Diversen

24 januari 2018 Rink Oosting.

Een grote schare bezoekers (meer dan 70) zat om half acht verwachtingsvol te wachten op het begin van een lezing die gehouden zou worden door Rink Oosting, amateur historicus aangaande de geschiedenis van Veendam e.o. eind 20ste eeuw. Maar ,helaas, de beamer kon niet worden aangestuurd, en na koortsachtige pogingen van deze en gene begon het tot ons door te dringen dat misschien de lezing afgezegd moest worden. In arren moede deed Karin, die tevergeefs vele telefoontjes had gepleegd voor hulp van buiten, een beroep op de mensen in de zaal met de vraag of iemand een beamer thuis had die terstond gebruikt kon worden. En wat een geluk! Iemand stak z'n vinger op. Bedankt familie de Vries! Zodoende begon een half uur later dan gepland de lezing, die Rink had gegoten in een tocht met de paardentram van Zuidbroek naar Bareveld (bijna het hele bereik van onze afdeling, hulde). Aan de hand van schitterende, meer dan honderd jaar oude prentbriefkaarten, kregen we een idee hoe de mensen toen reisden, maar vooral hoe de streek er toen uitzag. Bijna kilometer voor kilometer werd door deze foto's inzichtelijk gemaakt hoe het leven en de leefomstandigheden enorm zijn veranderd in de loop van 3 of 4 generaties. Maar ook hoe pareltjes van architectuur en waardevolle gebouwen letterlijk om zeep zijn gebracht onder het motto: "Afbreken die ouwe troep en frisse nieuwe gebouwen realiseren". Letterlijk, eeuwig zonde! De lezing was geweldig. Henk Rave.

21 februari 2018 Andries Bierling.

Zo'n 45 belangstellenden waren op deze koude woensdag bij elkaar gekomen voor een lezing van Andries Bierling, een van de eigenaren van Tuingoed Foltz uit Meeden. Andries praatte ons bij over salvia's, Echinacea ‘s en prairie planten. Aan de hand van eigen fotomateriaal toonde hij ons 44 salvia's, 23 Echinacea ‘s en 10 prairie planten. Al deze planten hadden een nummer dat vermeld stond op papier en correspondeerde met de successievelijke dia's. Op deze wijze kon een ieder zich een juist beeld vormen van de materie, waarbij Andries de juiste informatie gaf over grootte, behandeling, sterke en zwakke punten e.d.. Door deze exacte informatie van het geheel kon een ieder die dat wilde de juiste behandelwijze krijgen, waarbij een van de aanwezigen soms wat storend souffleerde. In de pauze en na afloop was er gelegenheid voor het kopen van een deel der vertoonde planten. Al met al een avond waarop zeer professionele informatie werd gegeven. Henk Rave.

19 maart 2018 Kees Boele.

Terugblik ledenavond van 19 maart 2018. Voor zo'n 45 leden hield bioloog Kees Boele (nu wonende in Tilburg) een lezing over "The Big Five" en "The Small Five" safari in zijn voormalige tuin in Haren, nauwelijks een paar hectare groot! Dat zijn 'Big Five" dan ook als een contradictio in terminis was bedoeld werd al gauw duidelijk. Maar niet minder interessant, als men daar oog voor heeft. Allerlei beestjes, waaronder pissebedden, vliegen, miertjes en andere diertjes kwamen ter sprake. Zoals hij het bracht is elke tuin een wonder der natuur. Het voert wellicht te ver om "The Big Five" in onze tuinen te vergelijken met die uit Afrika, maar hij heeft zeker een punt als hij stelt dat ook in onze eigen tuinen genoeg valt te zien waarbij je niet in het vliegtuig hoeft te stappen om een grote reis te maken. Dat hij daarbij, zoals wij al wisten, een ras verteller is die weet hoe hij een zaal moet boeien bleek ook wel uit het welverdiende aTerugblik ledenavond van 19 maart 2018. Voor zo'n 45 leden hield bioloog Kees Boele (nu wonende in Tilburg) een lezing over "The Big Five" en "The Small Five" safari in zijn voormalige tuin in Haren, nauwelijks een paar hectare groot! Dat zijn 'Big Five" dan ook als een contradictio in terminis was bedoeld werd al gauw duidelijk. Maar niet minder interessant, als men daar oog voor heeft. Allerlei beestjes, waaronder pissebedden, vliegen, miertjes en andere diertjes kwamen ter sprake. Zoals hij het bracht is elke tuin een wonder der natuur. Het voert wellicht te ver om "The Big Five" in onze tuinen te vergelijken met die uit Afrika, maar hij heeft zeker een punt als hij stelt dat ook in onze eigen tuinen genoeg valt te zien waarbij je niet in het vliegtuig hoeft te stappen om een grote reis te maken. Dat hij daarbij, zoals wij al wisten, een ras verteller is die weet hoe hij een zaal moet boeien bleek ook wel uit het welverdiende applaus aan het einde van de avond.

21 en 22-04-2018 Foltz

Noordelijke Kwekerijdagen bij Tuingoed Foltz.

Een zonovergoten weekend bij Tuingoed Foltz.
Zoals altijd heel veel echte tuinliefhebbers, die op zoek zijn naar nieuwe planten of struiken.
Ook dit jaar weer een aantal nieuwe leden voor
‘Groei en Bloei.’
Namens het bestuur hartelijk dank aan de medewerkers en vrijwilligers die dit jaar hebben geholpen
in de stand van ‘Groei en Bloei’ bij Tuingoed Foltz in Meeden.

19-05-2018 Zomeractiviteiten.

Zomeractiviteiten.
Dagtocht Westerstede 19-05-2018.

Wat een fantastische dag hebben we gehad vandaag.
Om 09.00 uur vertrokken we vanaf het parkeerterrein bij het Wok-restaurant.
Onderweg kwam het zonnetje door en om even na 10.00 uur bereikten we een zonovergoten Westerstede, waar we met gemak de auto's konden parkeren op het daarvoor speciaal ingerichte parkeerterrein. Na een korte wandeling konden we bij de kassa onze kaartjes kopen waarbij een aantal van ons "Rentner" korting kreeg.
Dat was mooi meegenomen.
Na een lekker kopje koffie/thee met gebak konden wij onze ogen laten gaan over al het moois dat er te zien was. Prachtig, wat een kleuren en wat een werk om dit zo mooi in te richten.
Na de lunch vertrokken we richting Bad Zwischenahn naar het Park der Gärten.
Voor vertrek uit Veendam hadden wij in overleg besloten hier naar toe te gaan in plaats van naar het Rhododendronpark Hobbie. Van deze beslissing hebben we absoluut geen spijt gekregen, zon, prachtige tuinen, bloeiende rododendrons, azalea's, pioenen en nog veel, veel meer.
We kwamen ogen tekort. Kortom, een schot in de roos. Na nog een drankje op het terras bij klaterende fonteinen en een bezoek aan de winkel met planten en andere zaken vertrokken wij rond 17.00 uur weer richting Veendam waar we even na 18.00 uur weer terug waren. Moe maar voldaan.

28-06-2018 Verrassingsfietstocht.

Terugblik Fietstocht op donderdag 28 juni 2018
Verzamelen om 13.30 uur op de parkeerplaats tussen de Jumbo en het Wok restaurant aan de Reede.
Vertrek om 13.45uur. Met 16 enthousiaste fietsers op weg naar de eerste stopplaats in Meeden.
Annette Versteegh had iets te drinken en 
lekkere versnaperingen klaargezet.
Even genieten van de tuin en langs een fijne route op weg naar de kippenboerderij in Blijham.
De eigenaren hadden afgelopen jaar in een lezing van ‘Groei en Bloei’ hun werkwijze van de boerderij uitgelegd
en we mochten nu vrij rondkijken. Een lekker ijsje gegeten en daarna terug naar Veendam.
Het was een leuke, afwisselende fietstocht.

13 oktober 2018 Plantjesruilmarkt

Op een (alweer) warme dag in oktober hadden wij wederom onze plantjesmarkt bij de altijd gastvrije familie Schreuder.
Ook nu brandde de houtkachel tijdens de ontvangst.
Eerst werd er koffie en thee met cake en koek genuttigd, waarbij gezellig bijgepraat werd door de circa 25 “ruilers”.
Dit jaar was er niet zo veel aanbod, maar dat kon de pret niet drukken, want er is altijd wat te zien en te krijgen in de tuin van de familie.
Uitstekende moestuiniers zijn het!
En wat een prachtige appel- en perenbomen, rijk beladen met gave vruchten!
Al met al was na een uur alles in andere handen overgegaan, de kachel was allang uit en het was al warm toen een ieder huiswaarts toog.

24 oktober 2018 Rixt van Gosliga

Voor 45 leden en belangstellenden gaf Rixt van Gosliga een lezing over de meerwaarde van (meer) groen in je tuin. In een tijd dat het beton en de steen welig tieren in menige tuin, als ook in de openbare ruimte is zij van mening, en velen met haar, dat er een ommekeer moet komen van dit fenomeen. Door het geven van voorbeelden zagen we hoe men zijn eigen tuin door kleur, indeling, plantensoorten en nog wat technieken veel vriendelijker voor jezelf en voor allerlei soortige dieren en dus ook voor het milieu kan maken in relatie met de omgeving. Aan de reactie van de zaal was op te maken dat zij hier een gevoelige snaar had geraakt. Het was weer een tevreden stemmende avond. Henk Rave.

21 november: Mien Ruys.

Zo’n 50 belangstellenden waren afgekomen op een lezing over de, nog steeds, vermaarde Mien Ruys. Zij wordt nog altijd als een van de grondleggers van de moderne tuinen gezien. Monique Bruins-Slot, de spreekster van de avond, leverde een schitterende lezing af over deze, voor Nederland, unieke tuinontwerpster. Monique is coördinator in de tuinen van Mien Ruys. Zij is één van de betaalde krachten van de Stichting Mien Ruys.
Ook zijn er vele vrijwilligers die het team ondersteunen.
Tijdens haar lezing gingen we, middels dia’s, een tocht maken door Miens tuinen.
Dit wist zij op een zó vlotte en aangename manier te brengen dat men de ware beweegredenen van Mien Ruys om tuinaanleg in een ander perspectief te plaatsen  beter leerde begrijpen.

meer
28
Feb
MS
28
Feb
Lentetuin