Diversen

Herkenbaar?

Voor veel plantenliefhebbers heel herkenbaar: tuinieren is een dwangneurose.
(Van de tuinscheurkalender van Romke v.d. Kaa en Paul Geerts):

Het CGD-syndroom

Het CGD-syndroom (Compulsive Gardening Disorder of obsessief-compulsieve tuin­stoornis) is een recentelijk beschreven dwangneurose. Het is een psychische stoornis die niet genezen kan worden. Ze treft vooral volwassenen maar ook kinderen kun­nen eraan lijden, vooral kinderen van wie de ouders aan het CGD-syndroom lijden. Er zou mogelijk een genetische voorbestemdheid bestaan.

Enkele symptomen die karakteristiek zijn voor het CGD-syndroom zijn:

  • Verlies van wilskracht: onbedwingbare neiging om steeds nieuwe planten te kopen.
  • Aversie tegen gras: hoe langer mensen lijden aan het syndroom, hoe groter de aversie wordt tegen gras, wat zich uit in het voortdurend omspitten van stuk­ken gazon om nieuwe bloembedden aan te leggen.
  • Compulsief aankoopgedrag: onbedwingbare neiging om te stoppen bij elk tuincentrum waar 'bijzondere planten' verkocht worden.
  • Verlies aan ruimtegevoel: mensen die aan dit syndroom lijden verliezen in toe­nemende mate hun ruimtegevoel, vooral als ze plaats moeten zoeken voor een nieuwe plant waarvan ze tien exemplaren hebben gekocht.
  • Angstgevoelens, vooral tijdens periodes van droogte, overdreven regen, vorst, etctera.
  • Selectieve geheugenproblemen: meer en meer problemen om, auto- of huissleutels te vinden, maar geen enkel probleem met het onthouden  van Latijnse namen zoals Ophiopogon planiscapus 'Nigrescens’
  • Onverdraagzaamheid tegenover mollen, muizen, konijnen, slakken en ander ongedierte dat zich wel eens in de tuin ophoudt.
  • Behoefte aan het gezelschap van gelijkgestemden; vooral naarmate de slacht­offers ouder worden, vermindert de noodzaak aan contact met 'vreemden', maar neemt de behoefte aan contact met lotgenoten toe. Idealiter worden ze lid van een gespecialiseerde plantenvereniging.

Bron: Alex Pankhurst, THE HARDY PLANT

meer
Of reiger bij de vijver?
17
Feb
Prachtige Pleione
14
Feb
LENTE   Primavera