foto's
home

OPEN TUINEN WEEKEND 22 EN 23 JUNI 2019

Ook dit jaar hebben wij weer veel tuineigenaren bereid gevonden hun tuin open te stellen in het weekend van 22 en 23 juni! Hieronder vindt u welke tuinen op welke dag(en) open zijn.

Wij wensen u veel plezier tijdens uw bezoek aan 1 of meerdere tuinen!

Het bestuur van Groei&Bloei - Liemers

 

De tuinen zijn geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

 

TUINEN DIE ZATERDAG 22 JUNI EN ZONDAG 23 JUNI OPEN ZIJN:

 

Peter en Ceciel van Don, Roodwilligen 26, 6903 TE Zevenaar                                           

De tuin (circa 600 m²) is aangelegd in 1997 en onderverdeeld in verschillende vakken rondom de woning. De vakken zijn gescheiden door groene af­schei­dingen (o.a. taxus en beuk). Planten staan zowel in de volle grond als in potten. Er is een grote verscheidenheid aan (bijzondere) hortensia’s. Daarnaast is er een vijver die speels door een aantal vakken loopt. Er staan ook prachtige bomen (o.a. een parrotia persica) en er zijn verschillende verrassende hoekjes. Dit jaar is Anja van Zwam aanwezig. Zij is een creatieve duizendpoot. Ze beschildert o.a. porselein, in geboorteserviesjes is ze gespecialiseerd.  

Ton en Joke de Lorijn, De Aa 11, 6923 BJ Groessen

U bezoekt een mooi gelegen landschapstuin van 10.000 m² groot in Groessen op de grens van Zevenaar, met veel bijzondere planten en natuurlijk aangelegd. Er is een boomgaard met diverse fruitbomen en een groentetuin. Verder is het een mooie wandeltuin en je kunt overal zitten. Er is ook een B&B aanwezig: de moeite waard voor een overnachting.


Chris en Dicky Blij, Leuvensestraat 39, 6923 BN Groessen

We zijn 8 jaar geleden met de milieuvrienden Duiven gestart met het verbouwen van groenten voor de voedselbank op een perceel van 40 m². De milieuvrienden zijn gestopt en wij zijn hiermee verder gegaan en hebben een stichting opgericht: stichting Blij Groessen. Er werken ong. 30 mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt om hen op weg te helpen, verspreid over 5 dagen. Het is nu uitgebreid tot +/- 10.000 m². We verbouwen o.a. bladgroenten, aardappels, peulvruchten en aard­beien. Ook is er een kruidentuin aangelegd en een bijenstal geïnstalleerd en een zee van bloemen te zien en diverse fruitbomen en bessen.

 

Piet en Thea van Schaik, Goltackers 86, 6931 HE Westervoort

Een natuurtuin op 1200 m² met borders, vijver en een moestuin. De planten krijgen hier veel vrijheid. Het zijn veelal wilde planten, met name in de vijverrand. Ze krijgen (tot op zekere hoogte) de vrijheid om uit te zaaien. Er wordt gestreefd om het hele jaar door bloeiende planten te hebben. Van wilde krokussen in het voorjaar tot helleborussen de winter door. De tuin is gelegen tegen de dijk, wat een mooi effect geeft. Een (onverwarmde) kas geeft extra mogelijkheden. Ook is er een bijenstal aan­wezig (met honing voor de verkoop) en worden de bezoekers vrolijk begroet door vijf kakelende kippen.


Jan Willemsen, Het Vergun 32, 6931 KD Westervoort

Mijn tuin is een plm. 600 m² grote tuin, een beetje jungle-achtig en Aziatische sferen met Japanse bonsai en ornamenten, maar ook Balinese en Turkse Griekse invloeden. De tuin heeft een vijver met Kois, goudwindes en goudvissen. Verder 2 zitjes en een achter gelegen zwembad. Bij droog weer zal er uit verschillende werelddelen houtsnijwerk tentoongesteld worden van Bali Gambia Egypte en sunda eilanden. 

 

Wilma en Ron Meijer, De Mars 5, 6932 BN Westervoort

Een kleine voortuin van een rijtjeswoning met o.a. rozen, fuchsia’s en een knotwilg, aan de rand van Westervoort. Grenzend aan het Horsterpark, waaruit regelmatig bezoek komt van de bonte specht en de sperwer. Een groene schaduwrijke achtertuin met kleine vijver, waar een reiger gedurig probeert een visje te verschalken. Al jaren huizen er twee tortelduiven in onze dennenboom en ‘s avonds zingt de merel het hoogste lied vanuit de prunus. Na uitbundige voorjaarsbloei is het hier ‘s zomers heerlijk toeven en dé plek waar ik mijn vogeltjes vilt en vlinders haak. Deze zullen met mooi weer de tuin sieren en zijn voor verkoop beschikbaar. Ook is er een paar keer per dag de mogelijkheid het moestuinencomplex tegenover onze woning te bezoeken.

  

TUINEN DIE ALLEEN ZATERDAG 22 JUNI OPEN ZIJN:

  

Moestuin Deelhoven van Landgoed Huis Sevenaer, Markt, 6901 AH Zevenaar (achter kerk, naast nr. 33)

Deelhoven is de moestuin van het Landgoed Huis Sevenaer. Op 22 juni staat de poort aan de Markt in Zevenaar open voor belangstellenden. Daar worden op biologische wijze groenten, fruit en kruiden geteeld. Ze worden voornamelijk geleverd aan restaurant Eet-Lokaal en zijn voor particulieren op vrijdagen te koop. Ook kunt u een voorproefje krijgen (tot 15.00 uur!) van de Historisch Ecologische Excursie tijdens een korte rondleiding over het landgoed met een gids.

 

Wim en Wilma ter Heerdt, Kamphuizerweg 9A, 6905 BN Oud-Zevenaar

De tuin ligt in een landelijke omgeving, een gebied wat is gelegen tegen de uiter­waar­den van de oude Rijn, "de Rijnstrangen", een rustig en vogelrijk gebied. De tuin is een landelijke tuin met een binnentuin en is gedeeltelijk gelegen aan de "Egel­waaij", een water wat ontstaan is door een doorbraak van een dijk. De binnentuin is kleurrijk door een diversiteit van verschillende bloemen en planten. Her en der staan diverse beelden van keramiek, die door Wilma zelf zijn vervaardigd. Wilma en Wim brengen met veel plezier vele uren door in hun tuin. Zij vinden het heerlijk om erin bezig te zijn.

 

Alie Hadders en Gert Hoeksema, Ooyselandweg links als u vanaf Heilige Huisjes komt, 6905 DT Zevenaar                                                                                                             

Aan de Ooyselandweg hebben wij met bijna veertig hobbytuinders een volkstuinencomplex. We doen ons best om er gezonde groenten, fruit en mooie bloemen te kweken. Ook proberen we het complex zo in te richten dat het een aantrekkelijke plaats is voor insecten en vogels. Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de volkstuinvereniging plaatsten we dit jaar een valkennestkast op het terrein. Ook zijn we bezig om een bijenkast te mogen plaatsen.U kunt van de gelegenheid gebruik maken om eens langs alle tuinen te lopen. U zult zien dat iedere tuinder er op zijn eigen manier bezig is om er iets moois van te maken. Als er al voldoende oogst is kunt u iets proeven van onze producten.

 

Paul Bloemberg, Babberichseweg 31, 6905 JR Oud-Zevenaar

Deze tuin is eigenlijk ontstaan met het idee om het huis te laten spiegelen in de vijver. Er is een oprit gemaakt van decoratieve gebakken klinkers gelegd in een slinger om de tuin. De vijver omvat eigenlijk alles wat een vijver een mooi uiterlijk geeft: mooie randafwerking, glashelder water, een waterval en een natuurlijk filter. Er zijn ook verschillende hagen aangeplant met als doel de tuin een knus karakter te geven, dit is in de loop van de tijd ook zo ontstaan. Er staat aan de rand van de vijver een prachtige Ginkgo biloba met zijn karakteristieke waaiervormige blad. Vaste planten zijn er groepsgewijs aangebracht waardoor het geheel een rustige aanblik vormt. Onze tuin is nu aanzienlijk uitgebreid met een deel zwemvijver en natuurlijke aanplant eromheen. Verder is er een subtiele overgang ontstaan naar het omringende landschap met een groot gazon en diverse mengsels veldbloemen. Wij zien U graag op zaterdag 22 juni 2019.

 

Geert en Trees Wijtten, Lijkweg 17, 6923 CB Groessen

Deze tuin heeft een grootte van ongeveer 3000 m². Het is een mooi verzorgde tuin met borders, een rotstuin en gezellige zitjes, buxus ruim aanwezig, achter de rotstuin een creatieve zijgevel van een oude boerenschuur.  Er is een mooie doorkijk naar het fruit-gedeelte en weiland. Ook is er een groentetuin met tunnelkas en kruidengedeelte. Kersenbomen staan onder een regenkap en bessenstruiken aan het draad. Heel bijzonder zijn de appelbomen met de maretak oftewel de mistletoe.

  

 

TUINEN DIE ALLEEN ZONDAG 23 JUNI OPEN ZIJN:

 

Tonnie Gevers, 's Herenhof 10, 6909 DC Babberich  

Het klooster uit 1880 heeft een verrassend mooie binnentuin met 4 vakken bloemen omringd door ilex-hegjes. De palen van de bovengalerij zijn verborgen achter klimop. De tuin wordt onderhouden door een hoveniersbedrijf. In de vroegere groentetuin zijn 3 hofjes van 18 huizen gebouwd. Loop ook langs het achterpad, daar kun je zien hoe de oude muur allerlei kleine plantjes houvast geeft. De originele Calvarieberg is intact gelaten en er groeit een grote linde uit 1885 op de parkeerplaats. Wie dat wil kan ook het kloosterkerkhofje bezoeken. Auto's kunnen geparkeerd worden op het Baborgaplein (kerkplein). Loop links naast de kerk de poort door. Fietsers kunnen naast de poort hun fiets stallen. Aanbellen bij het klooster op nummer 10.

 

Iet van Meer, Kwartiersedijk 10, 6909 DJ Babberich  

De tuin heeft een oppervlakte van 5500 m², is opgebouwd in ronde vormen, dat een speels effect geeft. Ook de geknipte beukenhagen hebben mooie vormen en doorkijkjes, waardoor er leuke verrassingselementen ontstaan. De eerste borders zijn aangelegd om het terras van de notenboom. Er is geen enkele symmetrie en ook geen gras. Er is veel aandacht besteed aan bladvormen en kleuren, en het hele jaar door bloeit er wel wat. Kortom, een heerlijke (wandel)tuin.

 

Ulla Bosman en Sjef Platell, Kwartiersedijk 12, 6909 DJ Babberich  

De landschapstuin van ca. 6500 m² ligt tussen de Kwartiersedijk en de Duitse grens. Bewust is het uitzicht op de Duitse weilanden bewaard gebleven. In 1993 aangelegd na aankoop van naburig maisland waarna een vijver is gegraven en de uitgekomen grond een L-vormige wal vormt. In 1998 is er een atelier en een paviljoen gebouwd met als resultaat plm. 100 beelden in brons, steen, kunststof, metaal en hout verdeeld over de tuin. Sinds 2007 staan 23 sokkels als een soort “landmark richting Rome” op de diagonaal. We streven naar een natuurlijke tuin door zo weinig mogelijk in te grijpen.

 

Angelique en Henny ten Eikelder, Loostraat 13, 6913 AG Aerdt 

De tuin bij deze huurwoning is maar liefst 80 meter lang en 11 meter breed. De droom van Angelique kwam 9 jaar geleden uit: een grote tuin. De voortuin stelde niets voor. Vanwege de enorme platanen in de straat, die het water wegnemen, en de eeuwige wind is deze lastig te onderhouden. Deze is daarom rigoureus aangepakt om het onderhoud makkelijker te maken. De achtertuin bestond uit gras en een stukje bloementuin. Door de jaren heen zijn er nu verschillende borders op kleur en wat waterpartijtjes gemaakt, met veel vaste planten en weinig heesters. Het is een luxe om uit eigen tuin een boeket te plukken voor op de vaas. De bestrating en overige gebruikte materialen zijn veelal tweedehands. Veel planten zijn stekken van vrienden en bekenden, al moet ik eerlijk bekennen dat ik nooit met lege handen uit een tuincentrum loop. Wat vooral heel prettig is aan onze tuin er is altijd een plekje om heerlijk te zitten en te genieten van het weidse uitzicht over weilanden en akkervelden: met recht een stukje AERDTS PARADIJS.

Stoni Scheurer, Hertog Eduardstraat 8, 6915 XS Lobith 

In mijn voortuin zie je vooral ronde vormen, speels omzoomd met een haagje. Daarbinnen bloeien de rozen, diverse meest vaste planten die voor vrolijke kleur en volume zorgen. Twee van mijn stenen beelden staan daar prominent tussen, en plantenbakken vervolmaken de ronde compositie. Loop je door naar de achtertuin dan valt meteen op dat die meer parkachtig is. Omzoomd met forse bomen staat er in elk jaargetijde wat te bloeien. Een speelse indeling met bomen en struiken in het middendeel, paden slingerend langs het gras leiden naar verschillende terrassen. Vandaar kun je genieten van bloeiende borders en potten met planten. Mijn beelden vallen ook hier op, en soms staan ze verscholen tussen de struiken.

 

Ben en Dineke Wessels, Goltackers 83, 6931 HH Westervoort 

Een tuin op goede zavelgrond, waarin niveau verschillen zijn aangebracht met de grond die over was na de bouw van het huis in 1982. Het puin van de stapelmuurtjes is in de zomer door weelderige begroeiing bijna niet te zien. Wel ontstaat een ruimtelijk effect. De planten worden op bladvorm uitgekozen en moeten interessant zijn tot in de late herfst. Het geheel is een aquarel met mooie groen-geeltinten en een natuurlijke uitstraling (een mannentuin werd hij ooit genoemd). Bloeiwijzes zijn ondergeschikt. De laatste jaren zijn er wat strakke elementen in opgenomen waardoor er zeker sprake is van enige architectuur. Verder veel goede grassen, heesters, varens en helleborus- variëteiten in grote groepen aangeplant. Oppervlak 1000 m².

 

 

Marja Bongers-Janssen, De Steenderens 39, 6932 CA Westervoort

Wij zijn in 1996 op dit adres komen wonen. In 1994 is de tuin aangelegd door Van Ooijen's Hoveniers, eigenaar van de Tuinen van Appeltern. Het tuinplan is nog aanwezig. Vorig jaar (2018) is mijn man overleden en kwam ik gelijk voor grote klussen te staan: de buxusmot in 120 (toonaan­gevende) meter buxus en de (lekke) vijver heb ik eruit laten halen. Moet nog bestraat worden. De 120 meter buxus is eruit, geen nieuwe beplanting. Het ging me zeer aan het hart: mijn man heeft de buxus 22 jaar met veel geduld gesnoeid!! Het is echter zeer verrassend hoe licht en ruim het is geworden! Nu komen er allerlei papaverplanten op. Het is een prachtige plek, grenzend aan Het Horsterpark. Gelukkig worden de hagen gesnoeid, de rest van de tuinwerkzaamheden verricht ik zelf: hier heb ik veel plezier in!!

meer

Deze maand in Groei & Bloei

 

 

 

11
Sep
TOMATENOOGST
08
Sep
Zomerijver