Activiteiten & Actueel

Open Tuinen Dagen 2018

De Open Tuindagen waren een succes.

Hierbij de eerste verslagen en foto's ervan.

Verslag Open Tuin van Hans en Francien Castel

Dorpsdijk 55, 4354 AB  Vrouwenpolder; geopend op vrijdag 15 en zaterdag 16 juni.
De tuin van bijna 4000 m2 is in delen aangelegd. De helft is siertuin om het huis en achter de siertuin is een weitje met een drinkput, wat bomen en een fruitlaantje. De siertuin heeft meerdere tuinkamers met borders op kleur, leuke doorgangen, een rechthoekige en een ronde vijver met bankjes, een paar "waterbrubbels" en enkele terrasjes met gezellige zitjes. Zowel op vrijdag en zaterdag waren er ca/ruim 100 bezoekers en zijn enkele mensen lid geworden. Groei&Bloei Walcheren was op zaterdag met een PR-stand aanwezig; er werden ook veel tijdschriften, flyers en info over afdeling en G&B uitgedeeld.

Tuin 3: Frans en Betsie de Visser

Beukenlaan 37, 4356 HK OOSTKAPELLE
Geopend: Vrijdag 15, Zaterdag 16 juni van 10.00 - 17.00 uur

De tuin is ca.700 m2. Wij tuinieren op zandgrond, wat voor-en nadelen heeft, maar heerlijk is om in te werken. De tuin is jaarlijks 2x2 dagen open tijdens de Kunstroute (zie www.kunstrouteoostkapelle.nl) en voor tuingroepen op afspraak. Er is keramiek in de tuin aanwezig. Wij proberen in de tuin het hele jaar door iets te laten bloeien.

Tuin 4: Fam. Waterman

Domburgseweg 24, 4357 BB  DOMBURG

Geopend: Zaterdag 16 juni van 10.00 - 17.00 uur

Tuin in Engelse stijl.
De tuin is ingedeeld in kamers van taxushagen.
Een lange vijver.

Zie voor een indruk de foto hiernaast (rechts).

Tuin 5: Els en Piet Roekamp

Oostkapelseweg 16, 4364 RD  GRIJPSKERKE
Geopend: Zaterdag 16 juni van 10.00 - 17.00 uur

De tuin is ca. 3.000m2 groot. Er is een kleine boomgaard met appel- en perenbomen. In de achtertuin twee grote borders en in de voortuin borders en gras. Aan de zijkant van het huis is een kleine moestuin in wording. Waarschijnlijk expositie beelden en in ieder geval is er koffie en thee.

Tuin 6: Willeke en Ruud Verschuur “De Pionier-Ster”

Pioniersweg 2A, 4364 RE  GRIJPSKERKE
Geopend: Zaterdag 16 juni van 10.00 - 17.00 uur

Een tuin van ruim 3.300 m2, die na de moeizame start van het droge voorjaar 2017, nu goed aan de groei gaat. De nieuwe veranderingen laten zien welke kant de tuin opgaat. Natuurlijke materialen en losse, uitbundige groei, geven deze tuin een nonchalante uitstraling. Een tuin waarin de natuur, met lichte sturing, zijn gang mag gaan. Passend in zijn omgeving, waardoor de tuin vele male groter lijkt dan hij is. Grassen en vaste planten spelen de hoofdrol, naast eenjarigen die de groentetuin omlijsten als een groot boeket.

Tuin 7: Jacqueline en Frank Geluk “De Dorpstuun” en keramiek “De Kleiboenke”

Loodhol 17, 4364 CA  GRIJPSKERKE
Geopend: Vrijdag 15, Zaterdag 16, Zondag 17 juni van 10.00 - 17.00 uur

De tuin bestaat uit veel diverse planten, en wordt door de kenners onder ons een beetje romantisch genoemd. En natuurlijk is er  weer een nieuwe collectie keramiek. De opbrengst van de koffie en een gedeelte van de verkoop van de keramiek is bestemd voor een schoolproject in Gambia.

Verslag open tuin Jo en Leunis Minderhoud

Hierbij wat sfeerfoto's van het open tuinenweekend.
Het meest bijzondere moment vonden wij de bijgevoegde foto van een veilingkist uit 1943 die in onze tuin stond.
We hadden bezoek van een vrouw van 83 jaar die vier jaar terug ook hier met haar man was geweest, maar die was nu helaas overleden vertelde ze. Ze zag bij ons in de tuin die veilingkist staan en herkende die onmiddellijk omdat haar vader die vroeger gebruikte vertelde ze met tranen in haar ogen. Ze zei dat ze spijt had dat ze geen fototoestel bij zich had, dus bood ik aan om ze te mailen en daar kregen we het volgende antwoord op:
"Hartelijk dank voor de foto's ! Daar ben ik erg blij mee,want bekende kisten van deze leeftijd kom je niet vaak tegen! Ik had mijn zus uit Amersfoort net aan de telefoon en heb het haar natuurlijk meteen verteld.Ook zij vond het heel bijzonder en we zeiden tegen elkaar, dat het leuk zou zijn, dat  hij vertellen kon, waar hij al die jaren geweest was en hoe hij bij jullie terecht is gekomen!"

Jo en Leunis

 

 

 

 

Tuin 9: Hennie en Rinus van de Sande

Jan Campertstraat 22, 4361 DE  WESTKAPELLE
Geopend: Zaterdag 16 juni van 10.00 - 17.00 uur

Natuurlijke, nonchalante tuin van 600 m2 met kleurrijke borders vol vaste- en eenjarige planten, enkele fruitbomen, een vijver en een prieeltje. De tuin is in 18 jaar stap voor stap, zonder vooropgezet plan, ontstaan. In het tuinhuisje is er koffie en thee en een expositie van schilderijen van eigen hand.

Tuin 10: Joke Cijsouw, “’t Hofje”

Noordweg 4, 4373 SM  BIGGEKERKE, www.tuinthofje.nl
Geopend: Vrijdag 15, Zaterdag 16 juni van 10.00 - 17.00 uur

Een romantisch landelijke gelegen tuin met uitzicht tot aan de duinen. Borders op kleur rondom het huis in vloeiende belijning. De hagen van taxus, beuk, en lonicera geven structuur. Een cottage tuin met een weelderige beplanting. In april staat de tuin vol met bloeiende bloembollen en in de zomer zijn er de vele rozen. Tijdens de open tuinen dagen van Groei & Bloei is er ook kunst in de tuin, en een verkoop voor goede doelen. Interieur 't Hofje met Brocante is deze dagen ook open. Wilt u even pauzeren dan kunt u genieten van koffie/thee met huisgemaakte taart of een broodje in de tuin of de serre.

Tuin 11: Ben en Connie Walraven “De Houtenhandsche Hof”

Wielemakersbaan 4, 4371 PM  KOUDEKERKE, www.wb4.nl
Geopend: Vrijdag 15, Zaterdag 16, Zondag 17 juni van 10.00 - 17.00 uur

Privé-tuin “De Houtenhandsche hof” in Koudekerke met in de zomermaanden een beeldenexpositie. De basis van de 4500 m2 grote Houtenhandsche hof is in 1995 aangeplant.
De tuin is onderverdeeld in strakke tuinen, omzoomd met buxus, waarin gevarieerde borders met een keur aan vaste planten, een grote natuurvijver die vloeiend in het gazon overgaat, een lange grassenborder, een lommerrijke boomgaard, een moestuin met bekende maar ook onbekende groenten en een hobbykwekerij. De bezoeker wordt tijdens zijn wandeling door de tuin verrast door de diversiteit aan hedendaagse stenen sculpturen van hardsteen. De tuin 'groeit' door voortdurend nieuwe ideeën te realiseren.

Tuin 12: Eric en Irene Bookelaar

Dishoekseweg 37, 4371 NB  KOUDEKERKE
Geopend: Zaterdag 16 juni van 10.00 - 17.00 uur

De tuin is ca. 4.500 m2. Grote lange borders met grote groepen dezelfde planten, afgewisseld met siergrassen (geïnspireerd door Piet Oudolf). Een grote vijver en grasvelden. Het geheel gaat naadloos over in het boerenlandschap. De tuin is voor een deel pas drie jaar oud maar ziet er al mooi uit! Er is koffie met cake.

Tuin 13: Huib en Annelies Gerretsen

Burg van Woelderenlaan 100-27, 4384 LV  VLISSINGEN
Parkeren parkeerplaats “de Vijgheter”
Geopend: Vrijdag 15, Zaterdag 16 juni van 10.00 - 17.00 uur

Aan de rand van Vlissingen, verscholen achter duinen en groenstroken, ligt de tuin van circa 3500m2. Vanaf het terras zijn strakke lijnen zichtbaar: een vijver met daarachter een pergola met heerlijk geurende rozen en clematissen, dichter bij de grond kleurige bloeiers. Verder de tuin in vervagen de strakke lijnen en wordt de tuin speelser: verborgen hoekjes met een wildere plantengroei, een bloemenweide en een natuurvijver. Een zeer diverse tuin waarbij gezorgd is voor een natuurlijk evenwicht, waardoor ziektes nauwelijks voorkomen. De harde wind die zout en zand met zich meebrengt is het grootste probleem. Op het terras, met uitzicht op de tuin, kunt u genieten van koffie of thee met gebak, de opbrengst wordt geschonken aan een goed doel.

Tuin 14 A: Geraldine en Wil Hovens

Zandweg 58, 4389 TH  RITTHEM

Op vrijdag 15 en zaterdag 16 juni is de tuin OPEN voor bezoekers
Een siertuin van ruim 4500 m2, verdeeld in meerdere thematuinen. De tuin is in 2008 aangelegd met wandelpaden, twee vijvers, diverse terrassen en borders in verschillende stijlen. Expositie en verkoop van handgemaakt keramiek.

De nabijgelegen tuin 't Puntje in Ritthem (14B) is dit weekend open op vrijdag (van 13.00-17.00 uur), zaterdag (van 10.00-1700 uur) en op zondag (van 13.00-17.00 uur). Zie hieronder.

Tuin 14B: Matty en Piet Schout, “t Puntje”

Adres: Rammekensweg 6, 4389 TZ  RITTHEM
Geopend: op vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 juni
Op vrijdag en zondag van 13.00-17.00 uur; op zaterdag van 10.00-17.00 uur

De tuin is een aangename combinatie van sier- en moestuin. De indeling is praktisch, overzichtelijk en doet heel ruimtelijk aan. De entree en de buitenzijden zijn voornamelijk opgebouwd met borders die elk hun eigen karakter hebben, er is een aparte grassentuin en een rozenhoek waar je over de rozen heen door een uitsparing in de heg naar de scheepvaart op de Westerschelde kijkt. In het midden van het perceel ligt een uitgebreide kruidentuin en een klein zacht fruit gedeelte met kooiconstructie, die beschermt tegen vogelvraat. Centraal ligt de royale moestuin met kweekkas. Naast de vele soorten bloemen en planten in de borders zijn er ook de bloembedden met de eenjarige bloemen met o.a. verschillende soorten Zinnia's. Bij de kweekkas is er een beperkt aanbod van stekjes en planten van eigen bodem, tevens zijn er bloemzaden te koop van eigen kweek. In het theehuis is koffie/thee en koude dranken met vers gebak verkrijgbaar. De tuin is rolstoel vriendelijk en er is een gastentoilet aanwezig.

Tuin 15: Trienke Wams

Kruitmolenlaan 7, 4337 KN  MIDDELBUR
Geopend: Vrijdag 15, Zaterdag 16 juni van 10.00 - 17.00 uur

Een stadstuin van 700 m2 aan het water. Grotendeels aangelegd in terrassen met verhoogde borders om het tuinieren ook op latere leeftijd mogelijk te houden. De tuin heeft een grote verscheidenheid aan bijzondere planten en struiken. Ook zal er in de tuin keramiek en beeldhouwwerk tentoongesteld worden.

 

VTV Kweeklust (in de flyer opgenomen als tuin 16)
Geersesweg (Veersepoort), MIDDELBURG
Door omstandigheden is het volkstuincomplex helaas niet te bezoeken.
Een prima alternatief is gevonden in onderstaand volktuincomplex:

Tuin 16: volktuincomplex Nadorst

Volktuincomplex Nadorst, Baaijenompad in Middelburg

Het volkstuincomplex stelt het terrein open om te bezoeken op zaterdag 16 juni van 10- 17 uur.
Bezoekers kunnen het gehele complex bezoeken en bekijken en de 2 tuincoördinatoren (Diane en Kees Hoogerland) zijn aanwezig, net als een G&B lid (tevens volkstuinbezitter).

Info over Open Tuinen juni Badkoerier

In de badkoerier van 3 juni stond het volgende over de Open Tuinen in juni. Klikt u op het plaatje.

meer
17
Feb
Prachtige Pleione
14
Feb
LENTE   Primavera