Activiteiten & Actueel

Neeh,... dit is de Èchte Birgit Schuurman!

De enige échte Birgit!

Natuurlijk komt Birgit er niet onderuit dat ze een naamgenoot heeft, maar na deze avond weten wij dat er voor ons maar één Birgit is die zo mooi kan schikken!

Lage Sierlijke Krans

Birgit begint deze avond met twee ringen van ijzerdraad met mos omwikkeld. Zij heeft hierin ruimte gelaten om gewone vetplantjes (kamerplanten) met potje er al in te schikken. Ze heeft zelf een strook van bananenblad aan elkaar geniet en rondom de krans bevestigd met parelspelden. Een aantal houders met ledlichtjes erin worden erin verwerkt. De transparante Kerstballen geven het geheel meer volume, maar laten het vooral luchtig. Als afwerking heeft Brigit een fantasievariatie aangebracht met groen ijzerdraad op het grijze Tirlantia.

Kronkeltakken en Orchideeën

In een ovalen glazen vaas heeft Birgit een basis gemaakt van stevige grijze oase met mos erop en veel kronkeltakken van de Toverhazelaar. Hierop schikte ze Tica Pots (harde tropische dennenappels) en legt ze een aantal dikke draden wol in een kronkelvorm op de takken. Ze heeft een aantal orchideeën uit de pot gehaald en de schors ervan af geschud. Deze passen perfect tussen de takken en ze zet ze vast met de tonkin stokjes uit de pot. In de tropen groeien ze nl. ook in de bomen. Ze hebben bij ons hier dan wel wat extra water nodig dus af en toe besproeien. Om de kleur van de wol en de bloemen een beetje ´kerstelijk´ te laten terugkomen maakt ze het af met rode Kerstballen en engelenhaar.

 

Na de kerst kan het stuk eenvoudig herschikt worden en nog maanden pronken in de huiskamer!

Basis van Torentje van Steekschuim in Gaas

De basis wordt omwerkt met schors als een soort schutting. Erin schikt Birgit de puntige pluimpjes van Jeneverbes. Ze heeft een drietal hoge rode glazen waxinelichtjeshouders. Ze steekt er een prachtige bloem in uit de Tropen Anthuriums. De onderzijde werkt ze af met Hedera Erecta, Boerenkoolgroen en de krullen van de Tropische varen. Natuurlijk gebruikt ze als opvulling voor de gaatjes veel Nobilus en Tirlantia. Ze gebruikt een aantal paddenstoelen gestoken op grote satéprikkers. Skimmia haalt de kleur rood weer terug en ook de Malusappeltjes op de schaal maken het weer één geheel. Ondanks dat het geen vegetatieve schikking is, ziet het er toch natuurlijk uit op deze manier. Birgit wil graag dat de ontvanger van dit stuk haar vergeeft als er hier en daar nog wat oase zichtbaar is, want het werk moet vanavond wel met een hoog tempo worden afgewerkt. Wij zullen haar eventuele onvolkomenheden allemaal vergeven.

Handgebonden Boeket

Wanneer je een handgebonden boekt maakt, moet je van te voren alles goed klaar hebben liggen, omdat je twee handen hard nodig hebt. Een aantal Cornustakken heeft Birgit samengebonden met aan de toppen rode kerstballen. Hieromheen schikt ze Amarilussen paralel gebonden. Dat wil zeggen met alle stelen recht naar beneden. Aspidispa blad erom heen met ijzerdraad rondgemaakt. Het ijzerdraad moet uiteraard wel goed weggewerkt worden. Hieromheen zet ze rode Rozen en Leukadendron(Tropisch Safarigroen) Monstera Gatenplant Bladeren. Hierna wordt het omwonden met rood touw en op een hoge vaas geschikt met een beetje water en een laagje Cranberries onderin. Als de Ammaryllus straks bloeit, staat het geheel nog beter in verhouding.

Creatieve Guirlande

Birgit heeft zich kunnen uitleven op deze schikking. Ze gebruikt twee houten staanders die ze gespijkerd heeft op een plank bekleed met witte glanzende stof. Het frame van de Guirlande ertussen heeft ze van te voren gevuld met glazen buisjes, ijzerdraad en groen. Deze avond vult ze het nog aan met Moby Dick- Asclepia Bolletjes, stelen van de Passiebloem en druppelvormige Kerstballen op kleine zilverkleurige ijzerdraadjes. Deze versiering wordt dit jaar in mat en glanzend naast elkaar gebruikt. In de met water gevulde buisjes stopt ze groene Anjers en Waxrozen gedompeld in kaarsvet en Euphorbia. Ze draait er tot slot nog de ranken van de Duitse Pijp doorheen en aan de uiteinden van de Guirlande zet ze nog twee Vestoenen in de vorm van Kerstdruppels.

 

Schaal van 16 kilo!

Voor deze grote schaal zijn acht blokken steekschuim nodig en die nemen allemaal 2 liter water tot zich. Als je rekent dat 1 liter een kilo weegt, is dit stuk redelijk lastig te vervoeren. Zeker voor de mensen op de fiets...
Op deze ruime schaal start ze met lange materialen. Een grote toef met Zwarte ofwel Donkerrode Cornus en hieromheen twee grote bloemen genaamd Heliconia uit het Oerwoud van Maleisië. Ze versiert het met rode Kerstballen en met een dikke streng rode wol bindt ze het geheel samen, zodat het mooi rechtop blijft staan. Ze vult de bodem op met Elvenbankjes en Aspergebladen, hiermee is de schaal en het steekschuim goed bedekt.
Bovenaan steekt ze toeven van bordeauxrood geverfde Plataan bolletjes. Birgit leert ons dat de Amaryllis ook goed zonder water te gebruiken is, al zal hij dan slechts éénmalig bloeien. De afwerking gebeurt met Leukadendron. De knoppen breken open en pluizen dan wat. Met een aantal rode Kerstballen laat ze de kleur nog eens terug komen onderin de schaal.

Fantasiebol op Stronk

Dit kwetsbare en wederom moeilijk vervoerbare stuk is opgebouwd van een grijze steekschuim bol omwikkelt met pottenbakkersklei dat is vastgeprikt met satéprikkers.

Dit vergt een week voorbereiding omdat de klei moet indrogen. Als de klei droog is gaat hij barsten, in deze barsten heeft Birgit viscose gestopt. Met Pitriet maakt ze een luchtige fantasiewolk hierom heen en hangt er Sterretjes in.

In de kleibol had ze al glazen steekbuisjes gestopt en die vult ze nu met Zwarte Calla´s en zwarte Asperages. Het geheel wordt zo voller en blijft toch luchtig. Een prachtig geheel uiteindelijk!

Alternatieve Kerstboom!

Birgit begint met het vullen van een grijze glazen schaal met Nobilus, mos en Eucalyptus, Safarigroen, Brunea. De grijze bolletjes drogen mooi in. Net op het moment dat de belangstellende denken dat het áf is, komt Birgit met een soort wigwam van witte Bamboe en zet het over de mooie schaal. Hierdoor ontstaan er plotseling drie etages. Ze verwerkt in het midden nog een aantal witte Lelies. In de Boedahnoten aan de buitenkant stopt ze Tirlantiaplantjes. Natuurlijk ontbreekt de afwerking met Kerstballen en Engelenhaar niet. Het resultaat is inderdaad net een kerstboom!

Piepschuim en Bamboe

Een Piepschuimbol heeft ze gedeeld en beplakt met Cobrablad. De Bamboestok is bekleed met verschillende soorten lint. De beide delen zijn op elkaar gestapeld en op ingenieuze manier bevestigd. Aan de Bamboestengel is een met lichtgroen kaarsvet overgoten fantasievorm gehangen. Verschillende Kerstballen aan dikke strengen wol worden aan de schaal gehangen en met wit fluweel bespoten Bosbestakjes en Waxroosjes versiert Birgit de onderzijde. Bovenaan zet ze een uitgedroogde en wit gespoten bloem van de Berenklauw vast die ze versiert met Kerstdruppels. Ook dit geheel is niet gemakkelijk te vervoeren..

 

Het Klapstuk!

In een eenvoudige pot gevuld met oase en Tirlantia zet Birgit een bos Cornus , mos, zilverkleurig gespoten Eucaliptus, Brem, Pauwenveren, Bonte Hulst, zilverkleurige Asperages, kortom veel verschillend gekleurde materialen. Het wordt een wilde boel.

Totdat ze er met een wikkeldraad van onder naar bovenomheendraad en het samenbindt tot een soort scheve toren. De zaal houdt haar adem in. Dit is toch zonde van de materialen! Birgit legt uit dat het inderdaad niet erg plantvriendelijk is, maar dat in dir geval haar decoratieve geest het weer eens wint. Terwijl ze verder gaat met het binden stopt ze er nog wat grote groene pepers tussen en Apeklootjes en bindt aan het einde een kerstbal als finishing touch.

Er komt een puntig gevaarte van zink op de tafel waarin ze de pot met de scheve fantasiepunt inzet. Iedereen denkt dat dit het eindresultaat is, maar plotseling haalt ze een tweetal zelfde punten achter zich vandaan. Nu staat er echt een prachtig klapstuk! Een bijzonder gevaarte.

meer

 

 

 

25
Feb
de wind houdt dapper vol
25
Feb
Een wereld van kleuren - Blik op de Tuin 942 2020