Diversen

28 januari 2015

Onze eerste ledenavond op de nieuwe locatie was voorbehouden aan Henk Louwsma die ons als voormalig weerman van Vliegbasis Leeuwarden een interessant verhaal bracht over de geschiedenis van weerstations in het algemeen en het verschil tussen het weerbericht voor ons gewone burgers en voor de luchtmacht. We kregen een prachtig kijkje achter de schermen van weersatellieten en buienradar zodat we nu weten dat we niet al te veel waarde moeten hechten aan de twee en drie uur verdere vooruitblik van buienradar omdat daar veel onzekerheid in zit. Na de pauze had hij nog een mooi verhaal over winterharde varens in soorten en maten zoals de Adiantum venustrum (soort Venushaar), de Polystichum munitum (Zwaardvaren) en de Polystichum polyblepharum (Behaarde varen). Willen wij weten of een bepaalde plant bij ons winterhard zou kunnen zijn dan moeten we ons vooral verdiepen in hun afkomst. Bekijk waar ze van nature voorkomen en hoe hun leefomstandigheden daar zijn. Kunt u de plant deze omstandigheden ook bieden dan is het altijd het proberen waard.

25 februari Henk Bos en Janette Veenhoven

Onder zéér grote belangstelling (ongeveer 100 mensen) werd na een uitgebreide mondelinge introductie van Henk Bos de film "In het land van de Drentsche Aa " getoond. Deze film die hij samen met zijn partner Janetta Veenhoven heeft opgenomen gaat uit van een ander zienswijze dan waar de meeste natuurfilms van uitgaan. Men keek als het ware vanuit de ogen van de dieren naar het landschap waarvan zij deel uitmaakten. Op deze manier kwamen er verrassende en unieke beelden tot stand op plekken waar de gewone natuurliefhebber niet kán en niet mág komen. Als men weet dat voor het maken van deze ene film alleen al twee jaar is uitgetrokken kan men zich voorstellen dat er prachtige beelden ontstaan. Beiden  hebben in de loop der tijd verscheidene natuurfilms geproduceerd. Ze hebben alles in eigen beheer gehouden en ook de vertoning wordt door hen op een welhaast professionele manier verzorgd. Als men zo rondvraagt blijken heel wat mensen reeds één of meerdere films van hen gezien te hebben die als zeer positief worden gewaardeerd. Een uitstekende (natuurfilm) avond! Henk Rave.

28 februari Snoeidemonstratie Tinus Scheltens

Op deze enigszins koude maar zonnige zaterdagmorgen hadden zich zo'n 15 enthousiaste snoei-cursisten verzameld in de tuin van ons bestuurslid Wineke Wever. Tinus Scheltens was er al met zagen, snoeischaren en ander woest uitziende kniptuig. Onder het vertellen van allerlei grappen en grollen vlogen de takken, twijgen en Tinus in het rond. Na een uurtje werd er koffie, thee en koek genuttigd, waarna er nog een uur werd gesnoeid, (soms bulderend) gelachen en (daar ging het om) óók veel geleerd. Hij toonde ons dat het echt niet zo is dat men maar overal een schaar of zaag in moet zetten. Men moet heel goed kijken naar de struik of boom die men wil verkleinen of verjongen. Daarbij moet men wel over enige basiskennis van het snoeiwerk en het materiaal  beschikken. Een genoeglijke en leerzame (snoei)morgen. Henk Rave.

25 maart Jeanette Douma.

Zo'n 45 leden bezochten deze avond de lezing & proeverij o.l.v. Jeanette Douma uit Zuidbroek. Jeanette bezit samen met haar man Marcel een biologische kruiden- en groentenkwekerij aldaar. Beiden komen uit het Westland, waar kweken van agrarische producten gemeengoed is. Ze wilden letterlijk en figuurlijk een andere weg kiezen en kwamen zodoende terecht op een klein kassencomplex in Zuidbroek. Zonder belichting, verwarming, kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gingen zij aan de slag. Na een moeizame start, eind negentiger jaren, kregen ze steeds meer succes met hun manier van aanpak. Ze staan nog altijd op hun principes betreffende hun kwekerij methoden. Zij verzorgen (via internet) groenten- en kruidenpakketten in de omgeving. Na de pauze kregen we letterlijk een proeve van hun producten. Al met al een ontspannen en genoeglijke avond waar we onder genot van de hapjes tot half elf gezellig bij elkaar zaten.

31 maart Workshop

Onze leden konden zich opgeven voor een workshop Hanging basket.
Dit gebeurde bij Renate van Oostwaard, er werden mande gevuld met kleine plantjes. Ze konden nog een paar weken blijven hangen en Renate verzorgde het dan.
Later haalden de deelnemers hun manden op, die dan al prachtig uitgegroeid waren.

11 en 12 april Noordelijke Kwekerijdagen.

Ook deze dagen stonden we met een kraam op de Noordelijke Kwekerijdagen bij Foltz.
Met hulp van afdeling Hoogezand-Sappemeer e.o. probeerden we weer nieuwe leden te werven en bekendheid te geven van Groei & Bloei.

16 april Voorjaarsbloemschikken voor alle leden.

De voorjaarsbloemschik avond werd weer druk bezocht, onder leiding van onze Bloemschiksters werden er prachtige stukken gemaakt.

23 april Jaarvergadering met lezing.

Met het tot stand komen van het museum “Collectie ter Borg” in Ommelanderwijk is een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan om de geschiedenis van de Veenkoloniën  en met name die van het boerenbedrijf aan een breder publiek te tonen. Wat weten wij, inwoners van dit gebied, eigenlijk van die geschiedenis?

Met deze lezing probeerden Wim Dussel en Egge Vos die geschiedenis en de ontwikkeling m.b.v. een powerpoint presentatie en 2 korte filmpjes  te schetsen, zoals die in het nieuwe museum is weergegeven. Beginnend in het grote Boertanger moeras van 2000 jaar geleden proberen we ploegend en maaiend terug te komen in het Veendamse  anno 2015.

De titel Van boekweit en haver tot gort  sluit mooi aan bij alles wat GROEI (t) & BLOEI (t)  in de Veenkoloniën.

Tijdens deze ledenavond hadden onze sprekers Wim Dussel en Egge Vos een prijsvraag samen gesteld. De avond liep een beetje uit en een aantal mensen had de zaal al verlaten toen de uitslag bekend werd gemaakt. De gelukkige winnaars waren:
1e prijs Ger Medema
2e prijs Anneke Broekema
Zij ontvingen een mooie snoeischaar.

2 mei Bloemetjesmarkt Veendam

Met hulp van de heer Schreuder werd onze kraam opgezet op de Bloemetjesmarkt in Veendam.
We probeerden weer nieuwe leden te werven en dat is ook gelukt. Kinderen konden een bloemstukje maken voor mama en mochten ook een kleurplaat uitkiezen, zaden waren gratis te verkrijgen en Karin verkocht haat keramiek voor de kas van Groei & Bloei.

4 t/m 9 juni Tuinenreis Zuid Engeland en Bath

Van 4 t/m 9 juni gingen leden van onze afdeling samen met leden van andere afdelingen in onze provincie op tuinenreis naar Zuid-Engeland en Bath. Op donderdag 4 juni rond het middaguur werd iedereen opgehaald bij de opstapplaatsen en reden we naar Barneveld waar een bezoek werd gebracht aan de privétuin “De Beukenhof”van Ellen Lubbers. Na een kopje koffie en een rondje door de tuin ging het verder naar Hoek van Holland waar we aan het begin van de avond inscheepten op de “Stena Brittanica”. Na het diner volgde een rustige overtocht op de volgeboekte veerboot. Na de ontscheping de volgende ochtend bleken er toch nog 60 verstekelingen een plaatsje aan boord te hebben gevonden zonder dat wij daar ook maar iets van hadden gemerkt. De eerste dag op Engelse bodem werd een bezoek gebracht aan RHS Garden Wisley en de privé tuinen van Pyt House en Willow Tree Cottage. Aan het eind van de dag bereikten we het Hilton Newbury Centre Hotel.
De volgende ochtend stonden een bezoek aan de Kilver Court Garden in Shepton Mallet en de privé tuin Ridleys Cheer in Chippenham op het programma.
De middag kon naar eigen keuze worden door gebracht in Bath b.v. door een bezoek te brengen aan de Roman Baths of het Fashion Museum. Ook een stadswandeling was zeer de moeite waard.
Op zondagochtend bekeken we eerst de Mottisfont Abbey Garden in Mottisfont en kregen we een rondleiding in de Salisbury Cathedral in Salisbury. ’s Middags werd een bezoek gebracht aan Iford Manor Garden in Bradford-on-Avon.
Maandag was alweer de laatste dag in Engeland en werden nog The Tithe Barn en The Beth Chattoo Gardens bezocht. Na het diner in Dedham was het alweer tijd om in te schepen op de nachtboot van Stena Lines. Dinsdagmiddag stapten we in Veendam weer uit de bus, vol nieuwe indrukken en mooie herinneringen.

Verslag van Janny Bos:
Tuinenreis 2015
In 2015 ging de tuinenreis naar Engeland, naar de Cotswolds. In alle opzichten een bijzonder geslaagde reis.
Op de heenreis, donderdag 4 juni, hadden we onderweg een bui. In de eerste tuin, de Beukenhof in Barneveld, scheen de zon en die bleef de hele reis schijnen. Prachtig tuinweer: aangenaam om buiten te zijn en te zitten.
De overtocht met de nachtboot van Stena Line verliep voor ons vlekkeloos, we hoorden na aankomst in Harwich dat er 68 verstekelingen aan boord waren geweest. De eerste tuin in Engeland was Wisley Gardens, aansluitend ging het naar Pyt House + Willow Tree cottage waar buiten de tea werd gebruikt.
We verbleven drie nachten in het Hilton Newbury Centre Hotel.
Op dag drie stonden Kilver Court (met een viaduct als blikvanger) en Ridleys Cheer (sandwichlunch en elderflower juice) op het programma, ‘s middags een paar uurtjes op eigen gelegenheid rondkijken in Bath.
Dag vier: Mottisfont Abbey met een prachtige rozentuin, een rondleiding in Salisbury Cathedral (Magna Carta) en tot slot Iford Manor Garden in Italiaanse stijl.
Dag vijf, de laatste alweer: The Tithe Barn waar de naastgelegen kerk ook open was. Een lunch in een ‘echte’ pub en de tuin van Beth Chatto. Voor de inscheping nog een diner in The Marlborough Head. Daar werd de groepsfoto gemaakt. Weer een soepele overtocht en dinsdags werden de reizigers bij de opstapplaatsen afgezet.

Zoals gezegd: een geslaagde reis: mooi weer, prachtige tuinen, lekker eten, (vooral de toetjes), plezierig gezelschap, prima chauffeur, deskundige reisleiding en Rienk die weer voorlas, een paar verhalen van Roald Dahl.
Zaterdag 26 september kwamen de deelnemers aan de reis bijeen in de tuin van Pieter en Rika van Delden voor een reünie, vooral napraten en foto’s bekijken. En met fraai nazomerweer.
Volgend jaar gaan we nog eens naar Engeland, nu zuidelijker, naar Kent, met in de planning o.a. een bezoek aan Kew Gardens en een middagje Londen.
Nadere informatie volgt.

 

 

27 juni Dagexcursie

Op zaterdag 27 juni gingen we eerst een bezoek brengen aan “Op de Haar", een landgoed dat bijna twee hectare aaneengesloten tuinen omvat en is gelegen in het Hoevelakense Bos in het hart van Nederland, dicht bij Amersfoort, op de grens tussen Gelderland en Utrecht.
Het leeuwendeel van de aanplant en de tuinaanleg is het werk van de huidige eigenaren,
het echtpaar John en Joyce Ramsbotham die zich sinds 1991 voor hun tuin hebben ingezet en er nog steeds volop mee bezig zijn.
Voor meer informatie kunt u kijken op www.opentuinopdehaar.nl.
’s Middags brachten we een bezoek aan “Ampies Berg” in ’t Harde.
Geïnspireerd door het Oostenrijkse landschap legde Ampie Bouw een prachtige tuin aan met meer dan 1000 verschillende bloemen en planten.
De tuin torent meer dan 15 meter boven ‘t maaiveld uit en staat dan ook bekend als Ampies Berg. Prachtige bloeiende planten worden afgewisseld met grote vijverpartijen en complete watervallen. Als 1 van onze leden voorzichtig zegt dat wij toch wat meer van vaste planten houden ontlokt dat aan Ampie Bouw de uitspraak "Vaste planten die zijn voor luie tuiniers, eenjarigen, dat is pas werken!"
Voor meer informatie kunt u kijken op www.ampiesberg.nl


28 september Jan Graveland

Onder grote belangstelling van leden en anderen met voorliefde voor rododendrons gaf Jan Graveland uit Wijster een gedegen les over deze materie.
Zoals blijkt uit zijn website bezocht Jan met zijn vrouw vele tuinen en parken in diverse landen.
Zo werd het idee geboren om zelf iets met deze struiken te beginnen.
Ze pakten de zaak gelijk groot aan en zo ontstond een park+kwekerij van maar liefst 5,5 hectare in omvang! Jan gaf ons adviezen hoe je de rododendrons en de azalea's (wat ook rododendrons zijn) moet verzorgen, bemesten en zelfs snoeien.
Er werden veel vragen gesteld uit de zaal en ook werden er driftig op papieren en blocnotes aantekeningen gemaakt.
Na de pauze toonde hij ons prachtige tuinen en parken vol uitbundig bloeiende rododendrons.
De dichtstbijzijnde grote parken annex tuinen liggen in Wijster, Westerstede en Bad Zwischenahn.
Voor de liefhebbers een interessante avond.

10 oktober Plantjesruilmarkt

Omdat de voorjaarsruilmarkten de laatste jaren steeds minder succesrijk werden, besloten we dit maal deze eens in de herfst te organiseren.
En met succes. Ongeveer 25 liefhebbers kwamen met of zonder planten, zaden of ander tuinmateriaal opdagen.
Na eerst koffie/thee (met koek of cake) genuttigd te hebben, werden we al gauw door Karin naar buiten gedirigeerd om de buit te bekijken.
In rap tempo verwisselde de spullen van eigenaar en op het laatst was er maar weinig meer over. Ondertussen hadden wij ook de moestuin (met appelbomen en een perenboom) van de familie Schreuder bewonderd
Wij willen hen hierbij nogmaals bedanken voor de warme en gezellige ontvangst.
Wij zien al uit naar een herhaling volgend jaar!

Lezing 20 oktober De Tuinheeren.

Van compostbeluchter tot schrepels, hakjes en nog veel meer tuingereedschappen passeerden de revue voor meer dan 30 geïnteresseerden. Met de hand gesmeed tuingereedschap van uitgehard koolstofstaal gemaakt door de Gebroeders Denolf, smeden die geen concessies doen aan de kwaliteit van hun producten. Louis Decae demonstreerde onder het toeziend oog van zijn vrouw, dat spades van gehard koolstofstaal praktisch onbuigbaar zijn. Gecombineerd met een steel van Hickory hout dat bijna niet kapot te krijgen is heb je een geweldig stuk tuingereedschap dat de rest van je leven mee gaat. Als je dan ook nog die steel goed behandelt met gekookte lijnolie is hij ook nog bestand tegen vocht. Bij snoeischaren is het zaak de juiste schaar voor de juiste tak te gebruiken en te zorgen dat hij goed geslepen is alvorens hem te gebruiken. Bij dikkere takken wordt het gebruik van een goede takkenschaar aangeraden. Tijdens de workshop “snoeischaar slijpen” kon men met de uitgedeelde diamantvijltjes zijn/haar eigen snoeischaar leren slijpen. Hierbij werd ook aandacht besteed aan de verschillende soorten snoeischaren die er zijn. Ook de heggenschaar kwam aan bod. Na de workshop kon iedereen tijdens de pauze een kijkje nemen in de winkel. De diamantvijltjes vonden grif aftrek en ook ging er menige snoeischaar of spade van de hand. Tijdens de pauze mochten we ook nog eens 4 bloemschikscharen verloten naast het bloemstuk van Gerard’s Bloemenkas. Na de pauze was er volop gelegenheid tot het stellen van vragen. Was u niet in de gelegenheid deze leerzame avond bij de wonen en wilt u meer weten dan kunt u kijken op www.detuinheeren.nl  hier is onder meer een instructie- filmpje te zien over het slijpen van snoeischaren en heggenscharen. Het was een zeer geslaagde avond.

Dinsdag 17 november

Kees Boele gaf een bijzondere lezing : "Wat knaagt er aan mijn plant".

Ondanks de dreigende storm zat de zaal vol en werd er geboeid geluisterd naar de verhalen van Kees Boele over bladrollers en mineerders, knagers, gravers en slijmerige slakken. Prachtige rupsen en mieren met hun luizenfarms verschenen op het scherm. Al snel werd duidelijk dat al dit gewriemel en gekriebel zich ook ophoudt in onze tuinen. Zo blijken we onze eigen biologische bestrijdingsdienst bij de hand te hebben en pleit Kees Boele ervoor dat we de natuur gewoon zijn gang laten gaan of als het echt niet anders kan gebruik te maken van ecologische bestrijdingsmiddelen.

Kerstbloemschikken 21 december.

In de sfeervol versierde grote zaal van het A.G. Wildervanckhuis werden er door een grote groep mensen prachtige kerststukken gemaakt. Het voorbeeld was een grote etagère met drie verdiepingen maar bij gebrek aan een etagère kon men ook met ander materiaal werken. Zo werden er door iemand bijvoorbeeld twee dikke takken elk rechtop in een eigen grote pot gezet en daarna versierd met kleine vaasjes met kerstgroen en andere kerstversiering. Weer een ander maakte een langwerpig tafelstuk. Ook grote schalen, al dan niet op een voet, werden in kerstsfeer opgemaakt. Onze penningmeester Henk Rave kwam iedereen weer verblijden met lekkere chocolaatjes en voor elk van de vier bloemschikdocentes had hij als blijk van waardering een mooie Helleborus mee gebracht. Aan het eind van de feestelijke avond stonden er prachtige werkstukken op de tafels. Het werd nog een hele klus om alles veilig in de auto’s te krijgen want buiten viel de regen met bakken naar beneden en windvlagen maakten het er niet beter op. Een nat einde aan een gezellig avond in kerstsfeer.

meer
28
Feb
MS
28
Feb
Lentetuin