Activiteiten & Actueel

Verslag Lezing de eetbare siertuin 12/6/2018

De lezing van Marie José Meertens ging over de eetbare siertuin. Ook wel potager genoemd, waarvan een indrukwekkend voorbeeld is te vinden in de tuinen van De Boschhoeve te Wolfheze.

In de eerste plaats is het belangrijk dat je tuin gezond is, dus op een biologische manier streven naar een natuurlijk evenwicht in de tuin.
De basis is een gezonde bodem, maak dus een composthoop waarop al het organische materiaal kan worden gegooid dat is afval van groenten en fruit, plantenresten en mest van kippen, paarden of runderen, thee en koffie enz. door de micro-organismen in de grond wordt dat omgezet in compost wat weer in de tuin kan worden gestrooid. Dit is allemaal voedsel voor het bodemleven. Via het bodemleven voedt je zo de planten. Compost verbetert ook  de structuur van de grond .

Vraag: kunnen er ook aardappelschillen en sinaasappelschillen in de composthoop? Dat kan mits ze biologisch geteeld zijn.

Eiken en beukenbladeren doen er lang over om te composteren, maar prop een zwarte zak vol met bladeren, maak ze zo nodig wat vochtig, prik gaatjes in de zak, zet hem achter de schuur  en na 2 jaar is het mooie, rulle bladcompost geworden.

De biodiversiteit onder de grond is  groter dan boven de grond. Goed zorgen voor het bodemleven is goed zorgen voor je tuin.

De grond van molshopen is de allerbeste kiemgrond, probeer dat te gebruiken om in te zaaien.

Zet bloemen die vroeg bloeien in de tuin als eten en drinken voor de eerste vroege insecten en hommels. Maar zorg ook voor het laatste deel van het jaar voor de insecten die op warmere dagen nog vliegen. Begin bij sneeuwklokjes en boerencrocus, als laatste in het jaar bloeit de klimop.

Bijenplanten zijn bijv. longkruid, verbena, agastache, monarda en moerasbloem oftewel limnanthes douglasii, rondom die planten zoemt het van de gulzige insecten.

Wanneer je planten van diverse soorten met elkaar combineert is de tuin gezonder dan een wanneer je veel planten van dezelfde soort bij elkaar plant.
Plaaginsecten hebben het vaak op een bepaald plantensoort gemunt voor voedsel of om eitjes te leggen. Wanneer je planten combineert breng je de insecten in verwarring door de verschillende geuren en het uiterlijk van de planten. In je tuin kun je zo vaste planten, éenjarigen, kruiden en groentesoorten toepassen zoals je het zelf mooi vindt.

Zet in ieder geval niet dicht bij elkaar: bonen en uien, kool en uien, aardappels en uien, rode kool en tomaten en rode bieten en tomaten.
Wel dicht bij elkaar zetten: wortels met bieslook, aardbeien met knoflook kruiden en rozen, koolsoorten en kruiden.

Leifruit, waarvan de takken in een hoek van 45 graden naar boven geleid worden, draagt het beste.
Als rand langs een border is het ook mogelijk om “stap over fruit” te planten dat is een klein stammetje van ongeveer 50 cm. met lange takken waarop de zijtakjes bloemknoppen ontstaan.

Plant diverse types sla  en andijvie in de border en laat er daar enkele van in bloei komen, sla bloeit met mooie gele bloemetjes en andijvie met blauwe bloemen. Ook boerenkool bloeit heel lang met eetbare gele bloemetjes.

Blad- en bloemsaladerecept: hondsdraf, madelief, paardebloemen, oostindische kers, grote knoflook, hemerocallis alleen de enkelbloemige en lichtgekleurde bloemen.
Smakelijk eten.

Verslag van Martine van der Meule, commissie Lezingen

meer
25
Feb
de wind houdt dapper vol
25
Feb
Een wereld van kleuren - Blik op de Tuin 942 2020