Diversen

MIDDAGEXCURSIE NAAR 'DE HEUVELHOF' IN OUD-OOTMARSUM.

Op woensdag 16 september vertrok een groep van 20 enthousiaste tuinliefhebbers richting Oud-Ootmarsum naar de boerderijtuin van Siny en Gerard Hogeling.
Onze gastheer en gastvrouw stonden al op de uitkijk en bij aankomst werden we meteen een atelier in een van de bijgebouwen binnengeloodst, waar koffie en koek al klaarstonden. Hier maakten we ook kennis met kruidendeskundige Gernot Ottink, die ons een boeiend verhaal vertelde over de geneeskundige werking van alles wat groeit en bloeit.

Het is frappant, dat een groot deel van de werking van de ingrediënten van de vele zalfjes en drankjes, die we vandaag aan de dag bij de apotheek halen, destijds al bekend was bij de Middeleeuwse monniken. Jammer dat de farmaceutische wetenschap ons die kennis heeft ontnomen.
Er zijn in Europa 40.000 kruiden, waarvan een groot deel als geneeskrachtig erkend is. Een groot aantal was er die middag te koop. Voor elke kwaal – zo leerden we – bestaat er wel een kruid of onkruid. Enkele voorbeelden : De paardebloem versterkt de mens die snel 'slap gaat hangen'; de goudsbloem laat het innerlijke zonnetje weer schijnen en helpt kinderen met snotterbellen (niet bij bruine ogen); kummel, een bestanddeel van pepermuntjes, helpt dagelijkse indrukken te verteren. Gernot opperde, dat dit dan misschien de reden is, waarom mensen in de kerk op zondag een pepermuntje in hun mond stoppen, voordat de dominee met zijn preek begint.
Velen waren door het verhaal van de kruidenexpert overtuigd en na afloop deed hij goede zaken. We kregen ook allemaal een boekwerkje met uitleg over vele kruiden.

Daarna gingen we naar buiten en werd onze groep in tweeën gesplitst; een aantal ging eerst de kruidenvelden bekijken en de anderen kregen een rondleiding door de rest van de tuin.
Het allereerste, wat je buiten opvalt, is de rust van het gebied en de prachtige ligging van de boerderij en bijgebouwen. De eigenaars zijn hier in 1993 komen wonen. Hoewel het gehele bezit 2 hectares beslaat, was het in eerste instantie de renovatie van de boerderij, die alle aandacht vroeg.
Daarna volgde de tuin; met 6.000 m2 geen kleintje! Bij de aanleg is veel aandacht geschonken aan 'structurele elementen' : de bestrating rondom de gebouwen, hagen, buxusbollen en een zichtas over de weilanden vanuit het huis. Er is ook een boomgaard en een 'potager' (groentetuin). De kruiden worden verbouwd op onooglijk aandoende heuvels, waar alles door elkaar lijkt te groeien – kruid en onkruid.
Maar dit bleek wel een paradijs voor insecten; het wemelde er bij voorbeeld van de bijen en vlinders! Al met al een prachtige en leerzame middag; onze complimenten, Adriaan!

Willem Beunderman.

meer

 

 

 

17
Feb
Prachtige Pleione
14
Feb
LENTE   Primavera