Zwolle

Vogels in de wintertijd

Smelt drie pond ongezouten rundvet (verkrijgbaar bij slagerijen) óf ongezout frituurvet (bijvoorbeeld ossewit) in een pan. Wacht tot het warm is, maar niet heet. Voeg daar al roerend een mengsel van 600 gram gebroken hennep- en maanzaad en 200 gram zonnepitten aan toe. Giet de warme brij in een vorm, bijvoorbeeld een blikje, melkpak of theeglas. Leg daarin, vóórdat de brij stolt, een katoenen touwtje dat ruim uitsteekt. Zodra de massa hard is geworden, kunnen de bollen buiten aan de draad worden opgehangen. Soms is de vetbol moeilijk uit de vorm los te krijgen. Een melkkarton kan rondom worden afgescheurd. Houdt een theeglas of blik even in heet water; de vetbol komt dan gemakkelijk los. Uiteraard kun je naar eigen inzicht ook kleinere hoeveelheden gebruiken.

Als je in een boomstammetje (± 5 -10 cm dik) wat ronde holletjes maakt van ± 2 of 3 cm diep en daar het vogelvetmengsel in doet gemengd, heb je een voerstammetje gemaakt. Met een spijker erin en een touwtje eraan vast, hang je er bijvoorbeeld drie decoratief naast elkaar.

Nog één ding: hang ze pas buiten, als de vogels het écht nodig hebben!

Uw Tuingereedschap: Wees er zuinig op

Kijk al uw gereedschap in deze periode eens goed na. Hiervoor hebt u in de winter immers toch alle tijd? Soms kunt u uw gereedschap gezellig binnenshuis repareren. Uw grasmachine moet geslepen en onderhouden. Deze dient grondig geïnspecteerd te worden, bijvoorbeeld de bougies, de olie, de messen en de elektrische toevoer van elektrische maaiers. Dat kunt u natuurlijk zelf doen óf ervoor kiezen deze klus professioneel te laten uitvoeren. Daarna bergt u het gereedschap ingevet op. Zo komt u in het voorjaar met goedwerkend gereedschap voor de dag.

Winterbloeiende schonen

U kunt nu een winterjasmijn planten en deze tegen een muur of schutting omhoog leiden. Deze Jasminium nudiflorum heeft aan zijn takken van november tot februari vele kleine gele bloemmetjes. Kerstrozen zijn natuurlijk ook onweerstaanbaar.  Terwijl de tuin nog in een diepe winterslaap is, brengt de rijk bloeiende Helleborus het voorjaar alweer een stapje dichterbij. Hierover heeft Frodo Dekker laatst een lezing gegeven en herinnert u zich wellicht nog een aantal tips. Chimonanthus Praecox ( Winterzoet) is een vrij onopvallende heester in de tuin in het zomerseizoen. In de wintermaanden verspreidt zij echter een heerlijk parfum tijdens de bloei en geeft bovendien uitermate mooie witgele bloemen. Misschien eens de moeite waard om een exemplaar te vinden van deze minder gangbare tuingast? Heestertakken binnenshuis in bloei trekken: Als u enkele takken af te snijdt van bomen en heesters die al heel vroeg in het jaar bloeien, kunt u als u ze op een vaas zet al in de winter genieten van hun bloesempracht. Neem bijvoorbeeld de takken van Forsythia of het Chinees klokje. Om de takken langer mooi te houden, kunt u ze het beste in lauw water zetten en schuin afsnijden voordat u ze in de vaas zet.

Als het gaat vriezen:

Doe niets met planten als het vriest! Strooi geen zout maar liever scherpzand: Paden en terras kunnen door vorst gevaarlijk glad zijn. Strooizout of gewoon zout is slecht voor planten. Bij strooien komt het al snel tussen de bomen, struiken en in de border terecht. De planten in de border kunnen dan last van het hoge zoutgehalte krijgen. Dat wordt pas zichtbaar als de planten gaan groeien. De groei is langzaam en groen blad wordt geel. Veel beter kunt u dan ook strooizand (scherp zand of metselzand ) gebruiken. Dat werkt net zo goed als zout en is niet schadelijk. Bovendien slijt door het scherpe zand de algengroei weg.

Bescherm uw Coniferenhaag tegen sneeuwschade

Bij hevige sneeuwval kunt u het best de coniferen sneeuwvrij maken: de zware sneeuw kan de takken breken en zorgt later voor kale plekken in de haag.

Tuinmeubels en Potterie

Het is opruimen geblazen. De winter komt er nu echt aan. De tuinpaden en terrassen worden schoon geveegd en het onkruid verwijderd. Als de eerste sneeuw valt bent u met opruimen te laat! Doordat water uitzet als het vriest, kunnen bloempotten kapot knappen. Zet de potten dus onder een afdak of zet ze schuin weg, zodat er geen water in de bloempotten kan blijven staan. Groenblijvers zoals buxus of hedera kunnen prima overwinteren in wintervaste potten. Zij geven de tuin toch nog een groen aanzicht. Lege bloempotten kunnen het best ondersteboven weggezet worden, zodat er geen water in kan blijven staan, wat kan bevriezen. Als u uw houten tuinset buiten laat staan, zet dan de poten op tegels. Zo blijven ze niet in het vochtige gras of de aarde staan. Dit is het behoud van uw meubelen. Het voorkomt rot. De tuintafel die u buiten laat staan, is een ideale plek om bv. een grote bak violen, een vogeltaart of een verzameling lichtjes op te zetten. Zet het dan zo neer dat u er vanuit uw huis zicht op heeft en ervan kunt genieten.

Druif

Snoei druiven het liefst tussen Kerst en Oud & Nieuw.  Natuurlijk kunt u ook nog rustig snoeien in Januari. De plant is dan in rust en er is geen gevaar dat de druif gaat 'bloeden' (sap verliezen). Droog en zonnig weer is ideaal, dan heeft de druif namelijk het minste last van de wonden en herstelt zich meteen.

Terrassen en paden

Als het niet vriest, kunt u deze maanden mooi de tijd nemen om de paden en terrassen te renoveren of nieuw aan te leggen.

Meer informatie op de landelijke site

Oja, op de landelijkse site hebben ze een heuse groenkalender en tuinvideo's om iedereen in elk seizoen wat actueels te laten zien. Je hoeft je nu nooit meer te vervelen in de tuin!