foto's
home

Welkom bij Groei & Bloei afdeling Uden

.

Voor de bloemschikkers: zie 'Actueel & Activiteiten'

.

Foto's van de ZNKB waar enkele leden mooie prijzen gewonnen hebben.

.

Eind oktober zal de website van Groei & Bloei een gedaantewisseling ondergaan.

-  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  --

 

 

VAN DE VOORZITTER                                                                             september 2019

Dotterbloem, indicator voor wijstgronden

Wat een zomer hebben we weer gehad, weer erg weinig regen, extreem hoge  temperaturen van boven de 40 C. Bij verschillende planten zijn de bovenste bladeren en bloemen verbrand. Er zijn wel wat verdwaalde buien gevallen maar dan kwam er in korte tijd zoveel water dat die niet in de grond trok maar wegspoelde. Een druppel op een verdroogde grond, dus ik ben blij dat ik kan beregenen. Een put van 8 meter diep geeft kraakhelder water wat in Uden op veel plaatsen wel anders is. Vlak achter onze woning ligt namelijk de Peelrandbreuk, deze begint in Heesch en eindigt in Limburg. Deze breuk is in Uden aan de oppervlakte zichtbaar bij het Annabos (dit is gelegen langs de weg van Uden naar Vorstenbosch). Door deze breuk is het water op veel plaatsen zeer ijzerrijk wat terug is te zien bij het beregenen. Apart is dat de hoger gelegen percelen vaak nat en moerassig zijn en de lager liggende akkers en weilanden droog. Als je in de buurt bent is een kijkje best interessant. 

Vertelde ik in de vorige nieuwsbrief dat er een grote kersenoogst aan zat te komen. Helaas is het anders gelopen. Niet door de droogte of hitte maar door de Suzukivlieg. Deze oorspronkelijk uit Zuid Azië afkomstige vlieg is via Italië ondertussen in heel West-Europa een grote plaaggeest. De vrouwelijke vliegen prikken gaatjes in de kersen waar 1-3 eitjes worden gelegd. De larven doen zich vervolgens te goed aan de kersen waardoor de kersen gaan rotten. Na ongeveer 20 dagen worden de larven weer vlieg en zo kan de volgende cyclus beginnen. Fijnmazige netten kunnen voorkomen dat de vlieg de kersen bereikt, andere bestrijding is nog in een experimentele fase. Omdat we hoogstambomen hebben is een net geen optie, dus houden we plaats over in de diepvries.

Kort terugblikkend op de laatste maanden zag ik geslaagde activiteiten die druk werden bezocht.

De lezing over bijzondere bomen was van uitzonderlijke kwaliteit. Erg leerzaam met een goede wisselwerking tussen de spreker en de leden.
De Open tuinendag in Boekel was door het mooie weer en de vele bezoekers weer een succes. Vijf verschillende tuinen in grote en sortiment waren te bezichtigen. Erg in trek was de heesterkwekerij van Peter van Lieshout. Men kreeg daar uitleg van het kweken van verschillende heesters zoals Ilex , Camellia en Photinia. 
De tuinenreis naar Brummen was ondanks het zeer hete weer geslaagd. In alle tuinen was gezorgd voor extra drank, een complimentje voor de eigenaars. Met een goed verzorgde lunch en afsluitend met een diner in Zeeland was het weer een mooi dagje uit.
Een onverwacht extraatje was de excursie naar museum Krona in Uden en de tuin van het Emmaüsklooster in Velp. Het thema was: Groene parels achter kloostermuren in combinatie met de de expositie “De Groene Middeleeuwen”.  

Wat brengt ons de komende maanden?
In september beginnen meer dan 40 dames aan het nieuwe bloemschikseizoen.
14 September gaan we op excursie naar een van de beste graskwekerijen van Nederland in Beringe.
28 September is onze najaarsruilbeurs in Boekel.
6 Oktober is in Waalwijk de ZNK Bloemschikken waar vijf dames van onze afdeling aan deelnemen.
19 Oktober kan er een bloembollenmand gevuld worden.

Tot ziens.
Nico Rovers

 

meer

Deze maand in Groei & Bloei

 

 

 

17
Feb
Prachtige Pleione
14
Feb
LENTE   Primavera