Utrecht
bekijk online
Nieuwsbrief januari 2024

Beste tuinliefhebbers,

Allereerst de beste wensen voor 2024. Wij hopen dat het een weelderig en mooi groen jaar mag worden.  Dit jaar bestaat afdeling Utrecht 150 jaar. Toch wel bijzonder. Daarom dit jaar een aantal extra activiteiten die voor onze leden met veel korting bijgewoond kunnen worden. Maar te beginnen met een gezellig samenzijn…..

Tot ziens,

Barbara, Janne, Reiny en Helma

Uitnodiging nieuwjaarsborrel

Zaterdag 13 januari 2024  15-18 uur

Beste tuinliefhebbers,

Het is bijna zover!  Op zaterdag 13 januari 2024 van 15-18 uur vieren we de start van ons jubileumjaar. Afdeling Utrecht bestaat 150 jaar. Deze borrel is voor leden G&B Utrecht, maar ook voor andere bekenden van onze afdeling en ieder waar wij mee samenwerken.

Aanmelden kan door het invullen van het aanmeldformulier op de website.

Cursus Schik met bloemen

Onze cursus Schik met bloemen is op de volgende data:

2024   wo 7 februari, 13 maart, 15 mei 

Tijd:               14-16 uur
Prijs:              leden 115 euro, niet-leden 140 euro voor gehele cursus (5 lessen)
Locatie:          De Schalm, Oranjelaan 10, De Meern 
Docent:          Leontine Langenberg.

Meer informatie of losse deelname? Neem dan even contact op met Barbara de Munck: 06 11837599 barbarademunck(at)hotmail.com

Lezing: “Lente” door Henny van der Wilt 

Dinsdag 20 februari  20 uur 

In januari verschijnen de eerste sneeuwklokken en daarmee begint het stinzenplantenfeest. Stinzenplanten zijn niet inheems, maar zijn ingevoerd vanwege hun sierwaarde, het zijn veelal bol- en knolgewassen. Zij gedijen het beste op losse kalkrijke kleigrond, die we vooral vinden bv. langs De Vecht en in Friesland rondom de state of stinzen. Ook op oude kerkhoven, buitenplaatsen en kastelen zijn ze vaak te vinden. Winterakoniet, crocus, sterhyacint, wilde bostulp, lenteklokje en de voorjaarshelmbloem behoren onder deze groep bijzondere verwilderingsbollen. 

In februari gaat de bosuil broeden, we volgen het wel en wee van deze uilskuikens. Zij wonen in een nestkast, vijf meter van mijn slaapkamer. ’s Nachts is het een herrie van jewelste. De hele nacht zijn de ouders actief met voeren en overdag zijn ze in ruste. 

In maart breekt het werk in tuin en park los. Alle oude stengels worden weggeknipt en daaronder komt alles tot leven. De kerstrozen, schijnhazelaar, kornoelje en katsoera komen in bloei. 

April is de bloesemtijd en feest in de Betuwe. Het uitbundige feest begint dan echt! In het vechtplassengebied bloeien de dotters, krentenbomen en worden de vele zangvogels wakker. We gaan met een bootje de trekgaten op en verwonderen ons om de rijke flora en fauna. 

Mei is wel de meest rijke maand van veranderingen in de natuur, vaak niet bij te benen. Iedere dag genieten!!!, want het is zo weer voorbij die prachtige mei. 

Henny van der Wilt (hovenier op kasteel Sypesteyn in Loosdrecht) 

Dinsdag 20 februari  20 uur 

Locatie: wordt nog bekend gemaakt 

Leden gratis toegang, gasten betalen 3 euro 

Column Wiert Nieuman: Tuingeluk in januari

Een nieuw jaar met nieuwe kansen en ik wil daarom iedereen via deze weg een voorspoedig 2024 en een heerlijk tuinjaar toewensen!

Kun je in januari nu wel wat doen in de tuin? Heb je nog geen zin en zitten de oliebollen en de kerstdiners je nog in de weg? Toch maar even in beweging komen, want ja, ook in januari is er in de tuin al veel te zien en een klein beetje te doen.

Een vraagje: zitten echt alle bloembollen al in de grond of ligt er toch nog een zakje bollen in de schuur? Het kan echt nog wel, die bollen poten! Niet nog een seizoen over laten liggen want dan wordt het niets meer... Lees verder