Groentips & Groeninfo

Druivensap

Zevenblad Pesto

Zevenblad: wat doe je ertegen of ermee?


Na maand maart, waarin ik niet zoveel tijd had om in de tuin bezig te zijn, ontdekte ik plotseling weer veel zevenblad dat zich uitgezaaid had. Een lastige eigenschap van dit kleine plantje is dat het altijd opduikt verstrengeld in de wortels van een plant die ik mooi vind. Het kleinste worteltje dat achterblijft in de grond zorgt ervoor dat er weer een nieuwe plant groeit.

Als je zevenblad wil bestrijden is het of alles met het laatste worteltje uitpluizen en elimineren, of het blad consequent wegschoffelen.

Maar je kunt Zevenblad ook eten. Het werd vroeger Romeinse spinazie genoemd en de monniken in de Middeleeuwen zetten het plantje in de kruidentuin. Het jonge blad kun je verwerken in de salade en wanneer het zevenblad groter is dan kun je het beter koken, zoals spinazie. Zevenblad blijkt ook erg gezond te zijn: het zit vol met vitamine C, provitamine A, kalium, calcium, magnesium en kiezelzuur.

Vorig jaar waren wij bij vrienden en daar aten wij vooraf stokbrood met zevenbladpesto.

Hier volgt het recept:

Recept: Zevenblad Pesto
Ingrediënten
- 1 handje jong zevenblad- 1 handje rucola of veldsla
- 1 teen knoflook (gepeld)
- 40 gram pijnboompitten
- 1/2 theelepel grof zeezout
- 50 gram parmezaanse kaas (geraspt)
- 100 tot 150 ml extra vergine olijfolie of walnotenolie

Bereiding

Pluk de Zevenbladblaadjes van de takjes. Spoel de blaadjes en de rucola goed af en dep ze droog. Doe ze samen met de knoflook, de nootjes en de kaas in de mengkom van een keukenmachine. Voeg het zout toe en hak alles fijn.
Voeg nu geleidelijk, terwijl het hakmes draait, de olijfolie toe, zodat een mooie emulsie ontstaat. Proef en breng de pesto verder op smaak met versgemalen zwarte peper eventueel wat zout. Marijke Hubers