Activiteiten & Actueel

Hoe BLAUW wil je ze hebben ?

Een Hortensia kan blauw bloeien. Er zijn DRIE voorwaarden.
-> De zuurgraad van de grond mag maximaal 5 zijn.
-> Alléén in de maand september wordt de kleur van de bloem bepaald. Op dát moment moet er aluminiumsulfaat in de grond (of wel aluin etc). 1 eetlepel per plant in het water toevoegen.
-> Als derde en belangrijkste voorwaarde blijkt dat de plant zelf moet meewerken. Anders lukt het alsnog niet. De Hydrangea Macrophylla 'Blaumeise' kleurt het makkelijkst!

Lezing over Hortensia's door Cor van Gelderen

De passie van de verzamelaars die Cor van Gelderen op zijn reizen ontmoette is op hem overgeslagen. Cor heeft een prachtig boek geschreven. Toen het hem gevraagd werd dit boek te schrijven, had hij zijn twijfels. Inmiddels is hij ontzettend trots op de foto-encyclopedie, die hij samen met zijn vader heeft samengesteld. Hierin staan ruim 600 verschillende soorten afgebeeld en beschreven. 

Cor heeft prachtige verhalen over de verschillende Hortensia soorten kunnen aanhalen. De kwekerij PlantenTuin Esveld is dan ook de beheerder van de Nederlandse Planten Collectie Hydrangea, de grootste hortensiaverzameling van ons land.

Lellebel

Zo wordt de Annabel ook wel genoemd. Dat is omdat ze na een regenbui zielig op de grond neerzijgt. Dit is eenvoudig te voorkomen. De plant niet meer snoeien!
De bloemen worden welliswaar minder groot, maar de oude takken fungeren als tonkin stokken. Zo heeft ze veel meer stevigheid.

Laat ze Klimmen

Cor legt uit dat er speciale Klimhortensia's zijn. Die hechten zich met de verticale takken op de muur en bloeien op de horizontale takken verder van de muur af. Little Leaf is kleiner en bloeit minder naar voren.

Wanneer je niet zo'n wijduitwaaierde plant aan de muur wilt, doe je er beter aan een ander soort te kiezen.

Veel Informatie

De aanwezigen werden blij verrast met een hele lijst hydrangeanamen die netjes in Alfabetische volgorde op dia te zien waren. Door de aanvullende informatie van de auteur werd het als het ware een levend uittreksel van het boek.

Snoeien?

Dat is volgens Cor in de natuur helemaal niet nodig. Als je snoeit gaat de plant minder bloeien. Als je wilt dat hij klein blijft, had je gewoon een andere soort moeten nemen. Een goed advies is dus wel belangrijk.

meer

...Drie Kleuren...

Elke Hortensia bloeit eerst groen, daarna krijgt zij haar echte kleur en later in het seizoen verschijnt een herfstkleur.

.. Geduld

Als tip noemt Cor een aantal Hydrangea serrata soorten die pas enkele jaren na het planten een rijke bloei vertonen. Deze planten moet je zeker niet snoeien en met rust laten. Bijvoorbeeld de 'Tiara'en de 'Sapphirine'.

Schizophragma

Deze soort is kleiner en is van een andere familie. Ze bloeit op de gevelrank en blijkt een heel goed alternatief.

Lokbloemen

Een Hortensia heeft echte bloemen en Lokbloemen. De echte bloemen zijn heel kleine puntjes. De lokbloem heeft een groot (hartvormig) blad en is bedoelt om de aandacht te trekken van de insecten.

Gewoon langsgaan

De avond was eigenlijk te kort om alles over de Hortensia te kunnen vertellen. Daarom nodigt Cor alle leden hartelijk uit om een bezoek te brengen aan zijn kwekerij in Boskoop of aan zijn website. Hij heeft vast en zeker de plant waarnaar u op zoek bent!

25
Feb
de wind houdt dapper vol
25
Feb
Een wereld van kleuren - Blik op de Tuin 942 2020