Activiteiten & Actueel

Floralia 2017

In de week van 3 april zijn onze 26 vrijwilligers weer naar de 20 basisscholen gegaan. Meer dan 800 kinderen deden er dit jaar mee!

Bij kwekerij Overwater zijn de Pelargonium (Geranium) plantjes al in kleine potjes geplant, zodat ze al een beetje gegroeid waren voor ze bezorgd werden op de scholen. De kinderen gingen de plantjes in een grotere pot verplanten en kregen uitleg over de verzorging.

Rechts treft u de links aan, die u kunt downloaden door op de onderstreepte tekst te klikken:
de dia-presentatie (voor vrijwilligers) en woordzoekers, kleurplaten en het Floraliaboekje voor kinderen.

Verslagen en foto's van deelnemende scholen treft u hieronder aan.

 

 

Cypressenhof

De eerste foto’s zijn gemaakt tijdens het eerste bezoek op de Cypressenhof in Middelburg. Eerst uitleg over het project daarna buiten de planten verpotten. In de klas worden de woordzoekers gemaakt.

Verslag 3e bezoek

Op dinsdag 20 juni zijn Joke en ik op een zeer warme dag naar de Cypressenhof gefietst voor het 3de bezoek en tevens  laatste bezoek van het floraliaproject 2017. Er deden 2 groepen 5 mee met 56 kinderen.

In het ene lokaal was het erg warm en zonnig in het andere lokaal (op het Noorden) was het lekker, want daar komt bijna geen zon. De planten in het lokaal op het noorden stonden nu bijna allemaal in bloei.
In het andere lokaal (zonkant) stonden de planten al bij het 2de bezoek (half mei)  in bloei en waren nu de knoppen weer zichtbaar voor de 2e bloei en zullen weer snel gaan bloeien. De juf beloofde  nog een  keertje extra mest te gaan geven (Wilma 3 Bloei van de sponsor) en dan mogen de planten mee naar huis.

Alle kinderen hebben hun getuigschriften ontvangen en als afsluiting  hebben we de geur test gedaan.
We hadden 4 verschillende geurpelargoniums meegenomen; pepermunt, citroen, appel en een zoetgeurende (snoep)pelargonium. De pepermuntgeur hadden alle kinderen goed en hebben we getrakteerd op een pepermuntje. Eén van de leerlingen had zelfs alle geurpelargoniums goed geraden  zelfs de “snoep‘'pelargonium en dat vonden wij heel knap.

In de pauze vertelden de kinderen aan een juf over het verschil tussen de geranium en pelargonium.
De samenwerking met de juffen was heel prettig en we vonden het project op deze school zeker geslaagd.
We fietsten weer met een voldaan gevoel  naar huis.

Willy de Nooijer en Joke Adriaanse.

Het Kompas

Op dinsdagmiddag 4 april hadden Els Wiemans en ik de eerste afspraak op basisschool Het Kompas in Oost-Souburg, onderdeel van de brede school Het Kroonjuweel.
Vorig jaar was ik er ook al geweest samen met Betty Zijp, maar dit jaar mocht ik het voortouw nemen en Els, die pas lid is geworden, een beetje wegwijs maken.

Het is altijd weer spannend; hoe zullen de kinderen het vinden, wat voor soort klas tref je aan? In dit geval waren het twee parallelklassen 6A en 6B, samen 52 kinderen. De kinderen deden heel enthousiast mee en de verhalen over opa's en oma's met groententuintjes en groene vingers en zakjes zaad van de Albert Heijn, kwamen los.

We hadden die eerste keer een strak schema, want 52 plantjes oppotten is nog een hele klus. Gelukkig was het mooi weer en konden we het buiten doen. Voor iedere klas hadden we een uur de tijd gekregen en dat lukte prima.

De kinderen hadden prima voor hun plantjes gezorgd en de tweede keer dat we er waren, waren het al flinke plantjes geworden. De leerkrachten waren erg betrokken, dat scheelt natuurlijk ook. Vooral meester Kees is zelf een enthousiast tuinierder en hij vroeg of er dit jaar ook weer tijdschriften waren. Die kreeg hij natuurlijk, maar we zeiden dat hij ook lid zou kunnen worden van Groei en Bloei. (nog niet gelukt!)
Onze tweede les hebben we besteed aan de beestjes en het geven van voeding. En het controleren van de plantjes natuurlijk.

De laatste les hebben we deze week verzorgd en we hebben nog even het stekken doorgenomen. Daarna kregen de kinderen hun getuigschrift. Een echt diploma, zoals een jongetje zei.

Wij hebben het erg leuk gevonden om de kinderen iets te leren over plantjes en geprobeerd ze enthousiast te maken voor de tuin.
Leuk dat het toch zo aanslaat bij de kinderen!

Lien Osté en Els Wiemans

OBS De Wissel

Vandaag was juf Klaske in de groepen 5. Ze vertelde over het Pelargoniumproject. We hebben allemaal een eigen geraniumstekje opgepot en mogen er de komende tijd voor zorgen. Dit project bestaat al heel veel jaren, maar het blijft leuk. We gaan ons best doen om ze goed op te kweken. Het is nog een verrassing welke kleur de bloemen krijgen.
Bedankt Klaske voor je enthousiaste inzet (en die van Kees natuurlijk)!
Andrea van der Vegt, groepsleerkracht groep 5b,  CBS De Wissel, Lokatie Kleiweg, Vlissingen

 

 

ABS Middelburg

Bij de ABS in Middelburg waren we in de groepen 5a en 5b met in totaal 49 leerlingen.
We vertelden de kinderen eerst over de geschiedenis van de pelargonium en ze kregen allemaal een boekje met informatie, waarin ze ook de ontwikkeling van hun plant bij kunnen gaan houden, zoals de lengte, het ontstaan van de bloemen en hun kleur. Heel spannend allemaal. Daarna gingen we in groepjes van vier naar buiten en daar mochten de kinderen zelf hun plantje in een grotere pot zetten. De planten werden in de klas gezet en we vertelden hoe ze hun plantje het best kunnen verzorgen: drie keer per week water, niet te veel zon en draaien voor een mooie groei. Op 12 mei gaan we er weer naar toe om te kijken hoe het gaat.
Agnes Tange

 

 

 

Het Springtij

 
meer

Presentatie

U kunt hier de laatste presentatie van het Floralia project bekijken.
Omdat het een Powerpoint presentatie is, moet u wel Powerpoint op uw computer hebben staan. Is dit niet het geval, dan heeft u een viewer nodig. Deze kunt u hier downloaden en installeren.

Opens external link in new windowLink naar de powerpoint viewer

Kinderen:

Initiates file downloadLink naar woordzoeker 1 2017

Initiates file downloadLink naar woordzoeker 2 2017

Initiates file downloadLink naar woordzoeker 3 2017

Initiates file downloadLink naar kleurplaat 2017-1

Initiates file downloadLink naar kleurplaat 2017-2

Initiates file downloadLink naar het Floralia boekje

PZC 27-01-2017

17
Feb
Prachtige Pleione
14
Feb
LENTE   Primavera