Lezing 3 oktober Reinier van den Berg: Weer in de war

Wat is er tegenwoordig aan de hand met het weer. December 2015 bijvoorbeeld maakte het helemaal bont. In ondermeer Brabant en Limburg konden sommige boeren voor het eerst in hun leven rond de Kerst asperges steken. En narcissen, die stonden al volop in bloei. Nog veel planten en struiken gedroegen zich alsof het al lente was. En dat was ook wel een beetje zo. December was warmer dan een doorsnee aprilmaand. Hoezo extreem.

En wat te denken van de extreme hagelbui in Brabant, in de vorige zomer. Hagelstenen als tennisballen richtten in een mum van tijd een enorme schade aan, ook aan alles wat groeit en bloeit. De afgelopen zomer werden vooral vakantiegebieden in Midden- en Zuid-Europa getroffen door extreem weer. Ons land had wederom en wisselvallige zomer waarbij het mooie warme weer al vroeg begon, in mei, maar vanaf juli kwam de klad er een beetje in. Trouwens, maart was ook extreem zacht, maar werd wel gevolgd door stevige nachtvorst in april en begin mei. Daar plukten veel fruittelers later in het jaar ‘de wrange vruchten’ van.

Waren al deze extremen slechts een incident of verandert het weer echt. Is het nu echt merkbaar? Klimaat op z’n kop, zeg maar? Ja, daar lijkt het wel op. Sterker nog, dat is zo. Wereldwijd zien we de opwarming steeds duidelijkere vormen aannemen. Samen met die opwarming wordt het ook extremer. Wat kunnen we verwachten in de toekomst? Of valt daar weinig zinnigs over te zeggen.

En nu we die klimaatverandering zo duidelijk zien, kunnen we dat met z’n allen het tij eigenlijk nog wel keren? En zo ja, hoe dan? Had die klimaattop in Parijs eigenlijk nog wel zin. Mijn motto is dan altijd: laten we de ander te groen af zijn. Verbeter de wereld, begin bij jezelf.

Locatie: De Koperwiek, graag zij-ingang gebruiken!   Aanvang lezing 20.00, zaal open vanaf 19.30.

Koperwieklaan 3, 3722 CB Bilthoven

Toegang Gratis voor leden, Niet-leden betalen € 5,00 (incl. GRATIS LOT)

Welkom bij Groei & Bloei afdeling de Bilt, Bilthoven e.o.

Welkom op de website van Groei&Bloei afdeling De Bilt, Bilthoven en omstreken

Een afdeling voor mensen met en zonder groene vingers maar wel met een warm hart voor bloemen en planten en de natuur.

Voor het komende jaar 2017-2018 staan er maandelijks  interessante lezingen op het programma,  worden er diverse workshops en excursies georganiseerd, is er een plantjesmarkt waar u plantjes kunt verkopen of nieuwe kopen en kunt u tijdens de “Open tuinen” een kijkje nemen in de tuin van andere leden of uw eigen tuin open stellen.

Over al deze en andere activiteiten is meer informatie te vinden onder de knop “Activiteiten & Actueel”. Van iedere lezing een korte samenvatting, informatie over de meerdaagse tuinreis, ons meest actuele afdelingsblad online, cursussen en workshops en informatie over de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering.

Onder de kop ‘Groentips & Groeninfo vindt u een overzicht van de diverse Groen-activiteiten in onze regio. Daarnaast treft u hier de zaaibrochure van Wiert Nieuman én een artikel over de prachtschubwortel van zijn hand. En verder een verslag in meerdere afleveringen (wordt vervolgd!) van de ervaringen met haar Wormentoren van Joke Schreuder.

Onder de kop ‘Agenda’  vindt u een overzicht van alle nog komende activiteiten

Terug kijken naar voorbije activiteiten kan onder de knop ‘Foto’s’

Bij ‘Diversen’ vindt u een promotiefilmpje van G&B-landelijk. Na dit filmpje kunt u doorklikken naar een veelvoud aan demonstratie- en andere films over bloemschikken, maar ook naar vele afleveringen van de BBC serie Gardeners’ World.

Veel kijk- en leesplezier!

Leden van Groei&Bloei krijgen 10 maal per jaar het prachtige Groei&Bloei-blad in de bus met daarnaast vanuit onze afdeling 5 maal per jaar ons afdelingsblad. De meest recente editie hiervan kunt u ook op de website vinden (onder Activiteiten & Actueel – Maandblad).

Leden hebben gratis toegang op de ledenavonden en krijgen korting bij deelname aan cursussen, workshops en excursies. Ook geven diverse bedrijven in onze regio G&B-leden korting.

Nog geen lid, maar wel nieuwsgierig geworden? Kom eens langs op een van onze ledenavonden of schrijf u in voor een cursus of excursie. Lid worden? Meldt u zich dan aan via deze website (zie hiernaast) of bij onze secretaris Joke Schreuder: info(at)bilt.groei.nl of 030-2291041, er is altijd wel een aantrekkelijke aanbieding.

Een tuinvrouw die een monument verdient (week 42 (820)
De sporen van een bijzondere tuinman (week 41, 819)