Groentips & Groeninfo

Vijvers

Een vijver past eigenlijk in elke tuin. Het mooie van een vijver is de extra dieren die er in en om de vijver leven; denk vooral aan kikkers en padden en de mooie libelles.  

In een eenvoudige vijver horen planten te groeien en dan vooral zuurstofplanten, deze zijn heel belangrijk omdat zuurstofplanten van dezelfde voedingsstoffen leven als algen. Bovendien scheiden ze een soort remmende stof af waardoor de algen niet kunnen groeien. Als er voldoende zuurstofplanten in de vijver staan, zal het water beter helder blijven. Per 1000 ltr water zet u 4 bosjes zuurstof- planten. Maar ook de waterlelie mag eigenlijk nooit ontbreken. Niet voor niets wordt deze de koningin van de waterplanten genoemd. De drijvende bladeren en de bloemen komen het best tot hun recht in een iets ruimere vijver. Drijfplanten mogen voor een goed evenwicht niet meer dan een derde van het wateroppervlak in beslag nemen. Nu zijn er grootbloemige waterlelies, maar voor kleinere vijvers zijn ook soorten te koop die wat bescheidener zijn wat groei betreft.

Nu is het heel leuk om ook wat eenvoudige vissen in de vijver uit te zetten. Het meest geschikt hiervoor zijn de winde en de goudelrits.  Deze vissen vervuilen de vijver het minst. Het aantrekkelijke van winde is dat hij altijd in de bovenste laag van de vijver zwemt, waar hij jaagt op muggen en andere insecten die boven het water vliegen. Zet de winde en de goudelrits nooit samen uit in de vijver, want ze verdragen elkaar niet zo goed
Op een mooie zonnige dag in april kunt u nieuwe vis uitzetten als dat nodig is.

Nu gebeurt het vaak dat de vijver in het voorjaar niet helder wil worden ondanks de vele zuurstofplanten.
Nu zegt een oude boerenwijsheid dat gerstestro het water weer helder maakt. Onbespoten gerstestro dat speciaal hiervoor gekweekt wordt. De werking is geheel biologisch en gebaseerd  op een rottingsproces. Bij een temperatuur van 10 graden of hoger geeft gerstestro na twee weken bepaalde natuurlijke stoffen (lignin) af, waardoor algenvorming niet meer plaats vind en ook de bestaande algen na enkele weken worden afgebroken.

Eén baaltje is genoeg om 5000 liter water ongeveer 5 à 6 maanden algenvrij te houden. Het beste resultaat ontstaat wanneer het in het vroege voorjaar geplaatst wordt. Haal het uit de verpakking, doe het in het meegeleverde netje en verzwaar het met en steen en laat het in de vijver zakken liefst niet dieper dan 40 cm. Afhankelijk van de temperatuur kan men na 2 weken de eerste resultaten zien. Aan het eind van het jaar of begin het volgend jaar het gerstestro er uit halen en opnieuw beginnen.
Maar waar halen we nu biologisch gerstestro?
Nu dat is te koop via de webwinkel www.detuinheeren.nl en wordt dan via de post bezorgd.

En nu maar hopen op een mooie zonnige zomer met een heldere vijver.