Groentips & Groeninfo
Lathyrus odoratus

Van de zaai- en stekgroep

Als we de zaai- en stekactiviteiten  evalueren, dan kunnen we zowel successen als mislukkingen melden. De animo van de Groei- & Bloeileden was groot en een aantal soorten eenjarigen heeft het goed gedaan. Van stekken is er dit jaar echter nog niets gekomen.

Aan de plantenruilochtenden heeft onze groep ook nog geen bijdrage kunnen leveren. Hoe denken we verder te gaan?

 

Voor de Zaai- en Stekgroep denken we aan een maximum aantal deelnemers van 10. Met deze groep spreken we in het najaar af wie welke soorten gaat zaaien in het voorjaar. Er worden zakjes zaad uitgewisseld en in de winterperiode kan men zaden bestellen bij de diverse zaadhandelaren.

Er wordt van iedere deelnemer verwacht dat hij/zij in het voorjaar één, maximaal twee soorten in een flinke hoeveelheid (ongeveer 50 stuks) opkweekt.

Zo kan men alle deelnemers bij de onderlinge ruil, die eind mei wordt gehouden, 5 planten geven van die soort, wat minimaal nodig is om een mooie bak te kunnen vullen of een leuk groepje in de border te maken. Na de ruil neemt iedere deelnemer weer 50 planten mee naar huis, maar wél in 10 verschillende soorten!

Het is niet de bedoeling om een paar weken voor de ruil te zaaien en de piepkleine zaailingen in een potje aan te bieden.

 

Het zaaien dient zo vroeg mogelijk te gebeuren, zodat men de zaailingen kan verspenen, toppen en extra verpotten om voor de ruil zo mooi mogelijke planten te hebben. Het zelf opkweken van planten geeft zo de meeste voldoening.

 

Successen zijn geweest:

Nicotiana ‘Lime Green’ (Siertabak)

Lavatera sylvestris (Bekermalva)

Cerinthe major ‘Purpurascens’ (Cerinthe)

Tropaeolum majus (Oostindische Kers)

Phacelia (Bijenvoer)        

Antirrhinum majus (Leeuwenbek)

Hibiscus trionum (Drie-urenbloem)                    

Vind je het leuk om komend jaar deel te nemen aan de Zaai- en Stekgroep (er is nog geen wachtlijst), meld je dan aan bij Frans  0181-697196,

faoveres(at)gmail.com   

Frans

Tips en weetjes

Laatste updates