Diversen

23-01-2017 Bloemschik demonstratie Heleen Hamminga.

De eerste ledenavond van het jaar 2017 beloofde een klapper te worden. Dat is m.i. ook bewaarheid! Toen we binnenkwamen stonden, her en der verspreid, tafels met potjes, bloemen, vaasjes en een keur aan de meest uitlopende accessoires voor het vervaardigen van -en dat moet gezegd- spectaculaire bloemkunst-uitingen van Heleen Hamminga uit Meeden. We zagen bloemen en planten voorbijkomen die -dat durf ik hier rustig te stellen- de meesten van ons nog nooit eerder aanschouwd hadden. Heleen had zich de opdracht gegeven om 7 grote en kleine bloemstukken te maken binnen 2 uur. Dat lukte samen met een assistente wonderwel. Misschien was de tijdsspanne bij de constructie hiervan wat aan de lange kant; vervelen deden wij ons niet. Ze wil zelf een winkel beginnen in Meeden en is bezig met het verbouwen van een pand voor dat doel. Ze is te vinden op het internet. Toen alle stukken gereed waren en ter bewondering tentoongesteld, volgde de verloting onder de leden. Zeven gelukkigen keerden huiswaarts met een bloemstuk, maar allen hadden een genoeglijke avond gehad.

23-02-2017 Lezing Hans van Wieren

Voor de tweede keer binnen twee jaar gaf Hans van Wieren uit Sneek een enthousiaste lezing. Sinds de vorige keer had hij nog niets van zijn welsprekendheid verloren. Als een waterval stroomden zijn woorden, zinnen, meningen en dia’s ons gehoor en gezichtsveld binnen. Never a dull moment! In deze tweede deel van: ‘Tuinen Anno Nu’ ging hij wat dieper in op het aspect ‘Mooie Tuinen’. Zoals te verwachten was; er is geen een duidende antwoord op deze vraag te geven. Men herkent aan een tuin de hand van de eigenaar. Wat wel waar is dat sommige toevoegingen of weglatingen van bepaalde structuren, ja zelfs soms van kleinigheden, afbreuk doen aan het geheel. De tuineigenaar beslist dan nog wat voor hem of haar van belang is. Zoals bekend is Hans van Wieren een fervent adept van voorjaarsbollen. Ook hiervan liet hij weer prachtige voorbeelden zien. Voor de ongeveer veertig leden alweer een genoeglijke avond!

                                                 

20-3-2017 Lezing Brian Kabbes

Op de wat merkwaardige aankondiging dat er een lezing door Brian Kabbes over dahlia's en aardappels zou worden gegeven waren, ondanks zware regen en storm, toch nog meer dan 40 belangstellenden op komen dagen.
Voor de pauze ging het over het ontstaan van de ontelbare dahlia soorten, daarna over de aardappel in al zijn schakeringen. De aardappel en dahlia hebben gemeen dat ze uit bijna hetzelfde gebied stammen, n.l. Midden en Zuid Amerika, Zoals we van hem gewend zijn, wist Brian weer smakelijke verhalen over beide soorten te vertellen met leuke anekdotes gelardeerd. Waar het zo ter sprake kwam, vertelde hij ook nog interessante wetenswaardigheden over zijn reizen naar Kirgizie alwaar hij zeker elk jaar een paar maanden verblijft. Een zeer belezen en bereisd persoon.

8 en 9 april 2017 Noordelijke Kwekerijdagen Foltz

Het was weer aangenaam vertoeven in de kraam van “Groei en Bloei” tijdens de Noordelijke Kwekerijdagen.
Ook Hoogezand-Sappemeer nam een dagdeel voor haar rekening.
Het weer werkte prima mee en heel veel tuinliefhebbers kwamen naar Meeden op zoek naar die ene plant of struik of gewoon om lekker te genieten van al die soorten struiken en planten.
Aan het eind van het weekend konden er weer een aantal nieuwe leden worden genoteerd.

24-04-2017 Algemene ledenavond met lezing

Terugblik Lezing na de Algemene ledenavond van 24 april 2017.
Na het officiële gedeelte van de avond was er een lezing gepland door de familie Bosschaart uit Noordbroek. Op het laatste moment bleken zij door omstandigheden niet te kunnen komen en hadden zij dhr. en mevr. Kieft-Elzinga als vervangers bereid gevonden hen te vervangen. Deze familie heeft een maatschap op hun biologische kippenboerderij te Winschoten. Aan de hand van dia’s die een inzicht gaven van hun bedrijf hoorden wij een uitstekende lezing. De meesten van ons hebben heel wat opgestoken van de productie van(biologische) eieren.
Op de talrijke vragen van de toehoorders gaf dhr. Kieft vakkundig en gedegen antwoorden. De familie heeft ook een boerderijwinkel bij hun bedrijf waar niet alleen eieren of producten die te maken hebben met eieren worden verkocht, maar ook andere streekproducten van collega-boeren uit Groningen(oet Grunn’n).
Na de pauze werden we uitgenodigd alle lekkernijen te proeven (en kopen) wat zij en andere boeren uit Groningen te bieden hebben. Dat is meer dan men zou denken!
Al met al een leuke, leerzame en lekkere afsluiting van de eerste vier ledenavonden van het jaar 2017.

21 september 2017 lezing Watze Bokma: Van weiland tot kijktuin".

Aan de hand van een mooie fotopresentatie nam Watze Bokma ons mee door zijn tuin.
In de negentiger jaren bouwden hij en zijn vrouw een huis op een stuk weiland in Scheemda. Van dat weiland werd in de loop van vele jaren een prachtige tuin gemaakt met o.a. schaduwborders, borders op kleur, een grote vijver, een rozentuin en een rotstuin. Planten kwamen en gingen en diverse keren gingen grote delen van de tuin opnieuw op de schop waarna met eindeloos geduld en met veel passie een nieuwe tuin ontstond. Vaak werden ze geïnspireerd door andere tuinen in binnen- en buitenland. Inmiddels is hun tuin “De Eexterhof” het bekijken meer dan waard en is te bezoeken tijdens de Open Tuinendagen van “Groei en Bloei” of “Het Tuinpad op”.

16-10-2017 lezing door Bart van den Horst

Ongeveer 40 leden en belangstellenden waren aanwezig voor een lezing van dhr. Bart v/d Horst van het Tuinbedrijf " De Groene Ridder" uit Meeden. Bart is boom deskundige. Wat dit inhoudt legde hij uit aan de hand van dia's. Boom deskundigen -vroeger ook wel boom chirurgen geheten- zijn mensen die opgeleid zijn om bomen te beoordelen, verzorgen en desnoods kappen in het uiterste geval. Omdat het beroep niet beschermd is zit er veel kaf onder het koren van mensen die zich zo noemen maar het niet zijn, waarbij er voor de bomen, maar ook voor deze zgn. deskundigen, desastreuze gevolgen kunnen gebeuren. Hij liet voorbeelden zien van bomen die waren "mishandeld" of zelfs "vermoord" door deze lieden. Zijn tweede passie is het ontwerpen en onderhouden van tuinen voor grote en kleine opdrachtgevers. Na de pauze ging hij in op het gebruik van kleine bomen in de tuin, mede vanwege het feit dat het gros van de tuiniers veel te grote en teveel bomen plant in hun tuinen tot eigen, maar ook tot buurmans verdriet. Zonde van het geld, maar ook van de moeite die later gedaan moet worden om ze te rooien.

13-11-2017 Lezing Jaap Kloosterhuis

Zo’n vijftig leden en belangstellenden waren afgekomen op een lezing van Jaap Kloosterhuis, boswachter in het ‘Nationaal park Lauwersmeer’. Kloosterhuis die z’n carrière begon als leraar aardrijkskunde gaf ons een lesje over het ontstaan van het kustgebied van Noord Nederland in de laatste honderdduizend jaar. Daar stond m.i. een bevlogen schoolmeester wiens betoog geen ogenblik verveelde. In de loop van de avond ontpopte Jaap zich steeds meer als een soort Herman Finkers op tournee. Echt amusant, maar steeds boeiend. Alle facetten die invloed hebben op dieren, planten en insecten in het gebied werden benoemd en uitgelegd met te zake doend materiaal. Pas om half elf(!) was hij klaar met zijn lezing en niemand had zich ook maar een moment verveeld. Erg knap gedaan!!                                                          

16 november Bollenmand vullen

Donderdagochtend 16 november 2017 zijn we met een groepje dames van ‘Groei en Bloei Veendam’ naar Zuidbroek getogen om bij de fam. van Oostwaard een mand met allerlei soorten bollen te vullen.
We werden gastvrij ontvangen met een kopje koffie/thee en iets lekkers erbij.
Van mevr. van Oostwaard kregen we een gedegen uitleg hoe een bollenmand gevuld kan worden.
In de mand zijn zeven lagen bollen geplant in totaal135 bollen!
Elk jaar heeft ze weer een ander ras/kleur tulpen, narcissen, krokussen om te voorkomen dat liefhebbers die elk jaar een mand bij haar komen vullen in het voorjaar steeds dezelfde kleur bollenmand hebben.
Een foto volgt in de lente als de bollen in bloei staan.

meer
28
Feb
MS
28
Feb
Lentetuin