Welkom bij Groei & Bloei afdeling Uden

.

Nieuwe Uit-tip en Tv-tip: zie  Groentips & Groeninfo

.

Tip gelezen in Groei&Bloei september? Houdt de wespen weg van je terrastafel dmv. koperen muntjes.

Van de voorzitter                                                                                                                    september 2018.

Welk onderwerp zal in de afgelopen maanden in alle mediakanalen het meest besproken zijn?  De extreem droge zomer! Behalve droog was het ook nog zeer heet. Normaal is het bij ons in het prieeltje, waar een bladerdek van Campsis alle zonnestralen tegenhoudt, nog wel uit te houden. Maar op sommige dagen was het nu zelfs niet leuk om daar te vertoeven.

Campsis, Trompetbloem

Voor veel leden van onze afdeling zal het een uitdaging zijn geweest om alle heesters, vaste planten en gazons in conditie te houden. In diverse tuinen zie je de gevolgen van deze zomermaanden. Hortensia's, rododendrons, sierheesters en coniferen die niet geholpen zijn via beregening, staan er belabberd bij. Extra zuur is het voor de tuinen met mooie haagjes, want ook de buxusmot heeft een grote ravage achtergelaten.

Het is afwachten wat op termijn de schade is, maar dat er werk aan de winkel is zal in het najaar en volgend voorjaar duidelijk worden. Toch heeft ieder nadeel ook zijn voordeel, zoals Johan Cruijff eens aangaf. Het voordeel van deze zomer is dat er uitzonderlijk veel fruit is. We hadden volop kersen en druiven. En die druiven zijn nog nooit zo zoet geweest. Ook de walnotenboom geeft dit jaar veel lekkers. De eekhoorns hebben de noten ook al in de smiezen.

De afgelopen maanden zijn er weer leuke en drukbezochte activiteiten georganiseerd.
De open tuinendag in Odiliapeel, met acht gevarieerde tuinen en zeer veel bezoekers. Een klein probleem was er bij de koffiepost. De koffie leek op slappe thee. Misschien dat sommige van jullie dachten dat we hadden bezuinigd op de koffie maar helaas bleek het koffiezetapparaat defect. Het is intussen weer gemaakt, dus pak de volgende keer gerust weer een kop koffie!

De tuinreis naar de Veluwe was de moeite waard. We hebben een schitterende kijktuin en de Passiflorahoeve bezocht. Jammer was dat de Passiflora's nog niet echt in bloei stonden. Als er leden zijn die idee├źn voor de tuinenreis hebben voor volgend jaar, laat het horen!
De excursie naar Het Rozenhuys van de familie Verschuren in Haps .

Wat staat ons de komende tijd te wachten?
De bloemschikavonden beginnen weer bijna. Er zijn nog een paar plaatsen vrij op de zaterdagochtend. Wil je wat meer doen met het groen of de bloemen uit je tuin: meld je aan voor bloemschikken!

De lezing over bloembollen is op 12 september in het  tuincentrum van Gert-Jan Schonenberg in Volkel. Na de lezing is er gelegenheid om knollen van diverse soorten bloembollen te kopen.
Voor de najaarsruilbeurs in september zijn we weer welkom bij de familie Verbrugge in Boekel.

We hebben weer een tiental nieuwe leden erbij gekregen. Welkom! Ik hoop jullie, maar zeker ook onze vaste leden te ontmoeten tijdens de komende activiteiten.

Nico Rovers

Herfst