Emmen
bekijk online
Nieuwsbrief april 2022

Het is lente; de maand maart heeft ons veel zon gebracht, maar april doet wat hij wil en we moeten in de eerste week nog even afscheid nemen van de winter. 

Deze maand hebben we weer een interessante lezing van de heer Mansens op het programma staan en natuurlijk weer onze populaire zaden- en plantjesmarkt. De mensen die zelf de handen uit de mouwen willen steken kunnen met Geke & Femmie een mand of pot met eenjarigen gaan maken. Verder in deze nieuwsbrief een oproep aan alle moestuinierders om een bijdrage te leveren aan de Voedselbank die het extra druk heeft tengevolge van de oorlog in de Oekraine.   En natuurlijk houden wij u op de hoogte van de activiteiten die in het kader van Gardenista worden georganiseerd.

Inmiddels staan de eerste foto's van de cursus Bloem & Design op de website onder Foto's.

Voor tips en trucs over tuinieren kunt u zoals altijd terecht op de website van Groei en Bloei. Hier kunt u zich ook maandelijks abonneren op hun nieuwsbrief.

20 april: Lezing Jan Mansens: de natuur van heel dichtbij

breedbladige wespenorchis

 

Aan de hand van foto’s neemt dhr. Mansens ons mee in zijn verhaal hoe bijzonder de natuur zich laat zien van heel dichtbij. Dit moet u gewoon gaan zien! Deze foto geeft u alvast een voorproefje.

Datum: woensdag 20 april 2022

Tijd: 20.00-22.00 uur

Locatie: Nieuwe AOC Terra, Huizingsbrinkweg 9, Emmen

Kosten: gratis voor leden; niet-leden betalen € 3,50 inc. koffie / thee

23 april: Planten- en zadenruilbeurs

Onze ruilbeurs is DE plek waar u uw overtollige planten en zaden kunt aanbieden aan andere tuinliefhebbers. Onze ruilbeurs is ook DE plek waar u kunt proberen voor uw tuin geschikte planten te vinden. Kortom de ruilbeurs is DE plek om elkaar te ontmoeten aan het einde van het huidige tuinseizoen en het begin van het nieuwe tuinseizoen.

Voor nieuwe leden is dit een heerlijk moment om in een informele sfeer kennis te maken met andere tuinliefhebbers. Er is koffie of thee met een plakje koek en er zijn stoelen aanwezig zodat u in alle rust het aanbod kunt bekijken of even de benen kunt strekken.

Waarschijnlijk bent u al begonnen in uw tuin dus we rekenen op een ruim aanbod en uiteraard veel vraag op deze zaterdag. Er wordt geruild dus alles is geheel gratis. U moet alleen uw eigen reiskosten betalen om deel te nemen aan deze ruilbeurs.

Een nieuwe tuin die wel wat extra planten kan gebruiken? Kom beslist langs! Ook als u geen planten kunt inbrengen.

Bij slecht weer hebben we de beschikking over een grote overkapping, dus dan kunt u ook droog staan.

Datum: zaterdag 23 april 2022

Locatie: De Hoofdmeesterstuin, Kanaal A NZ 16, Emmer-Erfscheidenveen

Tijdstip: Planten aanleveren vanaf 09.30 uur. Het ruilen zelf: 10.00 - 11.00 uur

Toegang: Voor iedereen toegankelijk

Kosten: gratis

30 april: Maken van een mand/pot met eenjarigen

Op zaterdag 30 april a.s. organiseren we in de tuin bij Jolande Schoemaker het maken van een eenjarigen mand/pot.

Wat gaan we doen:

- om 10 uur beginnen we met koffie/thee en wat lekkers

- we verzamelen de materialen zoals potgrond, planten enz.

- uitleg waarom op een bepaalde manier planten

- we vullen onze bakken

- we ruimen gezamenlijk op

- en sluiten af met elkaar met wat te drinken

- ons streven is dat we om 12 uur klaar zijn

Wij verzorgen de planten en potgrond.

Een week van te voren hebben we een paar potten gevarieerd opgemaakt en maak je een keuze welke je maakt (we behouden ons het recht voor als iets is uitverkocht, deze voor een alternatief in de juiste kleurstelling te vervangen).

Wat neem je zelf mee: een pot/mand met een diameter van ca. 30/35 cm, potscherven voor drainage, een schepje, evt. handschoenen en natuurlijk een goed humeur.

Wij zien je graag!

Groeten Geke & Femmy

 

Datum: zaterdag 30 april 2022

Tijd: 10.00 - 12.00 uur

Plaats: Vastenow 154, 7885AP Nieuw-Dordrecht

Opgave: uiterlijk 25 april 2022 (maximaal 15 deelnemers)  zie Aanmelding activiteiten

Kosten: € 15,- voor leden; niet leden € 17,50

Uw aanmelding is definitief door betaling op onze rekening bij de rabobank iban NL75RABO0104338598. 

Doneer uw overgebleven groente aan de Voedselbank

Ik ben al enige jaren de gelukkige bezitter van een groentetuin. Niet dat ik er helemaal van kan eten: het ene jaar heb je meer opbrengst als het andere. Maar ik herinner me dat ik op een gegeven moment heel veel boerenkool over had aan het eind van het jaar. Zonde natuurlijk en weggooien doe ik natuurlijk niet, dus bedacht ik een goede besteding van al dit gezonde lekkers: ik heb 6 vuilniszakken gedoneerd aan de Voedselbank. Hier moet ik regelmatig aan denken als ik zie hoe allerlei artikelen duurder worden tengevolge van die akelige oorlog en steeds meer mensen zich genoodzaakt zien om bij de Voedselbank aan te kloppen. Ik weet niet hoeveel moestuinierders wij nog bij onze vereniging hebben, maar ik doe hierbij een oproep aan u om uw overtollige groente en fruit niet weg te gooien, maar te doneren aan de Voedselbank. U kunt natuurlijk ook voor de zekerheid een extra rijtje zaaien speciaal voor dit doel.  Als u mevrouw Jeuring van de Voedselbank belt: tel. 06-18678558  (di. t/m vr. vanaf 10.00 uur) krijgt verdere instructies over hoe u de producten moet aanleveren. 

Martha.

Lyme markt

Toon jouw tuintrots bij Gardenista

 

Als tuinliefhebber heb je zo je favorieten; een bloem of plant die jouw vriend is. Een waar je echt trots op bent. Door de kleur, bloeiwijze of het prachtige blad. Of omdat deze plant een bijzonder verhaal heeft. Hoe leuk is het om deze te delen met andere tuinliefhebbers? Dat kan tijdens Gardenista.

Groenevenement Gardenista organiseert dit jaar, naast de kwekerscompetitie voor professionals, ook een wedstrijd voor de hobbykweker. Dus haal een stukje van die fraaie plant (en dat mag elke plant zijn, van vaste plant, eenjarigen, grassen of houtachtigen) uit je tuin, zet 'm in een pot en verzorg 'm goed de komende maanden zodat-ie op z'n mooist is tijdens Gardenista!

Hoe werkt het?
Meedoen is makkelijk: je brengt jouw favoriete plant enkele dagen voor de start van Gardenista naar een verzamelpunt bij jou in de buurt. Wij zorgen ervoor dan hij met zorg wordt vervoerd naar het festivalterrein in Laag Zuthem. Daar krijgt hij een mooie plek tussen andere pareltjes van tuinliefhebbers, zodat de bezoekers ze kunnen bewonderen.
En deze bezoekers gaan ze ook beoordelen. Wie weet valt jouw plant wel zo goed in de smaak dat die de gouden Gardenista trofee gaat winnen!

 

Heb je nog vragen? Mail dan naar kwekers@gardenista.nl

Inspireer anderen met jouw 'minituin'

 

Tuinliefhebbers kunnen dit jaar meedoen aan nog een wedstrijd: de 'postzegeltuinen competitie'. Inspireer anderen op het festival met jouw creatieve ideeën voor een aantrekkelijke tuin op klein formaat. En laat zien dat een tuin niet moeilijk of duur hoeft te zijn

Hoe werkt het?
Je richt op het festivalterrein je tuin in op een stukje grond van 2,5 x 2,5 m. Helemaal naar je eigen idee; bijvoorbeeld lekker groen, met gebruik van gerecyclede materialen of bijzondere objecten. En als je het samen met andere leden van je afdeling doet is het een leuk creatief uitje!. Niets is te gek! Je kunt het tuintje de week voordat Gardenista begint aanleggen en ook hier valt natuurlijk de meest fraaie of creatieve tuin in de prijzen!

Heb je nog vragen? Mail dan naar tuinen@gardenista.nl

Kijk hier voor meer informatie over beide competities: https://gardenista.nl/deelnemen/competities

 

Ga je met ons deze uitdaging aan?

Nieuwe leden

We mochten mw. Y. Bouckaert, mw. I. Davids, mw.W.S.C. Heederik-Sonneveldt en dhr.H. Meijer als nieuw lid verwelkomen bij onze vereniging. Hopelijk mogen wij binnenkort nader kennis met u maken tijdens een van onze activiteiten.