Enschede-Losser

Productinformatie

Botanische heesterrozen zijn sterke rozen met een overdadige groei en bloei. Ze bloeien éénmaal, in de vroege zomer, maar dan is de hele struik ook één en al bloem. Sommige hebben nog een herbloei, andere hebben fraaie bottels in de herfst. Ze geuren meestal niet. De bloemen kunnen enkel of gevuld zijn, al dan niet in trossen hangend aan de takken. Botanische rozen stellen weinig eisen aan de grond en hun standplaats. Volle zon of halfschaduw voldoet goed. Deze rozen zijn veel gebruikt voor kruisingen met andere soorten. Er zijn dus veel hybriden ontstaan. In deze bijdrage houd ik het bij de wilde rozen. Hierna volgen enkele die nog steeds verkrijgbaar zijn.

 

Voorbeelden

Rosa Sericea Pteracantha (Familie Pimpinellifoliae)
Deze komt voor in de Himalaya en het westen van China. De introductie in Europa was in 1822. De bloemen zijn klein en wit en stellen weinig voor. Het blad is varenachtig. De struik kan 200 cm. hoog worden. Haar bijzonderheid zijn de doornen. Grote platte rode doornen, die doorzichtig zijn als de zon erop schijnt en dat is echt heel bijzonder om te zien. Wel moeten ze vaak worden gesnoeid want alleen aan jonge takken hebben de doornen dit effect. Er is geen betere afscheiding in Uw tuin dan deze roos met zulke doornen.

Rosa Eglanteria (Familie Caniae)
Dit is een oude Europese roos. Ze bloeit éénmaal met ontelbare, enkele, roze bloemen. Ze krijgt ovale bottels die blijven zitten tot ver in de winter. Het is een grote struik van 275 cm. Als U haar poot op het zuiden of westen, waar warme wind haar bereikt op een zoele zomeravond dan gaan de bladeren geuren met een sterke appelgeur door Uw hele tuin.

Rosa Glauca (Familie Rubrifolia)
Deze roos komt voor in de Alphen en de Pyreneeën. Ze bloeit éénmaal met een klein rood bloemetje dat binnenin roze wordt. Ze verspreidt weinig geur, maar haar bijzonderheid is dat ze mooie paars-rode bladeren heeft. Ze kan 200 cm. hoog worden en houdt niet van hitte.

Maar er zijn nog veel méér botanische rozen verkrijgbaar.