.
Woensdagmiddag 5 juli 2018 vanaf twee uur kwamen er dertien vrijwilligers (van de 27 waren er helaas een aantal verhinderd) genieten van zelfgebakken koffiewalnootcake, muffins en monchou kersentaart gebakken door Willy en/of verse mini bolussen gemaakt door Joke Adriaanse. Na de koffie en thee met vaak meerder stukken gebak, volgde voor de liefhebbers nog een glaasje met zoute koekjes.

We konden heel gezellig bijpraten over onze ervaringen en vooral de aandacht die de pers dit jaar had voor ons project; krantenartikelen en zelfs een filmpje van de PZC. Dit materiaal is ook allemaal doorgestuurd naar het Landelijk Bestuur van Groei & Bloei.
Het filmpje is gemaakt bij de start van het Floraliaproject op de Graaf Jan van Nassauschool.Van onze voorzitter hoorde ik dat het filmpje op de landelijke Algemene Leden Vergadering van Groei en Bloei getoond zal worden, met een presentatie door onze voorzitster Christien. Dit was op 2 juni in Amsterdam in het Tropen Museum. In de presentatie is uitleg gegeven op welke wijze afdeling Walcheren het project elk jaar weer organiseert. Na afloop was er applaus uit de zaal.

De prachtige tuin van Dolf en Willy werd bekeken.
Iedereen die naar huis ging, mocht meerdere zelf opgekweekte plantjes meenemen.
Er stond van alles: natuurlijk pelargoniums, maar ook donkerbladige judaspenning, windes, crocosmia, periploca, peterselie, te veel om op te nomen.
Het was weer een heel geslaagde en geanimeerde middag.

Agnes Tange en Willy de Nooijer
5 juli 2018

Verslagen vrijwilligers

Verslag Cypressenhof

Vrijdag 13 april was de afspraak om 9 uur op de Cypressenhof in Middelburg. Daar wachten 3 klassen 5 a, b, c. 71 kinderen en 75 Pelargonium plantjes, bloempotten. Alles is tot in de puntjes voorbereid door Willy (met Dolf aan de zijde) en Agnes; de power point presentatie, potgrond (wat over was ging in de fietstassen om terug te brengen) en wat geranium stekjes. Fijn dat Juf Ester Leenhouts ook erbij is als Floraliavrijwilligster, zij weet de weg op school, erg makkelijk voor ons, en kent de kinderen.
We zijn ook dit jaar weer verrast om de enthousiasme van de kinderen, al bij de eerste uitleg allerlei vragen! Dan aan het werk met de kinderen, even wat onwennig...vieze handen.. en dan o ja zo moet de plant uit het potje en dan grond erbij. Oh ja, je naam op het kaartje, ”moet ie veel water?”
Voor ons vertrek komen kinderen ons bedanken voor het plantje en we worden nog even verwelkomd door directeur Piet-Jan.

Ons tweede bezoek is 18 mei, de plantjes zijn planten geworden ,"goed gedaan zeg" en nog steeds zijn de kinderen enthousiast! We vertellen over bloemknoppen er uithalen, draaien naar de zon en voeding geven.

Vrijdag 15 juni, ons laatste bezoek en wat is het toch leuk de enthousiasme van de juffen, meester en leerlingen. De Powerpoint laat zien hoe er wordt gestekt, een jongen weet al wat te doen: ”bij ons hebben we een pot met plastic bloemen in de tuin, daar ga ik mijn plantje inzetten met heel veel stekjes!"
Als afsluiting heeft Willy 3 geurgeraniums meegebracht. Wat ruiken jullie? Pepermunt, citroen en zoetgeurende geranium kan ook zijn dat je azijn, snoep, gek geurtje ehh... o ja dat is pepermunt.
Als afsluiting worden de kinderen beloond met het: “Floralia getuigschrift”!

Joke Adriaanse

Verslag op De Graaf Jan van Nassauschool in West-Souburg

Na verschillende keren gemaild te hebben met Juf Tamara van groep 4 hadden we de eerste afspraak gepland voor maandag 9 april 2018 om 13.30 uur. De verwachting was, samen met Tanny, de kinderen kennis te laten maken met de vereniging Groei en Bloei Walcheren, d.m.v. het oppotten en verzorgen van een pelargonium. Dit pakte onverwacht iets anders uit. Daar ik als eerste op een school startte met het project, werd ik benaderd door Willy met de vraag of ik akkoord ging met de aanwezigheid van een journaliste van de PZC. Na telefonische goedkeuring van Juf Tamara werd deze ochtend wel een hele bijzondere ochtend. Niet alleen een journaliste was aanwezig, maar ook een fotograaf en een filmer. Zo waren er ineens 5 personen meer in de klas, wat zeker indruk maakte bij zowel de kinderen als bij mij. Na uitleg aan de kinderen van zoveel bezoek, viel de spanning weg en kon ik beginnen met mijn extra voorbereide lesje.
Grappig om te zien hoe flexibel kinderen zijn, want er werd nauwelijks meer op de mensen van de pers gelet. Na het een en ander verteld te hebben over de pelargonium en de kinderen gelegenheid te hebben gegeven om vragen te stellen, was het oppotten aan de beurt. Heel fijn was het dat juf Tamara besloten had dit ook in het leslokaal te doen. Zo kon de journaliste kinderen interviewen, de fotograaf haar foto's maken en de filmer filmen zonder dat het chaotisch werd. De kinderen hadden veel plezier in het verpotten van de stekjes en als zij niet aan de beurt waren voor dit werkje, mochten ze de kleurplaat kleuren of de woordzoeker maken. Alles verliep rustig, mede dankzij de enthousiaste juf.
Na nog wat verzorginstructies en het uitdelen van de pelargoniumboekjes, lieten we de juf en de kinderen achter in het lokaal en spraken wij nog even in de hal met de journaliste en de fotograaf. Zij waren tevreden en wilden, om het plaatje compleet te maken, nog enige vragen aan mij stellen. Ook dit ging naar wens, zodat we de ochtend naar ieders tevredenheid konden afsluiten.

Inmiddels hebben we het project, na nog twee keer de school te hebben bezocht, afgesloten. Omdat het bezoek aan de Graaf Jan van Nassauschool toch wel een bijzonder bezoek was, heb ik nog even met juf Tamara gesproken over haar ervaring en die van de kinderen. Zij had het als zeer positief ervaren. De aanwezigheid van de pers vond ze heel bijzonder, het gaf een extra dimensie aan het geheel, voor zowel haar als voor de kinderen. De volgende morgen heeft zij met de klas naar de uitzending van de PZC gekeken en het stukje uit de krant voorgelezen, wat nog steeds op het prikbord hangt. De kinderen vonden het project ook heel leuk, dat bleek wel toen na de meivakantie alle kinderen hun pelargonium weer keurig netjes bij zich hadden. De verzorging van de pelargonium in de klas ervaarde zij toch wel als intensief. Kinderen van groep 4 zijn natuurlijk nog best jong, dus het water geven en bemesten vergde wel goede begeleiding. Maar, aldus de juf, gezien het resultaat in de vensterbank, had ze dit er graag voor over. De hele vensterbank stond vol met bloeiende pelargoniums.
Als laatste werden we nog enthousiast toegezongen met het lied "Dank jullie wel........

Heleen van Noort

Floralia 2018 in de media

Begin april 2018 zijn vrijwilligers van G&B Walcheren aan de slag gegaan met het voorlichting geven en samen met de leerlingen verpotten van de pelargoniums op diverse scholen op Walcheren.
Initiates file downloadZie ook het artikel in de PZC; klikt u hier.
Opens external link in new windowEn het filmpje op Zeelandnet.

Plantjes fa. Kesteloo naar scholen Walcheren

Kesteloo; een aantal foto’s van pas opgepotte plantjes een week voor aflevering naar de scholen.

 
 

Floralia 2018 - Cypressenhof

De eerste foto's van de Cypressenhof. Op de foto’s zien we o.m. de vrijwilligsters Joke Adriaanse en Ester Leenhouts.

Floralia 2018 - Springtij

Eerste foto’s van het Springtij. De vrijwilligers op de foto’s zijn Willy de Nooijer en Han Heuseveldt.
Eén leerling had een Pelargonium van project 2017 overgehouden en meegenomen naar school om te laten zien en was natuurlijk apetrots!

 

Floralia 2018 - Het Kompas Souburg

De eerste foto's genomen bij het Kompas. Op de foto’s zijn, naast de leerlingen, de vrijwilligsters Lien Osté en Els Wiemans te zien.

Floralia 2018 - de Lichtstraal Westkapelle

Hierbij de foto’s van de Lichtstraal uit Westkapelle. Op de foto's is, behalve de leerlingen, ook vrijwilliger Jan Bostelaaar te zien.

 

't Paalhoofd Zoutelande

 
 

Van Nassauschool

Geen foto's, maar een heus filmpje; in de PZC en op Zeelandnet.

Initiates file downloadVoor het artikel in de PZC; klikt u hier.
Opens external link in new windowEn het filmpje op Zeelandnet.

Floralia 2018

Het Floralia project 2018 is van start gegaan met het verstrekken van de plantjes door de fa. Kesteloo aan de aangemelde scholen op Walcheren.
Vrijwilligers zijn aan de slag gegaan en hebben de leerlingen geïnformeerd en geholpen bij het verpotten van de plantjes.
Na de meivakantie hebben ze wederom de klassen bezocht en informatie gegeven over o.m. bemesting.
In juni bezochten ze voor een derde maal de leerlingen, die dan een getuigschrift in ontvangst mochten nemen.
De meeste foto's staan nu op de website.
Opens internal link in current windowVoor algemene informatie over het Floralia project klikt u hier.
Opens internal link in current windowVoor het verslag van 2017 klikt u hier.

Floraliaproject 2018 uitgebreide informatie

Ook in 2018 gaan vrijwilligers van onze afdeling op basisscholen weer aan de slag met het Floraliaproject. Dat wordt dan al voor het 36e jaar! De kinderen (tussen de 8 en 10 jaar) krijgen een kleine pelargonium (in de volksmond geranium) en verpotten die onder begeleiding van onze vrijwilligers in een grotere pot.
De kleine plantjes worden in 2018 (9 april) voor het eerst geleverd door Tuindersbedrijf Kesteloo in Koudekerke. Dit omdat de Kwekerij Overwater (onderdeel van Arduin) in Middelburg is gesloten en het bedrijf is overgenomen door Hof Welgelegen.
De vrijwilligers gaan drie keren naar de school; eerst tussen 10 en 13 april voor het verpotten en daarna nog twee keren in overleg met de leerkracht, meestal na de meivakantie en één keer in juni om het project af te sluiten met het uitdelen van de getuigschriften.

Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom!
Om alle scholen, die mee willen doen niet teleur te stellen, zijn wij nog op zoek naar vrijwilligers, zodat we met elkaar kunnen zorgen dat dit project kan blijven bestaan.
Dus als je het leuk vindt om mee te doen of als je eerst meer informatie wilt, neem dan zo snel mogelijk contact op met Willy de Nooijer tel. 634494 of willydenooijer(at)zeelandnet.nl
Op de website www.walcheren.groei.nl onder activiteiten en actueel kun je onder het kopje Floraliaproject 2017 alles vinden over het project.

meer

Presentatie

U kunt hier de laatste presentatie van het Floralia project bekijken.
Omdat het een Powerpoint presentatie is, moet u wel Powerpoint op uw computer hebben staan. Is dit niet het geval, dan heeft u een viewer nodig. Deze kunt u hier downloaden en installeren.

Opens external link in new windowLink naar de powerpoint viewer

Kinderen:

Initiates file downloadLink naar woordzoeker 1 2017

Initiates file downloadLink naar woordzoeker 2 2017

Initiates file downloadLink naar woordzoeker 3 2017

Initiates file downloadLink naar kleurplaat 2017-1

Initiates file downloadLink naar kleurplaat 2017-2

Initiates file downloadLink naar het Floralia boekje

PZC 27-01-2017

17
Feb
Prachtige Pleione
14
Feb
LENTE   Primavera