Diversen

8 en 10 januari Bloemschikken

Dinsdag 8 januari en donderdag 10 januari werd er weer een prachtig stuk gemaakt met begeleiding van onze bloemschikleidsters, genaamd Snowy white.
De deelnemers hebben weer prachtige stukken gemaakt.

24 januari Annette Broekhuizen "Stinzenplanten"

Donderdag.

Ondanks de sneeuw waren er toch ongeveer 40 mensen naar de lezing over Stinzenplanten gekomen. Helaas liet de techniek ons wat in de steek en terwijl er werd gewerkt aan een oplossing vertelde Annette Broekhuizen ons eerst maar iets over zaagmolentje “De David”, de enige zaagmolen van deze grootte die nog over is in Nederland. Helaas lukte het niet de diapresentatie aan de praat te krijgen maar gelukkig had zij nog een cd met een mix van foto’s bij zich zodat zij toch nog haar verhaal in een aangepaste vorm kon vertellen. Na een korte uitleg van het begrip Stinzenplanten keken we o.a. naar beelden van “Domies Toen”. Dit is een oude pastorietuin uit 1880 die in de loop der tijd opnieuw is aangelegd in landschapsstijl met veel grote oude bomen en niveauverschillen, een slingertuin. Waarschijnlijk waren er toen al wat stinzenplanten aanwezig maar pas toen de pastorie geen dienst meer deed en de vraag rees wat nu te doen met de grond, heeft Tine Klevering Meyer er voor gezorgd dat het een natuurlijke botanische tuin werd. Zij verzamelde vele stinzenplanten en doordat vele beheerders na haar dit hebben voortgezet is een grote collectie ontstaan.

 

12 en 14 februari Bloemschikken

Dinsdag 12 februari en donderdag 14 februari werd er weer onder begeleiging het volgende stuk gemaakt door de leden van de Bloemschikafdeling:

Kleurrijke etagère.
De opkomst was op dinsdag 10 personen en donderdag 15.
Prachtige stukken waren erbij.

21 februari Klaas Sluiman "Bijen"

Ondanks de koude ijzige wind die dag waren er toch nog ruim 30 belangstellenden op komen dagen voor de lezing van de heer Klaas Sluiman uit Yde. Hij ging spreken over het onderwerp:"Bijen, hoe lang nog?" Zoals bekend gaat het niet goed met de stand der bijen. Er lijken steeds meer ziekten en plagen onder bijenvolken voor te komen; ja zelfs hele volken verdwijnen van de een op de andere dag! Hier was een spreker aan het woord die zich grote zorgen maakte over de bijenstand en niet alleen over de honingbijen. Ook met de solitaire bijen (honderden soorten) gaat het niet echt goed, terwijl bijen toch een grote bijdrage leveren aan de teelt van veel gewassen. Voor sommige planten zijn ze zelfs cruciaal! Dhr. Sluiman is docent bijenteelt en doet keuringen voor bijenproducten. Hij had verscheiden soorten van deze producten meegenomen die men in de pauze kon kopen. Daar werd druk gebruik van gemaakt. Zo zijn we nog meer tot besef gekomen dat na bloei van veel planten en gewassen er bijen nodig zijn voor vermeerdering en groei.

1,2 en 3 maart Tuin&Zo

Van vrijdagmiddag tot en met zondagmiddag was Groei & Bloei met een wisselende bezetting aanwezig in een kraam op deze beurs.

De gratis zaden vonden weer gretig aftrek en de bloemstukjes die ter plekke door onze bloemschiksters werden gemaakt werden prima verkocht. Ook hebben we weer een aantal  nieuwe leden kunnen inschrijven voor onze afdeling en voor afdeling Winschoten. Het publiek kon meedoen met een prijsvraag, niet-leden mochten raden naar het aantal leden van onze afdeling. De prijs was een mooie bos bloemen die gewonnen is door mw. G. Rijskamp uit Zuidbroek. Deze bos bloemen zal binnenkort bij haar bezorgd worden. Het bestuur wil iedereen bedanken die op enigerlei wijze heeft meegewerkt om deze beurs tot een succes te maken. Wij bedanken bovendien Gerard’s Bloemenkas die ook dit jaar weer gratis bloemen beschikbaar stelde.

6 maart Brian Kabbes: Planten vermeerderen.

Bijna 50 belangstellenden waren deze avond getuige van een leerzame maar vooral hilarische lezing gehouden door de bekende tuinschrijver Brian Kabbes. Met het gemak van een volleerd cabaretier schotelde hij ons een schitterende lezing voor die voor de pauze ging over het vermeerderen van planten en struiken d.m.v. scheuren, afleggen en stekken en na de pauze d.m.v. zaaien. Wij zaten als waren wij studenten rond de snijtafel van de hoogleraar Brian Kabbes die ons de fijne kneepjes van het vermeerderen uit de doeken deed, waarbij hij ondertussen heilige huisjes over bemesten, potgrond, water geven en andere zogenaamde tuinfeiten met de grond gelijk maakte. Ook kregen we te horen waar je via internet zaden kon bestellen. Werkelijk uit alle continenten als men dat wil. Aan alles merkte men dat hier een deskundig persoon het woord voerde die nooit verveelde. Een lezing op hoog niveau!

21 maart Paasbloemschikken

Donderdag 21 maart waren er 30 leden aanwezig om onder begeleiding van onze Bloemschikkers een prachtig paasstuk te maken.

Het was een leuke avond, de leden gingen met prachtige stukken naar huis.

9 en 11 april Bloemschikken

Op deze laatste bloemschikavond van dit seizoen kon men naar eigen inzicht een stuk maken met zelf meegenomen bloemen, dit werd onder leiding gedaan van de Bloemschikkers.

13 en 14 april Kwekerijdagen Foltz.

Zaterdag 13 en zondag 14 april stond Groei & Bloei afdeling Veendam samen met afdeling Hoogezand-Sappemeer weer met een stand op de Noordelijke Kwekerijdagen bij Foltz. Nieuwe leden werven en bekendheid geven aan/van de vereniging.

We hebben 4 nieuwe leden in kunnen schrijven, 3 voor afdeling Hoogezand-Sappemeer en 1 voor afdeling Groningen.
Ook werden er folders van de Open Tuinen uitgedeeld en door een medewerker onder de autowissers gestopt.

20 april Plantjesmarkt.

Zaterdag 20 april werd weer onze jaarlijkse Plantjesmarkt gehouden.
De heer en mevrouw Schreuder waren zo gastvrij om hun schuur beschikbaar te stellen aan de Schippersstraat in Veendam. De koffie en koek stonden al klaar en ongeveer 15 personen kwamen plantjes brengen en dan kon ieder iets uitzoeken.

25 april Algemene Ledenvergadering met lezing door Leo Groenleer: Groeien doe je niet zo maar.

De vergadering werd bijgewoond door 39 leden en de jaarstukken zijn goedgekeurd.
1 bestuurslid is afgetreden en 2 bestuursleden zijn aangesteld.

Leo Groenleer gaf een landelijk presentaties over DCM meststoffen voor Groei & Bloei verenigingen en moestuin/volkstuinverenigingen. DCM heeft al meer dan 30 jaar professionele ervaring bij hoveniers. De presentatie ging over het voeden van de planten in de moestuin, de siertuin en het gazon op een milieuvriendelijke manier met organische meststoffen. Wat zijn voedingsstoffen voor de plant, wat is bodemleven en waarvan worden organische meststoffen gemaakt? Wat te doen tegen ziekten en plagen in de tuin? Op deze en nog veel andere vragen gaf Leo Groenleer antwoord. Tijdens de presentatie werden mooie foto’s van tuinen in binnen- en buitenland getoond. Zo konden we beelden  zien van Villandry in Frankrijk, Barnsdale Gardens van Geoff Hamilton, de tuinen van Sissinghurst en van Wisley Gardens in Engeland.

Excursie 29 mei tuingereedschappenfabriek De Wit in Kornhorn.

Op 1 april 1898 werd door Willem de Wit het bedrijf begonnen, eerst als dorpssmederij maar al snel werd begonnen met het machinaal smeden van landbouw- en tuingereedschappen. Tegenwoordig is de vierde generatie De Witten verantwoordelijk voor de onderneming. Er worden o.a. handgereedschappen gemaakt. De Wit gereedschappen worden verkocht in meer dan 30 landen.

Aansluitend brachten we een bezoek aan de tuin van Bert en Gerda Boekhold in Midwolde. Een landschappelijke tuin van 6500 m2  met borders op kleur en potten in groepen, verspreid door de tuin staan beelden en decoratieve elementen.
Een groep van 22 personen had een leuke excursie met mooi weer.

Zaterdag 1 juni Algemene Vergadering Groei & Bloei

Zaterdag reisden Wineke Wever en Bea Boelens per trein af naar de Algemene Bestuursvergadering van Groei & Bloei in Voorburg. Vanuit het hele land kwamen bestuurders bijeen om o.a. het Beleidsplan 2013-2017 en de financieen te bespreken.

Daarna konden we het Hofwijck bekijken en nog een boottochtje maken over de Vliet.

Tuinenreis 6 juni t/m 10 juni 2013 "The Cotswolds"

Donderdag 6 juni vertrokken 47 deelnemers van de afdelingen Groningen, Veendam, Winschoten, Stadskanaal, Hoogezand-Sappemeer en Appingedam/Delfzijl onder leiding van gids Linda Heikema per bus en boot naar Engeland voor de jaarlijkse tuinenreis. De reis werd weer samengesteld door Janny Bos en Harry Wubs van afdeling Winschoten in samenwerking met Linda Heikema en Garden Tours. Dit jaar werden tuinen bezocht in “the Cotswolds”. Er werd een bezoek gebracht aan Broughton Grange, Broughton Castle, Stone House, Blenheim Palace, Buscot Park, Hidcote Manor, Kiftsgate Court en Waterperry Gardens. Ook kon er rondgewandeld worden door de plaatsen Chipping Campden en Oxford, waar je je kon wanen in het decor van menig BBC serie als
Inspector Morse, Midsummer Murders of Miss Marple. Het weer liet zich van zijn beste kant zien en na een rustige overtocht met de nachtboot stapten we de eerste ochtend vol verwachting in de bus. Helaas kwam het programma van deze dag danig in de knel doordat we gedurende lange tijd in een file kwamen te staan vanwege een ernstig ongeluk dat eerder was gebeurd. Linda Heikema heeft alles geroutineerd geregeld, leve de mobiele telefoon. Bij Broughton Castle resulteerde het helaas in het vervallen van de bezichtiging van het kasteel totdat we Lady Saye buiten in de tuin tegenkwamen
en ze ons verhaal over de file enz. hoorde. Ze vond dat zo vervelend voor ons dat we toch nog even in sneltreinvaart de benedenverdieping onder haar persoonlijke leiding mochten bekijken. Onze chauffeur bezat een grote rijvaardigheid en die had hij wel nodig ook om de extra lange en hoge touringcar langs de Engelse plattelandsweggetjes te sturen waar links en rechts heggen stonden met daarin verborgen muurtjes van gestapelde stenen. Het vereiste de nodige stuurmanskunst om krappe bochten en smalle toegangspoorten te passeren. Het voordeel van zo’n grote bus is wel dat er planten gekocht en mee genomen konden worden en dat is bij tuinliefhebbers toch altijd weer het geval. Kortom het was een gevarieerde reis door een mooi glooiend landschap doorspekt met velden vol bloeiend koolzaad, schilderachtige dorpjes en prachtige tuinen.

22 juni Dagexcursie

Het was wel even op tijd opstaan want om 08.30 uur stond het vertrek gepland naar de eerste tuin in Wanneperveen. Eenmaal in de buurt van Steenwijk konden we genieten van het prachtige landschap met zijn vele waterplassen, rietkragen en kleine schilderachtige dorpjes. Het weer bleef prachtig tot het begin van de middag toen helaas de paraplu er geregeld aan te pas moest komen. Elke tuin was weer verrassend en bij een aantal konden er plantjes worden gekocht waarvan gretig gebruik gemaakt werd. Tot slot brachten we nog een spontaan bezoek aan “De Holthof” een open tuin in dezelfde straat als “Reggy’s Tuin”. Deze tuin van Hiltje Dekker deed mee aan het Landelijk Open Tuinenweekend van Groei & Bloei. Behalve een Bed & Breakfast bleek hier ook een siertuin te zijn met een grote vijver en borders met uitzicht op de omringende weilanden. Ook hier konden er weer plantjes gekocht worden dus uiteindelijk vertrokken we weer bepakt en bezakt richting Veendam.

 

21 augustus Verrassingsfietstocht

Om 18.00 uur vertrokken wij met 28 personen per fiets en reden onder leiding van Ytsje Bock en Karin van Gulik richting Borgerswold. Het was ideaal fietsweer en we waren heel benieuwd waar we terecht zouden komen. Er werden allerlei mogelijkheden bedacht, maar toen we via de weg langs het zweefvliegveld in Eexterveenschekanaal en later in Bareveld terecht kwamen werd Nieuwediep genoemd en de Lavendelboerderij. Ik dacht… dat kan niet gezien de hoogte van de bijdrage, dat is nooit genoeg voor bezichtiging en ook nog koffie. Inderdaad, we mochten wel even vanaf het toegangshek naar de Lavendelboerderij kijken en hoorden dat dit het verste punt van de tocht was. We reden weer terug en gingen richting Gieterveen. Uiteindelijk kwamen we terecht bij Bosjes Fruit, de pluktuin voor frambozen, bessen, bramen, pruimen en rozenbottels. Na een kopje koffie/thee met iets lekkers vertelde eigenaresse Heleen Wissink enthousiast over haar werk, ook over haar miskleunen want beginnersfouten werden er best gemaakt. Inmiddels heeft ze veel steun aan daar kinderen die o.a het maïsdoolhof hebben gemaakt inclusief een leuke speurtocht voor kinderen. Voor zelf plukken was geen tijd, maar er werden veel kant en klare doosjes gekocht met rode bessen, frambozen en pruimen. Om 21.00 uur vertrokken we in een lange rij bij ondergaande zon. Geleidelijk werd het donker en reden we bijgelicht door een volle maan richting Wildervank vanaf waar iedereen weer zijns/haars weegs ging . Wat een prachtige tocht.

17 en 18 september Open Tuinen Estafette

Terugblik slot Open Tuinen Estafette

Afdeling Veendam e.o. en afdeling Hoogezand-Sappemeer e.o. waren de laatste afdelingen die meededen met de Open Tuinen Estafette, die dit jaar voor het eerst in deze vorm werd gehouden. Het weer was geweldig, de tuinen lagen er nog prachtig bij en werden door een groot aantal mensen bezocht. Eén van onze tuineigenaren kreeg zelfs bezoek van iemand van de kabelkrant die een korte impressie maakte. De komende tijd zal de Open Tuinen Commissie gaan evalueren en zal worden besloten of er volgend jaar weer een Open Tuinen Estafette zal komen. Tot nu toe zijn er al veel positieve reacties gehoord.

25 sept. Lezing Alpaca's.

Dit keer geen lezing over bloemen, struiken of bomen maar over dieren. En wat voor dieren! Margreet Joling praatte ons bij over Alpaca’s. Een ietwat mysterieuze diersoort uit het Andes gebergte die al duizenden jaren geleden door de Inca’s werd gehouden en tegenwoordig door hun nazaten. Alles van het dier wordt gebruikt en bovendien doet het dier ook dienst als transportmiddel. De Alpaca is en was onmisbaar voor de bewoners van die streek. Het kleine beetje wat de mensen weten over het dier is vooral dat de wol van hoogwaardige kwaliteit is. De familie Joling heeft ruim 60 dieren in hun bezit waarmee ze fokken. In de loop der tijd zijn ze deskundigen geworden op dit gebied en is de verkoop ervan een deel van hun inkomsten van de boerderij geworden. Een voordeel van het houden van Alpaca’s is dat de dieren weinig ziekten kennen en ze gemakkelijk in de omgang zijn. Margreet toonde zich een enthousiast pleitbezorgster voor deze dieren. Een interessante lezing!

23 oktober Historische fruitrassen met proeverij

Deze avond werd er een heel bijzondere lezing gehouden door Harry van der Laan uit Froombosch. Harry is iemand die (bijna) alles weet van oude fruitrassen, vooral uit Noord-Nederland. Velen hadden appels, appeltakken en ander fruitmateriaal meegenomen om deze op het eind van de avond door hem te laten beoordelen. Bijna alle vragen werden door hem, tot ieders tevredenheid, afdoende beantwoord. Hij begon de avond met te vermelden dat hij lid was van de Noordelijk Pomologische Vereniging die zich ten doel stelt om oude appel- en perenrassen voor het nageslacht te behouden en zelfs nog niet ontdekte oude rassen op te sporen. Daarna begon een heuse appelproeverij voor de ongeveer 45 leden. Het was alsof we op een grote wijnproeverij waren maar dan met appels! Ongeveer acht soorten werden er geproefd, gelardeerd met grappig en wetenswaardig commentaar van de spreker. Een der proevers ging zo op in de materie dat zij de gedenkwaardige woorden sprak:" Daar komt het volgende fruithapje". Op het eind van de avond kon men rustig stellen: Harry van der Laan is een waardig ambassadeur van zijn Pomologische Vereniging die met verve de genetische erfenis van oude rassen veilig wil stellen. Hulde!

20 november Fam. Weisenbach- Zuid-Africa

Dit was eens een geheel ander soort lezing. Niet dat het helemaal niet over bloemen en planten ging. Verre van dat! We zagen meer dan genoeg (jacaranda's en nog veel meer exotische soorten). Maar dat was niet de hoofdmoot van deze avond. We aanschouwden een film van Marinus en Ciska Weissenbach over hun reis naar Zuid-Afrika. En wat voor een film! Het mooie ervan was dat het echtpaar persoonlijke ervaringen kon ventileren aan de hand van de vertoonde beelden, waardoor zo'n reisverslag veel meer informatie kan overbrengen en direct antwoord gegeven kan worden op de gestelde vragen. Met een klein gezelschap trokken ze van Johannesburg via verschillende wildparken naar hun einddoel Kaapstad. Ook hier voorzag Marinus de beelden van hilarische commentaren. Niet alleen verhaalden zij over de vele ontmoetingen met de (grote) wilde dieren, maar ook werd aandacht besteed aan de oude culturen van het Zuid-Afrikaanse. Het waren zeer fraaie beelden van een geheel ander land op een geheel ander continent. Maar ook een land waar men nog steeds de sporen ziet van de oude Nederlandse Boeren.

meer
22
Oct
Overal ‘groene mannetjes’ - Blik op de Tuin 924/2019
22
Oct
Herfstbloeiers