Diversen

22 januari 2014 Jan Menzinga

Voor de tweede keer verzorgde Jan Menzinga een 3-D presentatie op onze druk bezochte ledenavond (ong. 55 personen). Hij toonde ons tijdens het eerste deel van de avond prachtige opnames van de natuur rondom de Fraeylemaborg in Slochteren. Vooral de stinzeplanten werden geweldig belicht waarbij ook prachtige doorkijkjes in het bos werden getoond. Na de koffie zetten we onze 3-D brilletjes weer op en kregen we een 3-dimensionale reis te zien door het Rhône dal in Zwitserland. Vanaf het meer van Geneve reden we het dal door met prachtige dorpen en steden. Ook gingen we met de gondel en tandradbaan de bergen in waar opnames waren gemaakt van de daar voorkomende flora en fauna. Erg mooi om te zien. Al met al een fijne avond.

20 februari: De geschiedenis van een tuin.

Ongeveer 55 belangstellenden waren gekomen voor een lezing van Annet en Wim van Driel uit Haren. Het al wat oudere echtpaar kocht 25 jaar geleden een huis aan de Jachtlaan. De tuin met gebouwtjes was een chaos aan onkruid en achterstallig onderhoud. Alles moest op de schop en vernieuwd. Dit was hun kans om vanaf nul een tuin te ontwerpen en in te richten die zo weinig mogelijk onderhoud zou vergen. Zoals we zagen aan de hand van hun dia's is dat maar ten dele gelukt. Bepaalde bomen, struiken en (vaste) planten deden heel andere dingen als bedoeld of gingen dood. Niettegenstaande dat hebben ze toch een lovenswaardig geheel geschapen waarvan Annet van Driel (die het woord voerde) verklaarde dat de tuin klopte. Voordeel is ook dat ze een vrij grote voortuin (300m2) hebben die als blikvanger voor het huis kan worden beschouwd. Achter het huis hebben ze nog een tuin van ongeveer 700m2. Hun tuin is het waard om te bezoeken. Wel op afspraak. Doen!

28 febr., 1 en 2 maart

Drie dagen lang heeft een groot aantal leden zich ingezet in de kraam van Groei & Bloei. De bloemschiksters hadden de handen vol aan het maken van bloemstukjes die grif aftrek vonden bij de beursbezoekers. De bloemen werden weer gratis beschikbaar gesteld door Gerard’s Bloemenkas. Kinderen konden een kleurplaat meenemen en jong en oud mocht meedoen aan het raadspel. Er stond een grote glazen vaas vol paaseitjes en de vraag was natuurlijk…hoeveel paaseitjes zitten er in deze vaas? Het juiste aantal was 160, de gelukkige winnares is Mevrouw Pentenga die exact het juiste aantal had opgeschreven. De zak met 160 paaseitjes zal zo snel mogelijk bij haar bezorgd worden. Ook de vele gratis zaden waren weer erg in trek en menigeen ging met diverse gevulde zakjes naar huis. Met groot enthousiasme hebben onze leden Groei & Bloei bij het publiek aangeprezen waardoor we weer een aantal nieuwe leden bij onze afdeling kunnen verwelkomen. Het bestuur wil iedereen die eraan heeft mee gewerkt deze dagen tot zo’n succes te maken heel hartelijk bedanken.

26 maart Lezing Martin Adema

Voor ongeveer 35 leden hield Martin Adema uit Drachten een lezing over de Hemerocallis of Daglelie. Zoals de naam al zegt, deze vaste plant heeft bloemen die slechts een enkele dag bloeien maar dan wel in zo'n ruime mate dat sommige soorten meer dan anderhalve maand door blijven bloeien. Het was Martins eerste lezing voor vreemd publiek over dit onderwerp en er moet gezegd worden dat hij zich na een wat onwennig begin keurig van zijn taak kweet. Wij zagen veel mooie kleine maar ook zeer grote(2 meter en meer!) exemplaren. Na de pauze ging hij in op de vraag hoe hij zijn hobby is begonnen en hoe men moet handelen bij ziekten en plagen. Die komen echter vrij sporadisch voor bij deze planten. Ook kan men zijn tuinen bekijken waar ongeveer 1.500 (!!) soorten staan te pronken.

17 april Paasbloemschikken

17 april werd onder leiding van de Bloemschiksters een workshop gegeven:

Paasbloemschikken.

De opkomst was groot en het was een gezellige avond met als resultaat prachtige stukken.

22 april Alg. Ledenvergadering

Terugblik Alg. Ledenvergadering & ledenavond dinsdag 22 april 2014
Dhr. A. Eijkenaar uit Blijham verzorgde een lezing over dieren die een ieder (met soms wel enige moeite) in de eigen tuin kan tegenkomen. Hij werkt bij Landschapsbeheer Groningen. Dag (en nacht) maakt hij talloze foto's van vogels, vossen, marters en andere dieren die men rondom het huis aantreft, maar vooral van (kerk)uilen. Niet toevallig is hij voorzitter van de Kerkuilenwerkgroep. Een bevlogen natuurliefhebber van gewone dieren rondom je huis.

26 en 27 april Noordelijke Kwekerijdagen Foltz

Met nu en dan een aangenaam zonnetje was het dit weekend weer prima toeven in de kraam tijdens de Noordelijke Kwekerijdagen. Ook afdeling Hoogezand-Sappemeer nam weer een dagdeel voor haar rekening en zo waren er weer voldoende vrijwilligers die Groei & Bloei wilden promoten. Het was gezellig druk en veel bezoekers waaronder Groei & Bloei leden uit verschillende delen van het land brachten een bezoekje aan onze kraam. Aan het eind van de dag konden er weer 6 nieuwe leden, waarvan 2 voor afdeling Veendam e.o. worden genoteerd. In alle opzichten dus een geslaagd weekend.

26 april Plantjesruilmarkt

Onze ruilmarkt op 26 april werd dit jaar niet erg goed bezocht. Ondanks de weer fantastische ontvangst van de familie Schreuder (waarvan hulde!) kwamen ongeveer tien geïnteresseerden met veel planten opdagen. Jammer eigenlijk. Omdat niet alle planten werden meegenomen vormden deze een prachtige voorraad voor de latere Bloemetjesmarkt waar ze nog een mooi bedrag op leverden voor de clubkas.

3 mei Bloemenmarkt Veendam

Wat een geweldige dag hebben we gehad, prachtig weer, veel bezoekers op de markt en veel belangstelling voor Groei & Bloei. Om 07.30 uur was Harm Schreuder al present om de kraam op te bouwen en al gauw was deze helemaal klaar en ingericht met alles wat we te bieden hadden. Een gigantische hoeveelheid planten uit de tuin van Wil Kalk die zij belangeloos beschikbaar stelde aan de vereniging, dan nog planten die over waren van de plantjesruilmarkt, planten van Harm en Corry Schreuder, van Ytsje Bock en niet te vergeten een groot aantal prachtige Hosta’s en framboosaardbeiplanten die meneer Hibma mee bracht voor ons. Magda Bus had weer gezorgd voor bloemen van Gerard’s Bloemenkas, groen en bakjes, vaasjes, kopjes etc. en een flink aantal
bloemschiksters die de hele dag met kinderen bloemstukjes maakten die deze gratis mochten meenemen en bloemstukjes die grif verkocht werden. Natuurlijk werden er ook weer zaden en kleurplaten uitgedeeld en de laatste keramiek en bijenhotels vonden nieuwe eigenaren. De slagroom op de taart is het feit dat we er weer 4 nieuwe leden bij hebben, dit keer allemaal voor afdeling Veendam e.o.!

21 mei Excursie Paardenmelkerij "De Lage Wierde "

Na de hartelijke ontvangst met koffie/thee en koek en een praatje over het ontstaan van het bedrijf kregen we een rondleiding van Dhr. De Winter en zijn stagiaire. Alvorens we de schone werkruimte mochten betreden moesten we allemaal blauwe plastic hoesjes over onze schoenen aan. Vervolgens kregen we uitleg over het vriesdrogen van de paardenmelk en mochten we zowel de gevriesdroogde als ook de verse paardenmelk proeven. Een bijzondere ervaring. Iedereen kreeg een klein kuipje gevriesdroogde melk om mee naar huis te nemen. Daarna bekeken we de stallen en kregen een
demonstratie van het melken van de paarden. Tijdens een tweede kopje koffie/thee was er gelegenheid om diverse producten te kopen, capsules, crêmes, lotions etc. Het was een leerzame middag.

24 en 25 mei Open Tuinen Estafette.

Op 24 en 25 mei waren afdeling Hoogezand=Sappemeer e.o. en afdeling Veendam e.o. als eersten aan de beurt om hun tuinen open te stellen in het kader van de Open Tuinen Estafette van de provincie Groningen.
In totaal deden 23 tuineigenaren mee waarvan 10 uit Veendam.
Het was een weekend met prachtig weer en de tuinen werden weer door veel bezoekers bekeken.

28 mei t/m 1 juni Tuinenreis

De afdelingen Winschoten, Veendam en Stadskanaal gingen op woensdag 28 mei voor de 9e keer op tuinenreis. Het reisdoel was Parijs. Een zeer geslaagde reis met dank aan Janny Bos.

14 juni 2014 Nationale Tuinweek

Mini Markt in het kader van de Nationale Tuinweek 2014

Op zaterdag 14 juni 2014 werd er door Groei & Bloei afdeling Veendam en omstreken een mini markt gehouden op het binnenplein van het ABC complex te Veendam. De mini markt was geopend van 10.00 tot 17.00 uur en was gratis toegankelijk.

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden gaf woensdag 11 juni op het Sint Agathaplein in Delft het startsein voor de Nationale Tuinweek. HKH Prinses Beatrix  zal dan samen met een aantal schoolkinderen van de Max Havelaarschool uit Delft de eerste tegel lichten, en er een plant of boom voor terug poten. Uiteraard in aanwezigheid van een delegatie vanuit de afdelingen van Groei & Bloei.

De Nationale Tuinweek werd dit jaar voor het eerst gehouden en duurde van 14 tot en met 21 juni. Het is een initiatief van vereniging Groei & Bloei. De grootste tuinvereniging van Nederland en België wil daarmee meer mensen enthousiast maken om actief te gaan tuinieren met bloemen en planten. In Nederland en Vlaanderen worden die week talloze 'groene' initiatieven genomen: van plantenmarkten en tuinenfietstochten tot natuur-educatiewandelingen, workshops, lezingen en rondleidingen door (moes)tuinen en parken.

Het thema van de Nationale Tuinweek is tegel eruit, plant erin. Aan de hand van dit thema hoopt Groei & Bloei een bijdrage te leveren aan groenere steden en dorpen met een grotere biodiversiteit. De week werd feestelijk afgesloten met het Nationale Open Tuinenweekend. Meer dan 1.000 tuinbezitters stelden hun tuin gratis open voor publiek.

Ook Groei & Bloei afdeling Veendam en omstreken woul haar steentje bijdragen door het houden van een mini markt waar van alles te zien en te doen was. Voor kinderen was er een kleurwedstrijd aan de kindertafel waar kleurpotloden en kleurplaten klaar lagen, ook konden zij gratis een bloemstukje maken voor vaderdag. Voor volwassenen was er een prijsvraag. Door een aantal bloemschiksters werden er bloemstukjes gemaakt voor de verkoop en ook werden er gratis zaden uitgedeeld. Voor nieuwe leden was er een leuke aanbieding.

Op aparte tafels werd er een tentoonstelling zijn van miniatuurtuintjes (fairy gardens) gemaakt door leden van Groei & Bloei afdeling veendam en omstreken, dit fenomeen is via Engeland naar Amerika overgewaaid en is daar inmiddels zeer populair. Met deze tentoonstelling widlen de leden laten zien dat het ook voor mensen zonder tuin mogelijk is om te tuinieren, zij het dan op kleine schaal. Voor kinderen is het eveneens een leuke bezigheid en het stimuleert de aandacht voor tuinieren. 

 

14 juni Minimarkt Nationale Tuinweek.

Op zaterdag 14 juni werd in het kader van de Nationale Tuinweek door onze afdeling een minimarkt gehouden in het ABC complex. Er was een tentoonstelling van miniatuurtuintjes, er waren planten (gedoneerd door leden van onze vereniging) voor de verkoop, kinderen konden gratis een bloemstukje maken voor vaderdag, er was een prijsvraag voor volwassenen en een kleurwedstrijd voor kinderen. Veel mensen waagden een gokje om het gewicht te raden van het grootste zaad ter wereld. De heer Hensen kwam er met 35 kg het dichste bij en won een bon van de "Laatbloeier" . De winnaars van de kleurwedstrijd gingen naar huis met een mooi cadeau.

28 juni Dagexcursie.

De dagexcursie bracht ons dit jaar naar “de Luie Tuinman” in Ruinen en de kwekerij van Coen Jansen in Dalfsen. We begonnen de dag in Ruinen met een kop koffie/thee met koek op de overdekte veranda. Daarna wandelden we aan de hand van een routebeschrijving langs de vele tuinen. Er was ruim gelegenheid om planten te kopen en onze lunch te gebruiken op het zonovergoten terras. Op het moment dat de lucht wat begon te betrekken stapten wij weer in de auto’s en gingen op weg naar de kwekerij van Coen Jansen in Dalfsen. Daar aangekomen scheen de zon weer volop en konden we ons hart ophalen aan al het moois dat daar te zien en te koop was. Wie wilde kon met Coen Jansen meelopen langs bijzondere planten en advies vragen over allerhande tuinzaken. Ook hier weer gelegenheid om koffie/thee met eigen gebakken taart te gebruiken. Met de kofferbakken volgeladen met planten keerden we uiteindelijk  huiswaarts. Het was weer een mooie geslaagde dagtocht.

6 augustus Verrassingsfietstocht.

Dit jaar deden 29 mensen mee met onze jaarlijkse verrassingsfietstocht die ons dit jaar langs bos en veld       naar de tuin van Berendina Visser en Ties Rollingswier in Zuidbroek bracht. Even deed de weersverwachting het ergste vrezen maar gelukkig kwamen we zo goed als droog op onze plaats van bestemming aan. We waren nl. nog niet in de tuin of er barstte een hevige bui los. Onze gastvrouw en gastheer waren hier gelukkig op voorbereid en hadden een grote partytent staan waaronder iedereen een droge zitplaats kon vinden. Na de koffie/thee met cake was het weer droog en kon de tuin bekeken worden. De terugrit verliep ook droog en iedereen was ruim voor het donker werd weer veilig thuis.

24 augustus Open dag Ver. Tuinrecr. Borgerswold.

Onze afdeling was uitgenodigd om met onze eigen kraam aanwezig te zijn tijdens de open dag op het complex van de Vereniging voor Tuinrecreatie Veendam in Borgerswold.  Veel bezoekers kwamen  even een kijkje bij ons nemen en dat resulteerde in maar liefst 5 nieuwe leden. We werden ruimschoots van bloemen voorzien door mensen van de volkstuinen, Carla Sjoerdsma maakte hiervan met behulp van pompoenen leuke stukjes voor de verkoop. De belangstelling voor het hebben van een volkstuin was erg groot, er is zelfs al een wachtlijst ontstaan. Het was een geslaagde dag voor ons en voor de Vereniging Tuinrecreatie Veendam die er op deze dag ook nog voor heeft gezorgd dat het ons aan niets ontbrak, waarvoor nog onze hartelijke dank!

9 september Bloemschikken

Er werden op deze avond onder begeleiding prachtige stukken gemaakt:

"Drijfhout".

11 september Bloemschikken

Net als op 9 september werden ook op deze avond bloemstukken gemaakt: "Drijfhout".

19 september Culinaire Fair Fraeylemaborg

Karin en Bea hebben afdeling Hoogezand-Sappemeer geholpen op de culinaire Fair, deze Fair op de Fraeylemaborg in Slochteren is voor Groei & Bloei weer gunstig verlopen. Ook al vielen de belangstelling en dus ook de inkomsten wat tegen, er is toch na aftrek van de kosten een mooi bedrag van € 350,- tot € 400,- overgebleven voor de goede doelen. De bloemstukken die over waren zijn naar de voedselbanken gebracht en uitgedeeld aan een aantal mensen die op de voedselbank zijn aangewezen. De opbrengst was dus voor afdeling Hoogezand-Sappemeer.

24 september Jan Loots

Voor bijna veertig leden en andere belangstellenden vertelde
dhr. Jan Loots over zijn grote tuin (of eigenlijk zijn arboretum), gelegen in de buurt van het zeer landelijk gelegen Veele. Met het vertonen van prachtige dia's zagen wij hoe hij in ongeveer vijftien jaar tijd een heus arboretum heeft aangelegd. Ook zagen wij dat hij Nederland, Duitsland, Engeland, Ierland en nog enkele landen afreist waar hij alleen of met andere eigenaren van arboreta en pineta kennis opdoet om de tuin te verfraaien. Terloops legde hij ons uit wat het verschil is tussen een arboretum en een pinetum. Zoals de meesten van ons wel weten is er een prachtig pinetum bij het dorp Anloo, aangelegd door de familie Evers uit Wildervank. Een bezoek waard! Het aanleggen van een arboretum of pinetum is een zaak van veel moeite en geduld. Men moet dus echt wel weten waaraan men begint en, niet onbelangrijk, waar men heen wil. Na de pauze toonde hij ons de verschillende verschijningsvormen van de bomen. Zo zag men dat de tuin het hele jaar boeiend kan zijn. Maar dat wisten we al.

14 en 16 oktober Bloemschikken

Op deze Bloemschikavonden werden stukken gemaakt: "Pompoen in 't groen".

20 oktober lezing Jaap Duijs

Zo'n 50 leden leden en andere belangstellenden werden door Jaap Duijs bijgepraat over bloembollen, knollen en wortelstokken. Jaap heeft in Otterloo een eigen kwekerij waar hij zowel in de volle grond als ook onder z.g. : kappen" de bollen kweekt, vermenigvuldigt en nieuwe (sub)soorten probeert te ontwikkelen. Hij zet zich in om met de seizoenen mee de bollen te kweken waaruit de mooiste ondersoorten tot stand komen, hoewel er (natuurlijk) ook veel teleurstellingen ontstaan als blijkt dat na een periode van 10 jaar toch net niet die ondersoort verschijnt waarop hij gerekend had. Ontelbare z.g. sterren werden ons getoond zodat na verloop van tijd sommigen van ons sterren voor hun open kregen. Na de lezing werd er flink ingekocht van de door hem mee gebrachte bollen.
Webadres Jaap Duijs: jaapbol.nl

11 en 13 november Bloemschikken

Op deze twee avonden werden Bloemstukken gemaakt: "Mix van Zinnia".

26 november lezing Cees Stolk

Meer dan 60(!) belangstellenden gaven acte de présence voor een lezing van Cees Stolk over "Het Groninger Landschap". Voordat Stolk zijn eigenlijke lezing begon vertelde hij iets over z'n roots (Betuwe) en over zijn voormalige beroep (journalist). Tientallen jaren was hij verbonden aan "De Winschoter Courant", "Het Groninger Dagblad" en "Het Dagblad v/h Noorden". Al tijdens zijn werk bij de kranten schreef hij boeken over z'n geliefde landschap en wandelingen daarin. Na zijn pensionering kreeg hij een grote kans om dit alles aanschouwelijk te maken bij RTV-Noord. Het programma was bekend als: Strunen met Stolk en was een aantal jaren op T.V.. Samen met z'n hondje liet hij prachtige stukken natuur zien, waarbij hij gesprekken aanknoopte met toevallige passanten. Tijdens de lezing kregen we daar dan ook enkele voorbeelden van voorgeschoteld. De toehoorders op deze avond hadden dan ook een genoeglijke tijd. Men hoorde her en der:" Wat leuk! Ik heb genoten. Prachtig!". Ons inziens; een schot in de roos

18 december Kerstbloemschikken.

Door een gezellige groep dames en heren werden ook dit jaar weer allerlei variaties op het voorbeeld van het kerstbloemstuk gemaakt. Er ontstonden mooi opgemaakte schalen, vazen en kransen die varieerden in grootte en kleur. In de loop van de avond kwam onze penningmeester Henk Rave met de traditionele kerstchocolaatjes en bovendien kregen onze 4 bloemschikleidsters een kleine blijk van waardering voor hun inzet. Het was weer een gezellige en sfeervolle avond.

meer
22
Oct
Overal ‘groene mannetjes’ - Blik op de Tuin 924/2019
22
Oct
Herfstbloeiers