Groentips & Groeninfo

Aanleg vierkante meter tuin door hovenier Van Kleinwee uit Vleuten, i.s.m. VGH, Groei & Bloei Utrecht en IVN

Dit project is in 2016 voor de 3e keer georganiseerd. Voor Utrecht was Partou in Vleuten/Leidsche Rijn de gelukkige. Het ontwerp is gemaakt door Hans Bouwens van de Eeckenborgh, exclusieve tuinen.

De symboliek van de schooltuin 2016

Tegels eruit en grassen en kruiden erin. Hemelwater kan beter worden afgevoerd, zodat het bruikbaar is voor planten en niet nutteloos in het toch al overvolle riool loopt. Insecten hebben ook meer kansen, larven voor vogels enz.

- De omgekeerde boom staat voor aandacht in ommekeer van het groen maken van schoolpleinen, het meer ontwikkelen van de fantasiewereld, gezondheid door spelen en bewegen en daarbij één zijn in en met de natuur.
- Het slinger/klimtouw voor actief bezig zijn en het is ook een teken Aesculaap, dat in de medische wereld voor genezing en gezondheid staat. Groen draagt hier veel aan bij.
- De basaltblokken duiden op onze waterwerken en dijken.
- De kastanje houten palen verwijzen samen met de grassen naar het weidelandschap, ze zijn belangrijk als klim- en bouwelement, spelen in en leven met de natuur.
- Het fietswiel staat voor “Nederland Fietsland”, bewegen, sporten, beleven, gezondheid.
- Voor de beplanting is bewust en voornamelijk gekozen voor grassen.
De heer Van Kleinwee legde dit ook goed uit aan de kinderen. Ook die hielpen mee. Het motregende een beetje, maar alles is heel goed en leuk verlopen.

Het idee is als volgt ontstaan:

Nederland is als een grote kleurige lappendeken van landschappen, water, steden en dorpen, waarin we ons als bewoners, samen met de flora en fauna, ieder op een of andere wijze in bewegen. In de m2 tuin heeft de architect dit symbolisch willen weergeven, met daarin de boodschap en een warm pleidooi voor nog meer groenere schoolpleinen en de daaraan nauw verwante natuur speelplaatsen.

Afgelopen decennia hebben we een enorme ontwikkeling op gebied van computers en automatisering doorgemaakt. Dit heeft ons veel vooruitgang op allerlei gebied gebracht, maar zoals altijd zit er ook een keerzijde aan de medaille. De huidige generatie, brengt vaak de vrije tijd als individu binnenshuis door met computerspelletjes en mobiele telefoons. Overgewicht op jonge leeftijd komt steeds vaker voor. Schaarser worden de momenten van het met elkaar buiten spelen/bewegen, verbale en non-verbale communicatie, waarbij het onderlinge sociale contact, het als team denken en je de natuur voelt, ruikt en ervaart, een grote rol speelt.

Groen is een belangrijke levensader van ons dagelijkse bestaan en welzijn op aarde, waar we zuinig op moeten zijn maar waar ook kansen liggen. Samen en ieder voor zich kunnen we de wereld mooier, gezonder maken en daarbij een betere omgang met onze medemens voorstaan. Het gemengde boeket van mensen in de wereld van morgen zal er dan nog fleuriger uitzien.

meer
Groene schoolpleinen

Advertenties

22
Oct
Overal ‘groene mannetjes’ - Blik op de Tuin 924/2019
22
Oct
Herfstbloeiers