Activiteiten & Actueel

Welke leuke dingen zijn er geweest : een terugblik

_____________________________________________________________________________

Rondleiding door Lusthof De Haeck in de Woerdense Verlaat

Tijdens de lezing van 14 februari j.l. hebben we al kennisgemaakt met de heer Hans Blom en genoten van zijn brede kennis op het gebied van planten, het ontstaan en, in deze tijd, het beschermen van het Veenweidelanschap rondom Nieuwkoop. Tijdens de wandeling konden we ook genieten van zijn vogelkennis. Alles wat voorbijvloog of zich liet horen herkende hij en hij vertelde over de eigenschappen van de diverse vogels. Omdat hij ieder jaar ook de aantallen telt, weet hij ook waar en hoeveel vogels zich in het gebied ophouden. 

Van het aantal opgegeven deelnemers bleven er uiteindelijk zeven over, de rest moest zich, om diverse gezondheidsredenen, afmelden.

Jammer, men heeft wel iets gemist. Het gebied is prachtig, naast de dieren zagen we ook heel veel plantjes die we uit onze jeugd nog herkende, maar die men nu in het hedendaagse polderlandschap niet meer ziet. Een veldje was begroeid met plantjes die alleen hier nog te vinden zijn, dat heeft vooral te maken met de zuiverheid van het water waar in dit gebied veel aandacht aan wordt gegeven.

Door de intensieve landbouw kunnen veel planten zich niet meer handhaven. 

De herkenning van de bijzondere plantjes bracht bij een aantal deelnemers bijna euforische gevoelens naar boven. 

Vrolijk en blij namen we, mede daardoor, afscheid van onze gids.

Verslag lezing Inspirerende Tuinideeën door Hans Clausing

Dinsdagavond 1 mei zaten 38 leden en niet-leden vol verwachting klaar voor de lezing van Hans Clausing, een bekende in het land van bloemen en planten met name door zijn lezingen die steeds als interessant en leuk werden ervaren, de lat lag dus hoog!

Happy  van der Valk sprak een welkomstwoord uit en opende daarmee de lezing.

De heer Clausing is botanicus, voormalig docent Biologie, auteur van een aantal boeken waaronder “Inspirerende Tuinideeën” en is als geen ander in staat te verhalen over planten, bloemen en combinaties in de tuin, daarbij is hij ook nog een begenadigd fotograaf.

Hij maakt vooral heel mooie opnames, zijn foto’s in de bladen van Groei&Bloei zijn bekend.

Hoe hij alles wat in tuinen te zien is zo mooi op de foto krijgt, deelt hij gul met zijn toehoorders. Eerst rondlopen in de tuin, kijken wat je mooi, leuk en interessant vindt en dan pas met de camera de keuzes vastleggen. Hij zoekt vooral naar mooie combinaties qua kleuren en vormen. Hij gaf uitleg over het gebruik van tegenlicht bij het fotograferen van bloemen, het zien van een vlinder op een bloem met onduidelijke achtergrond en over hoe je mooie foto’s maakt aan het einde van een tuin en hoe je die ruimte als een verlenging van de tuin kunt presenteren.

Hij voerde de bezoekers lang een tiental tuinen die hoe verschillend ook, allemaal iets speciaals hadden. Een tuin vol met planten en bloemen, geen stukje aarde te zien, een tuin met waarvan Clausing zei “De eigenaar is een toneelmeester, er is gevoel voor combinaties en hij heeft paden met gras aangelegd”.

Een tuin van twee tuinontwerpers met verschillende smaken. De voortuin van hem, strak met oranje en rode tinten, haar achtertuin losser met veel eenjarige planten met veel blauw (korenbloemen) en geel en daartussendoor lopende kippen.

In “De Beukenhof” maakte Hans Clausing veel foto’s in de vroege ochtenduren, de borders zijn op kleur en het geheel doet erg Engels aan met veel grassen. Hier zagen we een aantal foto’s met beestjes, b.v. een spin uit mediterraan gebied met veel kleuren, het leek wel een wesp.

Na de pauze zagen we nog een vijftal tuinen, een siertuin met inheemse planten, prachtige vijvers, oude muurtjes met hele special planten. Een cottage-achtige tuin met o.a. Goudsbloemen, Morgenster (de paarse), eenjarig Ridderspoor en Klimrozen, de tuin van

Ed Frederiksz uit Indonesië en zijn kleine tuin doet Aziatisch aan, een hele collectie Boeddha beelden in combinatie met prachtige Azalea’s en een Cornius in de voortuin.

Verder zagen wij in Boskoop een kwekerij met een Engelse tuin, een open landschapstuin, een stuk met berkenbomen en verderop een Tulpen- en een Amberboom . Hier kwam het talent van Clausing voor foto’s maken goed uit de verf.

Mariëtte Klay in Heemstede heeft een zwembad in de tuin en ondanks dat obstakel heeft zij een prachtige tuin gemaakt dankzij een effectieve manier van plantengebruik, grappig!

Een gebruikstuin in Hijken combineert planten en struiken met keramische potten en beelden, zo staat er een grote keramische roos. De tuin heeft een Victoriaanse stijl en heeft dus ook een moestuin en veel boeketbloemen.

We zagen tijdens de lezing verschillende bezoekers ijverig schrijven bij de zoveelste mooie combinaties, speciale planten, struiken en bomen. Door de prachtige foto’s zagen we te veel om het allemaal te kunnen onthouden, een lust voor het oog.

De aanwijzingen die de spreker gaf over hoe de beste resultaten te behalen zijn met het fotograferen van tuinen werd zeer gewaardeerd, Hans Clausing is gul met zijn tips.

De bezoekers gingen onder de indruk van al het moois voldaan huiswaarts.

Excursie naar de sneeuwklokjes

Vrijdag 24 februari zijn we per auto naar Bert van de Weerd’s Palmentuin gegaan om zijn sneeuwklokjesverzameling te bewonderen.

De reis was voorspoedig en we parkeerden op een parkeerplaats midden in een woonwijk.

We vroegen ons af welk rijtjeshuis een grote tuin kon hebben om van alles te kweken.

Al snel zagen we een tussendoor-straatje naar een huis. We kwamen toen in een sfeervolle subtropische tuin. Het bleek de voortuin van Bert te zijn. Hij heette ons welkom en begon direct ons te vertellen over zijn cactussen, vijgenboom en andere prachtige struiken en bomen. Maar we kwamen voor de sneeuwklokjes , waar stonden die dan? Jawel hoor, langs het huis kwamen we in een grote tuin vol met planten. We gingen eerst naar de schuur voor koffie met koek en de lezing.

Er zijn bijna 20 soorten/rassen die allen tesamen bestaan uit wel 2000 variëteiten, met prijzen per bol van 25 cent tot 250 euro of nog hoger …..

We hoorden dat de galantus elwezii, ook wel het Turkse sneeuwklokje genoemd, het eerste bloeit in het jaar. Deze soort herken je aan de bladeren die in elkaar gekruld staan net als prei.

De galanthus nivalis, de wijdst verspreide soort, bloeit later, vaak de 2e week van februari. Deze sneeuwklok kun je gemakkelijk herkennen aan de 2 blaadjes die in een v vorm tegenover elkaar staan.

De galanthus plicatus is een zeldzaam soort met een bladstand net als de nivalis, maar heeft dan een aan de zijkant omgekruld blad en vaak een grijze middenstreep. De mooiste en grootste verschillen vinden we in de bloemen. Bijvoorbeeld het aantal bloembladeren, de groentekening daarop, of de groen- geelverkleuring op het vruchtbeginsel. Ook grootte, hoogte en tekening van de bloem of bloeiperiode kan variëren. Voor deze soort gelden soms astronomische bedragen.

Na de lezing zijn we de soorten die in de tuin stonden gaan bekijken.

We konden met een spiegeltje binnenin de bloemetjes kijken om de tekening goed te zien.

Tenslotte kochten we nog wat verschillende soorten sneeuwklokjes .

Dit klokje met het mooie gele vruchtbeginsel was voor mij helaas te duur!

We kunnen terugkijken op een leerzame, koude maar zonnige ochtend en een gezellige terugreis!

Trudy de Jonge-Bijl

klik op een foto voor een vergroting
met dank aan Patricia Niewold en Wim Nagel voor de foto's

februari lezing: Het ontstaan van het Veenweidelandschap - Hans Blom

Op dinsdagavond 14 februari, Valentijnsdag, kwamen 34 aanwezigen luisteren naar de heer Hans Blom.

Deze natuurgids houdt zich bezig met duurzaamheid en is graag in de natuur. Hij vertelde gepassioneerd over hoe de aarde van vier en een half miljard jaren geleden tot nu is veranderd. De grootste veranderingen hebben zich voorgedaan vanaf het moment dat, ongeveer 150.000 jaar geleden de mens hier zijn intrede deed. Die veranderingen zijn goed zichtbaar in het huidige landschap.

11.000 jaren geleden liepen hier op het toendra land wolharige mammoeten rond, daar zijn sporen van gevonden.

Via geprojecteerde kaarten werd duidelijk dat er na de laatste ijstijd zoet water vanuit het noorden kwam (smeltwater) en er, door zandstormen op de zandvlakte van het gebied waar nu de Noordzee zich bevindt, duinen werden gevormd.

Daarna volgde uitleg over de processen die hebben geleid naar het nieuwe land zoals wij dat nu kennen. De omgeving van Gouda met de Reeuwijkse- en Nieuwkoopse plassen hebben vorm gekregen na de ontginning en daardoor veranderde het landschap. Turf steken was een manier om geld te verdienen, via een diapresentatie zagen we hoe hard men moest werken om de kost te kunnen verdienen. Door deze activiteit hebben de polders hun huidige vorm gekregen.

Veel namen in de steden herinneren nog aan deze tijd, de Turfsingel en de Turfmarkt in Gouda zijn daar goede voorbeelden van.

Tot op de dag van vandaag is het landschap rondom Gouda onderhevig aan verandering, het land daalt ongeveer 1,5 cm. per jaar waarop het waterpeil eveneens weer wordt verlaagd. Een proces dat niet eeuwig kan doorgaan.

 

Na de pauze werd een diapresentatie gegeven en maakten we kennis met het Lusthof De Haeck, gelegen nabij de Nieuwkoopse plassen. Een prachtig gebied met ontzettend veel flora en fauna die werden getoond in de vier jaargetijden.

Er is geen bebouwing, wel een moestuin, hetgeen veel planten opleverde die toepassingen hebben als geurbrengers of een genezende werking hebben (smeerwortel) en er zijn sporen van een vroegere siertuin.

Veel van de getoonde planten werden door de aanwezigen herkend en benoemd, maar er waren ook veel planten waar men het antwoord schuldig op moest blijven. De heer Blom deelde zijn kennis met plezier en vertelde verhalen over het land, de dieren, mensen en gewassen.

Als laatste presenteerde hij een filmpje van een otter, gespot op de Haeck, een teken dat het milieu hier goed op orde is.

 

Een leuke lezing die door de bezoekers werd gehonoreerd met een gemiddelde 8.

Op 13 mei kunnen we, tijdens een rondleiding, met eigen ogen al deze pracht gaan zien!

Nieuwjaarsbijeenkomst 2017

Op woensdagavond 11 januari waren er ca. 45 leden van de afdeling Groei&Bloei Gouda bijeen voor een gezellige nieuwjaarsbijeenkomst.

Na de koffie hield de voorzitter Marianne Dogterom een praatje over de komende activiteiten waarna zij het woord gaf aan Patricia Niewold van de excursiecommissie. Patricia gaf ons een inkijkje in het nieuwe programma voor 2017. Dit jaar is er een tweedaagse reis naar Nijmegen en het Kleverland net over de Duitse grens. Deze reis is op 7 en 8 juli en inschrijving is reeds mogelijk.

Daarna volgde er een wervelende quiz onder leiding van Joke Kraal en met medewerking van Marianne Dogterom en Johan van Dongen. De vragen waren gerelateerd aan aan de lezingen van 2016 en gaven een kleine terugblik op het geheel. Beide ‘medewerkers’ van Joke gaven steeds een antwoord op de door Joke gestelde vraag waarbij een van twee antwoorden de juiste was. Johan wist met zijn anekdotische antwoorden af en toe de toehoorders om de tuin te leiden en hen te verleiden tot een foute keuze. Er waren vragen over vlinders, planten en wat ‘oude’ feitjes zoals o.a. een vraag over de toepassing van bananenschillen voor het verbeteren van je rozen naar het idee van Klazien uit Zalk. Er waren 12 vragen maar uiteindelijk ging Emily Looijenstein er met de eerste prijs vandoor met 11 juiste antwoorden. Al met al een heel geslaagde avond en een goed begin van het Groei&Bloei jaar.

My Great Web page
meer
24
Jun
Bingerden
23
Jun
Een jarige om trots te zijn (no. 803) week 25 / 2017