Activiteiten & Actueel

Onmisbaar: GRASSEN

Lianne Pot uit de Wilp vertelde ons over haar passie voor siergrassen. Deze is ontstaan doordat ze een stuk tuingrond van 2500m2 een bestemming wilde geven. Ze werd gegrepen door grassen en hun mogelijkheden.  

Inmiddels is duidelijk dat voor iedereen grassen onmisbaar zijn in de moderne tuin. Vanwege de trend van onderhoudsvriendelijk tuinieren, vanwege het mooie uiterlijk door het seizoen heen en niet als laatste door de verandering van het klimaat zijn er vele toepassingen mogelijk.

Verzamelen en laten zien

Ze heeft er jaren over gedaan om haar grassen te verzamelen en het resultaat aan andere geinteresseerden te laten zien.

Ze is sinds een aantal jaar collectiehouder van 300 soorten en is daar best trots op.

Ze heeft kijktuinen, verkoopt grassen, ontwerpt onder andere zogenaamde prairietuinen en doet veel aan grassen-promotie.

 

Prairie Tuinen

Sinds enkele jaren lijkt de ontwikkeling in prairietuinen een grote vlucht te nemen.

Hierbij is kenmerkend dat de tuin bestaat uit een ontwerp van grassen in combinatie met vaste planten, waarbij deze soorten samen een evenwicht vormen.

Voorbeelden van de toepassing van vaste planten zijn: Echinacea, Monarda, Sommige Asters en Liatris.

Tijdens de lezing kwam er een uitgebreid aantal mogelijkheden voorbij voor grassen.

Tips

Om grassen mooi te houden moet je ze eens in de 3 of 4 jaar opnemen en delen. Als ze te groot worden, kun je er ook met een spade omheen en tussendoor hakken. Het gaat erom dat het gras jong blijft.

Dit kun je het beste doen in het voorjaar omdat de plant te lijden heeft en het ten koste gaat van zijn schoonheid die juist in het najaar straalt uit zijn silhouet.

Om onkruidgroei tegen te gaan kun je 7 cm lava strooien op de bodem.

Grassen kunnen ertegen om lange perioden achtereen veel of juist weinig water te krijgen. Ze houden echter niet van natte voeten en in combinatie met een strenge winter kan dat zelfs voor de sterkste grassen het einde betekenen.

 

Heel veel Ideeen!

Lianne is heel goed in de Latijnse namen en gaf een opsomming van de mooiste grassen. U kunt veel op haar site terug vinden. Namen van grassen die veel besproken zijn die avond:

Smele, Veldbies, Vossestaart, Prachtriet, Zegge, Slijkgras, Rus, Japans Bloedgras ( Red Baron) Pijpestrootje (Molina) Diamantgras in combinatie met bijv Helenium, Pluimstruisriet (blijft heel lang mooi), Zwenkgras ( Festuca Mairei), Fakkelgras, Trilgras, Gierstgras, Sierhaver, Poa, Muskietengras ( Tandenbortselgras) Plataargras ( heel mooi: Chasmantium Latifolium) Lampenpoetsergras.

Kortom een avond waarbij u aanwezig had moeten zijn!

Duitse Tuin inspireert!

In ons buurland ligt een heel mooi voorbeeld van een Prairietuin. Als u niet de gelegenheid heeft om er eens voor een echt realtime bezoek heen te gaan, kunt u in ieder geval een virtuele visite afleggen!

De PRAIRIETUIN van Hermannshof in Weinheim.

meer

GRASSEN BEKIJKEN

Bezoek de kuiktuin van Lianne in Wilp!

 

BEZOEK DE SITE

Literatuur

Prachtig Gras
door Micheal King en Piet Oudolf

The Encyclopedia of Grasses for Livable Landscapes
door Rick Darke

17
Feb
Prachtige Pleione
14
Feb
LENTE   Primavera