Activiteiten & Actueel

Welke leuke dingen zijn er geweest : een terugblik

_____________________________________________________________________________

Excursie naar de sneeuwklokjes

Vrijdag 24 februari zijn we per auto naar Bert van de Weerd’s Palmentuin gegaan om zijn sneeuwklokjesverzameling te bewonderen.

De reis was voorspoedig en we parkeerden op een parkeerplaats midden in een woonwijk.

We vroegen ons af welk rijtjeshuis een grote tuin kon hebben om van alles te kweken.

Al snel zagen we een tussendoor-straatje naar een huis. We kwamen toen in een sfeervolle subtropische tuin. Het bleek de voortuin van Bert te zijn. Hij heette ons welkom en begon direct ons te vertellen over zijn cactussen, vijgenboom en andere prachtige struiken en bomen. Maar we kwamen voor de sneeuwklokjes , waar stonden die dan? Jawel hoor, langs het huis kwamen we in een grote tuin vol met planten. We gingen eerst naar de schuur voor koffie met koek en de lezing.

Er zijn bijna 20 soorten/rassen die allen tesamen bestaan uit wel 2000 variëteiten, met prijzen per bol van 25 cent tot 250 euro of nog hoger …..

We hoorden dat de galantus elwezii, ook wel het Turkse sneeuwklokje genoemd, het eerste bloeit in het jaar. Deze soort herken je aan de bladeren die in elkaar gekruld staan net als prei.

De galanthus nivalis, de wijdst verspreide soort, bloeit later, vaak de 2e week van februari. Deze sneeuwklok kun je gemakkelijk herkennen aan de 2 blaadjes die in een v vorm tegenover elkaar staan.

De galanthus plicatus is een zeldzaam soort met een bladstand net als de nivalis, maar heeft dan een aan de zijkant omgekruld blad en vaak een grijze middenstreep. De mooiste en grootste verschillen vinden we in de bloemen. Bijvoorbeeld het aantal bloembladeren, de groentekening daarop, of de groen- geelverkleuring op het vruchtbeginsel. Ook grootte, hoogte en tekening van de bloem of bloeiperiode kan variëren. Voor deze soort gelden soms astronomische bedragen.

Na de lezing zijn we de soorten die in de tuin stonden gaan bekijken.

We konden met een spiegeltje binnenin de bloemetjes kijken om de tekening goed te zien.

Tenslotte kochten we nog wat verschillende soorten sneeuwklokjes .

Dit klokje met het mooie gele vruchtbeginsel was voor mij helaas te duur!

We kunnen terugkijken op een leerzame, koude maar zonnige ochtend en een gezellige terugreis!

Trudy de Jonge-Bijl

klik op een foto voor een vergroting
met dank aan Patricia Niewold en Wim Nagel voor de foto's

februari lezing: Het ontstaan van het Veenweidelandschap - Hans Blom

Op dinsdagavond 14 februari, Valentijnsdag, kwamen 34 aanwezigen luisteren naar de heer Hans Blom.

Deze natuurgids houdt zich bezig met duurzaamheid en is graag in de natuur. Hij vertelde gepassioneerd over hoe de aarde van vier en een half miljard jaren geleden tot nu is veranderd. De grootste veranderingen hebben zich voorgedaan vanaf het moment dat, ongeveer 150.000 jaar geleden de mens hier zijn intrede deed. Die veranderingen zijn goed zichtbaar in het huidige landschap.

11.000 jaren geleden liepen hier op het toendra land wolharige mammoeten rond, daar zijn sporen van gevonden.

Via geprojecteerde kaarten werd duidelijk dat er na de laatste ijstijd zoet water vanuit het noorden kwam (smeltwater) en er, door zandstormen op de zandvlakte van het gebied waar nu de Noordzee zich bevindt, duinen werden gevormd.

Daarna volgde uitleg over de processen die hebben geleid naar het nieuwe land zoals wij dat nu kennen. De omgeving van Gouda met de Reeuwijkse- en Nieuwkoopse plassen hebben vorm gekregen na de ontginning en daardoor veranderde het landschap. Turf steken was een manier om geld te verdienen, via een diapresentatie zagen we hoe hard men moest werken om de kost te kunnen verdienen. Door deze activiteit hebben de polders hun huidige vorm gekregen.

Veel namen in de steden herinneren nog aan deze tijd, de Turfsingel en de Turfmarkt in Gouda zijn daar goede voorbeelden van.

Tot op de dag van vandaag is het landschap rondom Gouda onderhevig aan verandering, het land daalt ongeveer 1,5 cm. per jaar waarop het waterpeil eveneens weer wordt verlaagd. Een proces dat niet eeuwig kan doorgaan.

 

Na de pauze werd een diapresentatie gegeven en maakten we kennis met het Lusthof De Haeck, gelegen nabij de Nieuwkoopse plassen. Een prachtig gebied met ontzettend veel flora en fauna die werden getoond in de vier jaargetijden.

Er is geen bebouwing, wel een moestuin, hetgeen veel planten opleverde die toepassingen hebben als geurbrengers of een genezende werking hebben (smeerwortel) en er zijn sporen van een vroegere siertuin.

Veel van de getoonde planten werden door de aanwezigen herkend en benoemd, maar er waren ook veel planten waar men het antwoord schuldig op moest blijven. De heer Blom deelde zijn kennis met plezier en vertelde verhalen over het land, de dieren, mensen en gewassen.

Als laatste presenteerde hij een filmpje van een otter, gespot op de Haeck, een teken dat het milieu hier goed op orde is.

 

Een leuke lezing die door de bezoekers werd gehonoreerd met een gemiddelde 8.

Op 13 mei kunnen we, tijdens een rondleiding, met eigen ogen al deze pracht gaan zien!

Nieuwjaarsbijeenkomst 2017

Op woensdagavond 11 januari waren er ca. 45 leden van de afdeling Groei&Bloei Gouda bijeen voor een gezellige nieuwjaarsbijeenkomst.

Na de koffie hield de voorzitter Marianne Dogterom een praatje over de komende activiteiten waarna zij het woord gaf aan Patricia Niewold van de excursiecommissie. Patricia gaf ons een inkijkje in het nieuwe programma voor 2017. Dit jaar is er een tweedaagse reis naar Nijmegen en het Kleverland net over de Duitse grens. Deze reis is op 7 en 8 juli en inschrijving is reeds mogelijk.

Daarna volgde er een wervelende quiz onder leiding van Joke Kraal en met medewerking van Marianne Dogterom en Johan van Dongen. De vragen waren gerelateerd aan aan de lezingen van 2016 en gaven een kleine terugblik op het geheel. Beide ‘medewerkers’ van Joke gaven steeds een antwoord op de door Joke gestelde vraag waarbij een van twee antwoorden de juiste was. Johan wist met zijn anekdotische antwoorden af en toe de toehoorders om de tuin te leiden en hen te verleiden tot een foute keuze. Er waren vragen over vlinders, planten en wat ‘oude’ feitjes zoals o.a. een vraag over de toepassing van bananenschillen voor het verbeteren van je rozen naar het idee van Klazien uit Zalk. Er waren 12 vragen maar uiteindelijk ging Emily Looijenstein er met de eerste prijs vandoor met 11 juiste antwoorden. Al met al een heel geslaagde avond en een goed begin van het Groei&Bloei jaar.

My Great Web page
meer
27
Apr
E(end)mancipatie…
25
Apr
Kruiden