Activiteiten & Actueel

Floralia 2016

Het was weer een geslaagd evenement.
Enthousiaste vrijwilligers, docenten en vooral kinderen.
Hieronder meer informatie en foto's.

Aantal scholen: 21 in 2016, met 596 leerlingen en 654 plantjes uitgedeeld.
22 Vrijwilligers, die als extra blijk van waardering een aparte Pelargonium gekregen hebben.
Tevens is het project in 2016 afgesloten (twee jaarlijks) met een gezellig middag in de tuin van Willy met koffie/thee en eigen gebakken taart van Betty Zijp en Willy. Met gebruikmaking van de nieuwe Groei&Bloei partytent, zie foto onderaan verslag.

Floralia 2016

Dit jaar hebben 21 basisscholen zich opgegeven voor het Floraliaproject, dat we al voor de 34ste keer organiseren.
De scholen die meedoen komen uit
Vlissingen, Oost-Souburg, Middelburg, Koudekerke, Zoutelande, Westkapelle, Oostkapelle en Vrouwenpolder.
Bijna 600 kinderen uit de groepen 4, 5 of 6 krijgen een kleine pelargonium (geranium) om te verpotten en verder op te kweken in de klas.

De kleine plantjes worden dit jaar alweer  voor de 15e keer geleverd door Kwekerij Overwater (onderdeel van de Arduinse bedrijven), gevestigd  aan de Langevielesingel  12 in Middelburg. Daar houden we al jaren ook onze plantenruilbeurzen.

Bijgaand foto's: in de kas bij Overwater(laatste controle) en een bijzondere pelargonium voor de vrijwilligers; verpotten bij bassischool de Lichtstraal in Westkapelle en inladen van de bus bij de kwekerij voor bezorging op de scholen.

Drie keer gaan onze vrijwilligers naar de scholen toe. Tussen 4 en 8 april om de kinderen te helpen om hun plantje te verpotten en te vertellen over de achtergrond van de plant en de verzorging. Na een week of zes om te kijken hoe het gaat, vragen te beantwoorden en te vertellen over hoe je je plant zou kunnen bemesten.

Nieuw dit jaar is, dat Willy op de Tuin Ideebeurs in Den Bosch een sponsor voor de bemesting heeft gevonden, namelijk “Wilma’s Lawn & Garden”. Dit bedrijf dat alleen aan bedrijven leverde, wil nu ook de particuliere markt op en heeft meststoffen voor iedere vrijwilliger ter beschikking gesteld voor ons Floraliaproject. Dat is ontzettend fijn want dan kan er door de vrijwilliger in de klassen mest aan de planten gegeven worden tijdens het 2e bezoek. Hierdoor behoeven de vrijwilligers niet zelf voor meststoffen te zorgen. We hopen dat hierdoor de planten nog beter kunnen gaan groeien en bloeien. In juni wordt het project afgesloten en worden de getuigschriften uitgereikt.

Meer informatie; o.a. een PowerPointpresentatie en het boekje dat de kinderen krijgen kunt u zien op onze site bij Opens internal link in current windowhet project van 2015; klikt u hier.

Willibrordusschool

Hierbij de foto's van de start van het Floraliaproject op de Willibrordusschool in Zoutelande met het verpotten van de plantjes onder begeleiding van Irene Koole (vrijwilligster van G&B).
Daarna foto's van het 2e en 3e bezoek: het ging prima, de kids waren erg enthousiast!

 

 

Franciscusschool

Hierbij enkele foto’s van het 1e bezoek (verpotten plantjes en uitleg) op de Franciscusschool in Middelburg.
Hierna ook foto's van kinderen met hun plantje. Bij de één is de plant al best hoog geworden en de ander krijgt al knoppen. De kinderen vinden het erg leuk!

het Kompas

Hier nog 2 foto's van het Kompas uit Oost-Souburg van het 1e bezoek. vanuit een zonnig Oost-Souburg de eerste foto's van het oppotten; lekker buiten, mooie gezonde plantjes en een leuke groep kinderen.

Eben Haëzerschool

Nog een aantal foto's van de Eben Haëzerschool uit Oostkapelle. De kinderen verzorgen hun  eigen plant, verdorde blaadjes weghalen enz.

de Lichtstraal

Hierbij een foto gemaakt door Ina Brasser leerkracht op de Lichtstraal.  Afsluiting floralia project op de Lichtstraal in Westkapelle.
Daarna een mooie klassenfoto. Trotse kinderen met hun pelargonium.

Theo Thijssenschool

Hierbij  2 foto’s van de  afsluiting op de Theo Thijssenschool in Vlissingen.

Agnes Steketee heeft ook een verslagje gemaakt .

Floralia project 2016

Dit jaar zijn Leida van Sluys en ik (Agnes Steketee)  voor het Floralia project neergestreken op de Theo Thijssenschool in Vlissingen.
We konden onze mouwen opstropen, want we kregen 2 groepen leerlingen, samen goed voor 44 kinderen.
Bij de eerste ontmoeting merkten we al dat we met enthousiaste leerkrachten te maken hadden. Uit ervaring weten we dat de leerkrachten een heel belangrijke bijdrage aan het project leveren, tenslotte ligt de organisatie en controle bij hen.
Ik heb een kort interview met 2 leerlingen van de school gedaan, waarvan hieronder een samenvatting:

1. Bij de ene leerling had in de vakantieperiode de oma voor het plantje gezorgd, de andere leerling had zelf met zijn mama voor het plantje gezorgd en het 3x in de week water gegeven.

2. Het spannendste moment vonden beiden toen de eerste bloemknopjes kwamen en waren heel benieuwd welke kleur hun plantje had. In de klas  groeiden  niet alle plantjes even snel en sommige plantjes kregen eerder bloemen dan anderen. Wij hebben uitgelegd dat ook niet alle kinderen even snel groeien en even groot werden en dat het precies hetzelfde is in de natuur.

3. De meeste kinderen gingen hun plantje nu thuis zelf verzorgen en tijdens de vakantie zouden de oma’s ingeschakeld worden.

4. De kinderen gaven het project een 9 of een 10.

Met een tevreden gezicht en een getuigschrift in de hand zijn ze met de plantjes naar huis vertrokken.
Onze conclusie: Het was een leerzaam en nuttig project!

De Goede Polder

Foto´s van het Floraliaproject op Basisschool De Goede Polder in Vrouwenpolder.
Hele enthousiaste kinderen.

de Uilenburch

Foto van het oppotten op de Uilenburch in Middelburg. Enthousiaste juf met enthousiaste vrijwilligers en kinderen.
Beide scholen zijn bezocht door Groei en Bloei  vrijwilligster Heleen van Noort.
Deze  school doet voor de laatste keer mee, volgend schooljaar gaan de kinderen naar de Dolfijnenburch.

het Springtij

Foto's genomen bij het Springtij in Vlissingen.

Vrijwilligersmiddag

Afsluiting Floraliaproject 2016. Foto’s van de vrijwilligersmiddag in de tuin van Willy en Dolf de Nooijer.

meer
17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST