Walcheren

Terugblik Open Tuinen 2022

Een terugblik in foto's.
Heeft u nog foto's van de tuinen die u geplaatst wil zien?Stuurt u ze ons toe: maximaal 2 foto's per tuin. Naar de redactie:  Margreet of Herma.

Tip: klik op en afbeelding voor een vergroting.

 

Terugblik Open tuinen weekend door Christien van den Bosch, voorzitter

De nationale tuinweek wordt traditioneel afgesloten met een open tuinen weekend van vrijdag 17 tot en met zondag 19 juni 2022. Dit jaar hebben 13 tuineigenaren hun tuin weer opengesteld voor bezoek. Het weer werkte, zeker op vrijdag en zaterdag, mee zodat de tuineigenaren veel bezoekers hebben mogen ontvangen. Het aantal bezoekers lag op zo’n 50 tot 100 per dag. Omdat veel bezoekers een aantal tuinen bezoeken is het aantal unieke bezoekers moeilijk te schatten maar waarschijnlijk toch wel ergens tussen de 200 en 400.

Ikzelf heb deze dagen veel leuke gesprekken gehad met mensen die mijn hebben bezocht. Men is geïnteresseerd en wil graag ervaringen uitwisselen.

Zoals elk jaar was er ook weer een evaluatie avond in de tuin van Lieneke Hubrechsen en Bram Rodenburg.  Met een hapje en een drankje werden ervaringen uitgewisseld.

De flyer wordt gezien als een goed middel om de bezoekers te informeren. Ook de fietsroutes worden veel gebruikt.


Voor een terugbilk stoeptuintjes Middelburg klikt u hier.

Tuin 1: Henk en Dees Weemaes

Henk en Dees Weemaes,MIDDELBURG (ST.LAURENS)
Het totale perceel is 1200 m2. Globaal is de tuin in drieën verdeeld: deel 1 met het terras, de pergola met druif en tuinhuis, deel 2 met grasveld en moestuin en deel 3 met terras, vijvers en de prachtige treurwilg. 

Tuin 2: Anita en Leo van der Klip

Anita en Leo van der Klip, MIDDELBURG
De tuin van Anita en Leo van der Klip is een stadstuin die 23 jaar oud is, 720 m2 groot in een jaren 30 stijl woonwijk in Middelburg. Het basisontwerp is gemaakt door Liesbeth Hamelink, maar in de loop van de jaren zijn er diverse aanpassingen gemaakt. De tuin is voor vogels en insecten een klein paradijs, aangelegd als een Engelse cottage stijl tuin met kleurrijke gemengde borders, (fruit)bomen, groenblijvende struiken, een moestuin en verschillende zitplekken van waaruit je kunt genieten van de tuin. Hij is opgebouwd in diverse “kamers” door onder andere hagen van taxus, haagbeuk, buxus en schapenhekken. 
In de gemengde borders en tuin staan diverse bomen (o.a. appel, peer en walnoot) , struiken, enkele rozen en diverse aparte dahlia’s en veel vaste en eenjarige planten.
Om insecten en vogels aan te trekken zijn er allerlei insectenhotels gemaakt, houtstapels en hommelnesten geplaatst. Ook hangen er allerlei nestkastjes, zijn er drinkplaatsen en een kleine vijver. Voor de overwintering van egels zijn er ook twee egelhuizen in de tuin verborgen. Buiten de besdragende struiken trachten we het het hele jaar door bloeiende planten te hebben voor de insecten en vogels. 
De moestuin bevindt zich op 2 plekken waar verhoogde planten bedden zijn gemaakt. Ook is er een muurkas en een gemetselde koude bak, waar allerlei groenten worden gekweekt.

Tuin 3: René en Sytske Franke

René en Sytske Franke, MIDDELBURG
Een stadstuin in de nieuwe wijk Rittenburg, tussen het groen van park Toorenvliedt en Ter Hooge. 
In december 2017 kwamen we hier wonen. Terug aan de goede kant  Samen met de buren hebben we eerst de laag blubber van 40cm laten vervangen door een mooie mix van klei, zand en bosgrond met daarin drainage. 
Aan de hand van het tuinontwerp van Carla Pouwer hebben we met hulp van hovenier Jaron Poppe de hoofdstructuur aangebracht met terrassen, vijver, grindpaden en borders.
Aangestoken door een vriend lid geworden van Groei & Bloei. Vervolgens begonnen met verzamelen van planten, stekjes en zaden; wat een keuze. Na een poosje in de kraamkamer kregen ze een definitief plaatsje in de borders. Tijdens de diverse bezoeken aan open tuinen telkens verliefd geworden op weer een mooie variant.
Het is een bonte mix geworden van fruitboompjes, voorjaars-, zomer- en najaars-bloeiers: diverse soorten lavendel, epimedium, hosta's, verbena's, geraniums, zonnehoed, salvia's anemonen, dropplanten, grassen, uien, etc. En dan is de stadstuin al snel te klein. Dus zijn er al potten bijgekomen met diverse bollen. 
De vijver zonder filter, met een mix van diverse planten, biedt plaats aan windes, stekelbaarsjes, salamanders en allerlei larven.

Tuin 4: Joshua en Auke

Joshua en Auke MIDDELBURG
Bijna 4 jaar geleden zijn we hier komen wonen. Gevallen voor een jaren 30 woning aan de rand van de stad en met een lekkere tuin. Tussen het klussen door is de tuin stukje bij beetje aangepakt. Deze bestond voornamelijk uit gazon, struiken en bramen. Een hele mooie basis om met volwassen bomen en struiken een tuin te creëren. Maar dat geeft ook de nodige uitdagingen! Verplaatsen gaat niet, veel boomwortels, schaduw en gortdroge zomers  hebben ons ook inzicht gegeven. We kozen mede daardoor voor een natuurlijk ogende tuin waar hier en daar wat te plukken valt (als de vogels niet voor zijn). We vangen regenwater op en koppelden regenpijpen los van het riool. Soms/vaak staan planten op een plek die we niet bedacht hadden, maar we proberen te waarderen dat er in elk geval iets wil groeien. Uiteraard regisseren we er lekker op los, een tuinman kan dat toch niet helemaal loslaten.

Tuin 5: Christien van den Bosch en Thomas Collettte

Christien v.d. Bosch en Thomas Collette,  MIDDELBURG
De tuin is niet groot, 500 m2, en overzichtelijk. Voor iemand die ideeën op wil doen om de biodiversiteit in zijn eigen tuin de vergroten, kan de tuin een bron van inspiratie zijn. De tuin achter het huis ligt op het zuiden en heeft een vijver, een kruidentuin, enkele borders met planten voor bijen en vlinders, een bosje met wilde struiken en een grasveld met wilde bloemen. De zijtuin is ingeplant met Zeeuwse struiken zoals meidoorn, sleedoorn, hazelaar en lijsterbes. In de zomer is deze zijtuin minder interessant, maar in de lente bloeien er allerlei voorjaarsbloemen. De voortuin ligt op het noorden en bevat dan ook vooral schaduwplanten. Na 20 jaar is, met vallen en opstaan, de tuin zodanig ingericht dat deze vriendelijk is voor plant en dier en we er ook erg van genieten. Niet alle planten hoeven hiervoor inheems te zijn. Ook uitheemse borderplanten kunnen vol bijen en vlinders zitten.

Tuin 6: Martin de Visser

Martin de Visser, MDDELBURG
Het  is een jonge tuin van ongeveer 4 jaar en volop in ontwikkeling. Gelegen aan een watergang met zicht op het Meiveld. Liefhebber van o.a. (geurende) rozen, clematis en alliums. Die zul je zeker aantreffen.
NB: De Stadstuin aan de Thibautstraat 31 in Middelburg is het hele jaar open en een bezoekje zeker waard. Er is daar een zitje om even uit te rusten.

Stadstuin Thibautstraat 31

Tuin 7: Monique den Ouden

Monique den Ouden,  OOST-SOUBURG 
Voor het ontwerp van de tuin hebben we hulp gehad van Liesbeth Hamelink. Er is samen met haar gekozen voor ronde vormen in de tuin. We kunnen lekker genieten in de tuin, omdat er altijd wat bloeit. Zo is er altijd wat te vinden voor de bijen en vogels. Ook hebben is gekozen voor veel eetbare planten naast sierplanten. We hebben notenbomen en struiken, fruit, een moestuin en een kruidentuin. Kortom, een heerlijke tuin om in bezig te zijn of lekker te relaxen.

Tuin 8: De Houtenhandsche Hof van Ben en Connie Walraven

Ben en Connie Walraven,“De Houtenhandsche Hof”, KOUDEKERKE
De architectonische basis van de 4500 m² grote Houtenhandsche hof is in 1995 gedeeltelijk ontworpen door mevrouw Poley uit Nisse. De tuin is onderverdeeld in strakke tuinen waarin gevarieerde borders met een keur aan vaste planten, een grote natuurvijver die vloeiend in het gazon overgaat, een lange grassenborder, de lommerrijke boomgaard, een moestuin waarin bekende maar ook onbekende groenten worden gekweekt en een hobbykwekerij. De bezoeker wordt tijdens zijn wandeling door de tuin verrast door de diversiteit aan hedendaagse sculpturen van hardsteen. 

Tuin 9: 't Hofje van de fam. Cijsouw

Fam. Cijsouw, “’t Hofje”, BIGGEKERKE 
Tuinieren is de grote passie van Joke Cijsouw. Rond het boerenhof is een pracht van een tuin gerealiseerd met veel borders, mooie buxussen en ook volop bloemenkleur van bijvoorbeeld de rozen.  Beestjes kijken kan ook. Er zijn ganzen en schapen. Verder is er koffie met wat lekkers en brocante te koop.

Tuin 10: Klanktuin 88 van Jo en Leunis Minderhoud

Jo en Leunis Minderhoud, “Klanktuin 88”, AAGTEKERKE
Onze  tuin van 3000m is opgebouwd van niets in 2001 naar een inmiddels volwassen tuin.De tuin bestaat grofweg uit vier verschillende delen waarin plaats is voor fruitbomen, vijvers, diverse borders en terrassen. Verder is er een groentetuin waar volledig biologisch wordt getuinierd met hierbij een kippenhok. Om dit te bereiken zijn we een aantal jaren geleden lid geworden van de Belgische biologische vereniging Velt (www.velt.nu) met een actieve afdeling in Zeeland.
Bij het aanleggen van de tuin hebben we gelet op de bloeitijd en bladstructuur en hoogte zodat er altijd iets aantrekkelijks is voor mens en dier. Ook in de siertuin wordt milieuvriendelijk getuinierd wat inhoudt dat afgeknipte bloemstengels e.d. in de tuin blijven liggen zodat diverse beestjes hier hun voordeel mee kunnen doen en vervolgens composteren.

Tuin 11: Frans en Betsie de Visser

Frans en Betsie de Visser,  OOSTKAPELLE 
De tuin is ca.700 m2 en gelegen aan de rand van de Manteling. Er wordt  getuinierd op zandgrond, wat voor- en nadelen heeft, heerlijk is om in te werken, maar wat minder voor de rozen. Er wordt naar gestreefd  het hele jaar door iets te laten bloeien. De tuin is jaarlijks open tijdens de Kunstroute, in 2022  op 3 en 4 juni en 26 en 27 augustus (zie www.kunstrouteoostkapelle.nl).  Er is keramiek in de tuin aanwezig.

Tuin 12: Els en Piet Roekamp

Els en Piet Roekamp,  GRIJPSKERKE 
De tuin is ca. 3.000m2 groot. Er is een kleine boomgaard met appel- en perenbomen. In de achtertuin twee grote borders en in de voortuin borders en gras. Aan de zijkant van het huis is een kleine moestuin. 

Tuin 13: Regula Sieber

Regula Sieber,GAPINGE
Een iets formele voortuin. Achter het huis een terras, een vijver en een grote border. Verder een fruitbomenlaantje met rechts daarvan de moestuin. Verderop een schapenwei.