Wageningen
bekijk online
Nieuwsbrief september 2021

Venusvliegenval en een ringslang op het Bergpad

Beste Groei&Bloeiers en andere tuinliefhebbers

Dat wordt spannend! September, de R is in de maand en we gaan elkaar meer fysiek ontmoeten bij onze activiteiten.  We blijven de dan geldende coronaregels in acht nemen en gaan ervan uit dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid omtrent zijn gezondheid neemt bij het bezoeken van de activiteiten. Ook al zijn we misschien allemaal gevaccineerd, corona blijft nog steeds onvoorspelbaar. We gaan het proberen. Heerlijk om elkaar weer te ontmoeten!

Zo kun je je deze week nog net aanmelden voor de busreis van donderdag 9 september naar Zuid-Limburg. Er zijn nog plaatsen vrij.

De lezingen gaan we dit jaar houden op een nieuwe locatie: in het koetshuis in het Arboretum Belmonte. Voor iedereen bekend omdat we daar ook altijd de stekkenbeurzen houden. Een prachtplek in dit mooie park op de berg. Alleen voor de prijsuitreiking van de tuinkeuringen is deze zaal te klein, dus gaan we 26 oktober naar de Vredehorst. Onze nieuwe burgemeester Floor Vermeulen zal dan kennis komen maken met onze vereniging en de prijzen uitreiken.

De tuinkeurders gaan deze maand hun laatste ronde doen om de voortuinen te beoordelen. En als je in de tuin bezig bent, vergeet dan niet alvast de zaden te verzamelen en de stekken en overtollige planten te bewaren voor de komende Stekkenruilbeurs.

Wat zijn mijn tuinplanten dit jaar huizenhoog gegroeid. Veel groen, maar helaas minder bloemen door het natte koude weer. Van de vele slakken had ik al verslag gedaan, maar nu heb ik ook nog veel muggen in alle donkere hoekjes in de tuin. Gelukkig zie ik wel veel vlinders zodra de zon schijnt. Er zit ook een egel en een reuzesprinkhaan in de achtertuin en regelmatig spotten we een ringslang bij de vijver. De eerste webben van de kruisspinnen hangen voor het raam en het Venusvliegenvalplantje vangt heel wat hooiwagens. Wat een heerlijke beestenbende!

Greet Steenhuis, voorzitter.

Nog enkele plaatsen in de bus naar Zuid-Limburg op donderdag 9 september a.s.

Vertrek: 8.15 uur vanaf busstation Wageningen
Aankomst: Busstation Wageningen ca. 18.30 uur
Kosten: €47,50 voor leden, €55 voor niet-leden (inlc. lunch en consumpties)

Voor deze busreis gelden nog de OV-coronaregels, dus een mondkapje is in de bus verplicht, ook al zijn we waarschijnlijk allemaal gevaccineerd.

De tuinreis gaat naar het Francrever Höfke in Sibbe-IJzeren waar, na koffie/thee en gebak, er een rondleiding is door een tuin met zeven zeer verschillende tuinkamers.
Na de lunch bezoeken we Carlshof in Klimmen, een tuin met hagenstructuren en vaste plantenborders rondom een monumentale boerderij.
Daarna is er nog een bezoek aan kwekerij Bastin, een biologische kwekerij van mediterrane planten, nectarplanten en kruiden.

Aanmelden via aanmeldingen@wageningen.groei.nl onder gelijktijdige betaling van het verschuldigde bedrag op bankrekening NL98 SNSB 0920 526 454 t.n.v. KMTP Groei&Bloei Wageningen o.v.v. busreis Zuid-Limburg en je naam en telefoonnummer. Je ontvangt een automatische ontvangstbevestiging, maar je aanmelding is pas geldig na ontvangst van de betaling.

** Attentie: Wij verloten één gratis busreis onder de deelnemers! **

Vragen: Tel: 06-44422632 of kijk op www.wageningen.groei.nl.

Gardenista verplaatst naar mei 2022

Helaas heeft het hoofdbestuur van Groei & Bloei moeten besluiten om Gardenista te verplaatsen naar 2022. Aanleiding hiervoor is de aanhoudende onzekerheid rondom het coronavirus. Het festival zou eind september plaatsvinden en onze afdeling zou woensdag 22 september met de bus erheen gaan. Het groenfestival wordt verplaatst naar 25 tot en met 29 mei 2022.

De mensen die zich al hadden aangemeld, hebben inmiddels bericht gehad en hun inschrijfgeld retour gekregen.

Lezing Tuinieren in de schaduw door Gerard van Buiten

Schaduw in de tuin wordt nog wel eens als een probleem gezien. “Welke planten willen daar nog groeien? Ze zijn vaak vroeg uitgebloeid en verdrogen altijd.” Als je gaat kijken waar onze schaduwplanten vandaan komen en hoe ze in de natuur groeien, kun je daar heel van leren. Wanneer je rekening houdt met natuurlijke principes wordt het tuinieren in de schaduw al veel gemakkelijker. In zijn lezing gaat Gerard nader in op de vraag hoe je een schaduwtuin het hele jaar interessant kunnen houden en maken we kennis met talloze onbekende schaduwplanten. Gerard van Buiten is hortulanus van de Botanische Tuinen in Utrecht en van kleins af aan met planten in de weer. Zie ook deze video op de website van G&B.

Het is ons dit keer ook weer gelukt om een digitale verbinding via zoom te organiseren voor wie niet in de zaal aanwezig kan zijn. Aanmelders krijgen nader bericht.

Locatie:             Koetshuis Belmonte Arboretum, Gen. Foulkesweg 94-A Wageningen
Datum:              16 september vanaf 20.00 uur
Kosten:             gratis voor leden, niet leden 3 euro incl. koffie/thee
Aantal deelnemers:      max. 20 in de zaal

Aanmelden: vóór 12 september op aanmeldingen@wageningen.groei.nl o.v.v. schaduwplanten en daarbij aangeven of je in de zaal komt of via de digitale verbinding.

Schaduwplanten: vlnr Ophiopogon, Glanzende naaldvaren, Tongvaren, Deinanthe en Japanse regenboogvaren

2 oktober stekken- en plantenruilbeurs

Op zaterdag 2 oktober hebben we weer onze halfjaarlijkse planten- en stekkenbeurs in het Arboretum Belmonte aan de Generaal Foulkesweg 94A in Wageningen.

Uitstallen begint om 09.00 uur

Vanaf 9.00 uur is er voor iedereen  – dus ook voor niet-leden van Groei & Bloei –  gratis gelegenheid om meegebrachte planten voor binnen en buiten, stekken, bollen, knollen en zaden uit te stallen; het liefst met vermelding van de plantennaam en bloeitijd. Ook ‘groenboeken’ en gebruikt, goed gereedschap kunnen worden meegebracht. Zo kan een ander weer blij worden gemaakt met wat u zelf aan planten te veel hebt en zelf kunt u bij andere deelnemers planten uitkiezen, die u leuk vindt om erbij te hebben.

Ruilen start om 09.30 uur

Het ruilen begint om 09.30 uur, na de officiële opening van de ruilbeurs. Het is zaak om er dan snel bij te zijn, want op=op en de beurs sluit alweer om 10.30 uur. Zoals gezegd, ook niet-leden kunnen aan deze ruilbeurs meedoen. Zelfs als u geen planten kunt inbrengen, bent u van harte welkom om iets uit te zoeken.

Na afloop kunt u met een gratis kopje koffie nog even napraten in het Koetshuis. Voor niet-leden een mooie gelegenheid om kennis te maken met Groei&Bloei. Meer info is te vinden op www.wageningen.groei.nl.

De Hessenhof 40 jarig jubileum

‘40 jaar in het vak en nog lang niet klaar’ staat met grote letters boven het artikel in Groei&Bloei n.a.v. het veertig jarig bestaan van kwekerij ‘de Hessenhof’ van Hans en Miranda Kramer in Ede.  Een kwekerij ‘Waar planten nog de tijd hebben om te groeien’ zo staat vermeld op hun site.

Wat een geweldig jubileum om te vieren, want wie kent in tuiniersland dit prachtige bedrijf niet; je hoeft maar een artikel over een tuin in Groei&Bloei te lezen waar wordt gevraagd naar de favoriete kweker, 9 van de 10 keer staat ‘de Hessenhof’ op het lijstje. Beroemd om hun gevarieerd aanbod dat staat beschreven in hun alom geprezen plantengids Hessenhof Handboek vaste planten met meer dan 3000 plantensoorten.  En geen plofplanten maar biologisch geteelde soorten en cultivars die met veel zorg zijn opgekweekt vanuit de moederplanten, stekken en zelf gewonnen zaad. En dan niet vergeten; de kennis die Hans in de loop der jaren heeft opgebouwd is fenomenaal.

Op 3 en 4 september is dit jubileum op ingetogen wijze gevierd met o.a. een aantal gastkwekers uit binnen- en buitenland.

Het bestuur van Groei&Bloei Wageningen e.o. wenst Hans en Miranda nog veel jaren kweekplezier toe, waarbij we met onze leden graag nog een lange tijd de kwekerij met de prachtige tuin/ moederplantentuin komen bezoeken.  En het bord bij de ingang  ‘hier vind je alleen vrije planten’ komt er vast wel!

de moederplantentuin van De Hessenhof

Open Herfsttuinen Floralia Bennekom

Op zaterdag 11 september organiseren een paar leden van Floralia in Bennekom nog een keer een kleine Open Tuinendag. Dit omdat in dat jaargetijde toch weer heel andere bloei in de tuin te vinden is. Vooral Dahlia’s zijn echte laatbloeiers, maar ook de Fuchsia’s houden van de koelere nachten van september.

  1. De tuin van André van Lammeren aan Halderweg 34. André laat u aan de hand van zijn Dahliaplanten het verschil zien tussen de diverse bloeiwijzen.
  2. De tweede tuin is die van Tijmen Hijwegen aan F.C. Donderstraat 5. Hij is een gepassioneerd veredelaar van (niet alleen) Dahlia’s. Op het ogenblik staan er zo’n 150 zaailingen van Dahlia’s in zijn tuin waar hij u graag wat over wil vertellen.
  3. De derde tuin is de Fuchsiatuin van Henk Hoefakker aan Lindelaan 5. De eerste Open Tuinendag dit jaar was er van de Fuchsia’s nog niet zoveel in bloei. Als het nu na die hoeveelheid vocht ook nog een beetje warm wordt zijn de Fuchsia’s in hun element. Hij wil u deze dag laten zien hoe je planten vermeerdert d.m.v. stekken.

Zij heten u van harte welkom op deze extra Open Tuinendag van 10-16u.

Open Herfsttuinen Floralia Bennekom

Geslaagde avondexcursie Geerte Hoefakker Kesteren op woensdag 21 juli

Op een mooie woensdagavond was de afdeling Groei&Bloei Wageningen welkom in de tuin van Geerte en Bart Hoefakker in Kesteren. De tuin (inclusief schapenwei en pruimenboomgaard) telt  8000 vierkante meter. Op het adres aangekomen valt een mooi gerestaureerde, strak in de lak zittende, sfeervolle boerderij op met roze bloeiende hortensia’s in de voortuin en aan de linkerzijde een moestuin. In eerste instantie leek het erop dat we onze auto op het grindpad (zo dik dat zelfs Max Verstappen erin stopt) mochten parkeren. Bij nader inzien was de straatberm toch beter. 

Tijdens de korte inleidingen van Greet en Geerte (inclusief Madonna-headset, zodat alle 28 aanwezigen alles goed konden horen) werd verteld dat de tuin 11 jaar bestaat. Op enkele grote bomen na, is na aankoop door Geerte en haar man het hele perceel leeg getrokken en opnieuw aangeplant. Geerte heeft de tuin zelf ontworpen en aangelegd.

Op het terras achter het huis is het goed toeven met cake en zelf gemaakte pruimenjam uit haar eigen boomgaard. Ze heeft oude bomen staan van 7 verschillende rassen, van Opal tot Kwetsen. Onder de pruimen lopen 8 lease-schapen, die van april tot november het gras korthouden en af en toe een afgevallen pruim meepikken.  Op de achtergrond zijn klepperende ooievaars hoorbaar.

Het eerste deel van de siertuin is ontworpen volgens een buxus-vakkentuin, met in het midden een centrale betonnen ‘put’ die opgegraven is tijdens de verbouwing en daarna als mini-vijver op een mooie manier de aandacht als centraal punt in de tuin. Het trekt de aandacht vanaf het terras. Sinds de buxusmot op bezoek geweest is, zijn de buxushagen helaas overleden, maar met cortenstaal afscheidingen hebben de planten in de vakken meer ruimte gekregen.

Over kleur is goed nagedacht. Bij het terras is gekozen voor zacht geel, geel en wit. Geerte vertelt dat in het avondlicht juist deze kleuren mooi oplichten. Wat zeker in combinatie met de wit geverfde muur van de authentieke varkensschuren met groene luiken werkt, zoals we ondervonden.  Rijen met Annabellen en zeer diverse plantvakken met veel variatie in bladvormen en hoogtes, met daartussen weer grint.

Om de hoek ligt een tweede deel met als inspiratiebron de ‘Engelse tuin’. Een hoge bomenrij met een variatie aan boomsoorten zorgt voor een mooie afscheiding met het omliggende vlakke landbouwgebied. Voor de bomenrij staat een grote houten tuinbank, van waaruit dit deel van de tuin is te overzien. Door brede grasstroken gescheiden zijn hier de plantvakken meer in de roze-rood-paarse kleuren.  Bijzonder mooi gedaan is de keuze voor niet alleen de bloemkleur, maar ook de paarse bladkleur zoals donkere vlieren, pruikenbomen staan mooi tussen de bloemen.

Opvallend zijn grote Angelica’s met dikke knoppen die her en der hun bloemschermen openen en bijna 2 meter hoog worden. Veel aandacht kreeg ook de steriele flox. Dit is een paarse flox die op het punt van opengaan staat, maar dat dus niet doet. Haar bloemknoppen blijven dicht, maar kleuren mooi, de plant behoudt extra lang de paarse bloemknoppen, en is niet snel uitgebloeid (zie foto: de floxen zijn afkomstig van kwekerij ‘het Binnenland’ te Hulshorst)

In de sierplantenbedden staan ook groentes zoals bloeiende doorgeschoten prei en artisjokken die ook paarse bloemen hebben.  Geerte vertelt dat ze dit stekgoed van 20 cent op de markt koopt en deze groenteplanten om hun sierwaarde in de borders zet.

Zo is het omgekeerde het geval in de moestuin, waar tussen de bieten ook siererwten en dahlia’s staan.  In haar kas worden diverse soorten (ook zwarte) tomaten gekweekt en wordt gebruik gemaakt van een stekjes-sproei-apparaat gemaakt, dat constant water tegen de onderkant van de stekken aan spuit, zonder dat de stekken dus constant onder water staan.

Tegen het huis en de schuur staan mooie combinaties van potten met bloeiende soorten begonia’s, geraniums en diverse exotische planten, die qua hoogte en kleur perfect op elkaar afstemmen. Ik heb op een foto hier wat van proberen over te brengen. Ook heeft Geerte veel oog voor decoratie met vogelkooien (compleet met duiven), bijenhotels en appels van cement, alsof ze zo uit de boom zijn gevallen.

Kortom: prachtige tuin, met veel aandacht en liefde opgebouwd. Bedankt Geerte en Bart.

Goed bezochte middagexcursie tuinen De Verwondering

Op woensdagmiddag 11 augustus hebben we met 15 leden/introducees van G&B een bezoek gebracht aan de bijzondere tuin van Geertje en Arjan van Dijk in Den Hout NB.

Het was die dag heerlijk tuinweer en we werden hartelijk ontvangen door Arjan op de prachtige waranda met koffie/thee en appelgebak. Helaas kon zijn vrouw wegens ziekte er niet bij aanwezig zijn. Greet bedankte de gastheer al op voorhand en overhandigd enkele kleine cadeautjes.

Toen Arjan en Geertje 32 jaar geleden dit boerenhuis kochten met ruim 2 hectare grond dat werd gebruikt voor landbouwgrond maar inmiddels in verwaarloosde staat was, zijn ze eerste met het restaureren van het huis begonnen en een jaar later werden de plannen gemaakt voor de aanleg van de tuin. In eerste instantie hadden zij een tuinarchitect ingehuurd die een basisplan heeft ontworpen, daar zijn zij mee aan de slag gegaan en in de loop der jaren zijn zij hun eigen invulling gaan gegeven aan de tuin, mede ook geïnspireerd op de tuinontwerpen van Piet Oudolf.

Vanuit het huis zijn er twee zichtassen: een lange smalle vijver met randen van Cortonstaal met aan weerszijden kleurrijke bloemenborders gemend met vele grassoorten. De Vlaamse schuur en de stallen geven de tweede zichtlijn aan. Met Arjan wandelden we naar de meditatie plek aan de grote vijver met schildpadden. In de tuin zijn veel grote potten/vazen gebruikt met elk een eigen verhaal, vaak gekocht tijdens hun reizen naar het verre oosten. Het meditatie huisje is geheel in oosterse stijl en heeft een prachtig zicht op de grote vijver. Over en smal pad met een mooie onder begroeiing langs de grote vijver kwamen we uit bij een totaal andere deel van de tuin: Het berkenbos, ooit begonnen met een paar witte berken en afgedankte hortensia’s van de Intratuin en is nu uitgegroeid tot een bijzondere wandelplek. De vele hortensia’s, in vele kleuren, de strakke witte stammen van meer dan honderd Betula utilis (papierberken) en een beeldengroep ontworpen door Arjan en deels zelf gemaakt, maken het opnieuw een heel bijzonder ervaring.

De verzonken Tuin van 2000 m2  is recent aangelegd op de plek van de voormalige schapenweide. De tuin is deels omlijst met een verhoging van Corton staal met hoge grassen aan de randen en een verhoogd wandelpad. Het binnen gedeelte is daarmee verzonken en zeer beschut. Er slingert een pad van omgekeerde natuurstenen bielzen door, hier vind je bloeiende vaste en eenjarige planten en veel grassen. Hier krijg je het gevoel in een Zuid Europees land te zijn. Langs een recent aangelegde kleurrijke slingerborder in het grote gazon met o.a. veel soorten Salvia`s liepen we verder naar de zeer lange beuken berceau, die er strak geschoren uitzag. De berceau omsluit de diverse tuinkamers met veel gras soorten. Daarna opnieuw naar het terras en waranda, vanaf hier in de verte zicht op de Corneliuskerk met zijn spitse toren. Dit uitzicht maakte het Brabantse plaatje compleet.

Hieronder opnieuw nog even de tekst van hun website:
De Verwondering komt niet tot z’n recht bij haastige bezoekers. Neem de tijd om in alle rust door de tuinen te wandelen en zo de sfeer en de rust te voelen. Neem de tijd om even ergens te gaan zitten en om je heen te kijken. Neem na de wandeling nog een kop koffie of thee, en laat je inspireren door de omgeving, mooie boeken en gesprekken om je heen.

Deze excursie was een hele bijzondere verwondering, ik en ook de andere deelnemers hebben genoten van deze prachtige tuinen en de gastvrijheid van Arjan. Het was de moeite van de reis meer dan waard. Bedankt Jopie, Greet en Leontine voor het organiseren.

Sjoerd van Wijnen.

Tip Duurzaam tuinieren: slakkenkorrels

Mag ik als tuinliefhebber met goed fatsoen slakkenkorrels gebruiken of niet?

Na rondvraag bij andere tuinliefhebbers heb ik al gemerkt dat er dit jaar her en der met slakkenkorrels is gestrooid, en dat ik niet de enige ben die ‘gezondigd’ heb gelukkig. Hieronder heb ik wat informatie over korrels opgeschreven, vooral voor diegene die niet de slakken handmatig vangen of doorknippen.

Welke slakkenkorrels mag ik eigenlijk gebruiken, zonder schade aan de natuur te veroorzaken? Uit de artikelen die ik gevonden heb op internet, blijkt de kans niet groot is op vergiftiging door huisdieren of egels gelukkig. Grofweg zijn er 2 types:

Slakkenkorrels op basis van metaldehyde of methiocarb. Dit zijn die blauwe korrels. Uit onderzoek blijkt dat vogels deze vanwege de kleur niet  willen eten. Metaldehyde wordt afgebroken tot ethanal, ook bekend als aceetaldehyde, wat vooral de slijmcellen van slakken lijkt te beïnvloeden. De stof zorgt voor grote veranderingen in de structuur van deze mucocyten in slakken. De mucocyten, de cellen die slijm produceren en afscheiden, produceren daardoor overmatig veel slijm, wat de slak fataal wordt. Binnen een paar dagen breekt ethanal af om koolstofdioxide en water te vormen. Ondanks bezorgdheid, zijn er momenteel geen aanwijzingen dat metaldehyde accumuleert in het milieu. Zoals eerder beschreven vervalt het op tot water en koolstofdioxide.

Slakkenkorrels op basis van ijzerfosfaat (merknamen: Escar-Go en Ferramol). Deze korrels worden wel biologisch genoemd. De korrels met ijzerfosfaat zouden milieuvriendelijk zijn, omdat de stof zowiezo al in de natuur voorkomt. Dat ijzerfosfaat werkt in op een klier van de slak, de middenkropklier, waardoor hij zijn eetlust verliest. Mensen, vogels, egels en padden hebben geen middenkropklier. Dat wil niet zeggen dat ze ongestraft en ongelimiteerd ijzerfosfaat kunnen eten, maar wel dat vergiftiging met dit type slakkenkorrel bij hen zelden voorkomt. Een Amerikaans onderzoek naar het effect van slakkenkorrels op de fauna van de tuin heeft aangetoond dat het aantal regenwormen afneemt na het strooien van ijzerfosfaat. Het belang van regenwormen is iedereen wel bekend natuurlijk.

Slakkenkorrels lijken vooral effectief te zijn tijdens droog weer, omdat het gif ervoor zorgt dat de slak overmatig slijm produceert en zichzelf daardoor uitdroogt. Onder natte omstandigheden kunnen slakken sneller hydrateren dan dat bijvoorbeeld metaldehyde ze uitdroogt, waardoor de korrels niet of minder werken.

Het grootste punt dat milieuorganisaties maken over slakkenkorrels is dat het prooien wegneemt voor bijvoorbeeld egels, padden of vogels. Als daarbij ook minder regenwormen gaan voorkomen is dat ook een kwalijke zaak natuurlijk. Ook Romke van der Kaa vindt vooral dat je geen schakels uit de voedselketen moet proberen weg te halen. Daarbij komt dat vogels kalk nodig hebben voor het vormen van eierschalen. Die kalk halen ze voor een deel uit huisjesslakken. Die huisjesslakken zijn relatief onschuldig. Het zijn de naaktslakken die in de tuin de meeste schade aanrichten. Huisjesslakken eten vaak dood materiaal en algen. Maar een slakkenkorrel die wel door naaktslakken en niet door huisjesslakken wordt gegeten is er niet.

Concluderend durf ik zelf nog wel een paar korreltjes te strooien als ik mijn jonge plantjes in de tuin zet of mijn Dahlia-uitlopers wil beschermen. Maar ik doe het wel zeer met mate. Belangrijk is om de korrels regelmatig te gebruiken en niet teveel in één keer. Dus beter vaker kleinere hoeveelheden dan in één keer een hele dijk. Voor de meeste korrels kan men als regel hanteren dat er ongeveer 25 tot 35 korrels per vierkante meter mogen liggen of dat de korrels op een afstand van ongeveer 17 tot 20 cm van elkaar moeten liggen. Lees vooral het etiket en volg de gebruiksaanwijzing. Of gebruik ze helemaal niet, maar dat betekent wel dat je rond schemering je tuin in moet bij vochtig weer om je dierbare planten te beschermen. Want ik heb gemerkt dat slakken vooral dit jaar meedogenloos zijn.

vraatschade door slakken, en de oplossing?

De moestuin: tomaten

Wat is er heerlijker dan een zelf gekweekte tomaat? Het verschil in smaak met tomaten uit de winkel is zo groot dat het de moeite loont om het eens te proberen. Zelf heb ik het nu twee jaar gedaan met veel plezier en goede resultaten: in 2020 oogstte ik ruim 22 kilo en dit jaar zit ik nu, 1 september, op 10 kilo. Tijd om mijn tips&trucs met jullie te delen.

Ik moet er wel bij zeggen: ik heb een kasje in de tuin en dat maakt een wereld van verschil. Niet alleen is een kas warmer, waardoor je al in april kunt planten, ook beschermt een kas de planten tegen regen. Hoe belangrijk dat is zagen we deze zomer, waarin de buitentomaten massaal werden aangetast door de Phytophthora-schimmel die gedijt bij nat weer.

Begin op tijd met zaaien. Binnen voorzaaien kan al vanaf half februari, mits je een vensterbank hebt waarop je de jonge planten kunt opkweken tot ze ca 50 cm lang zijn. De eerste tomaten zijn dan eind juni plukrijp en de laatste in september. Door het zaaien tot medio april te spreiden kun je ook het oogsten spreiden tot in het najaar. Tomatenzaden kiemen zó goed dat je maar een paar zaden nodig hebt om voldoende planten te krijgen. De rest van het zaad kun je in de koelkast nog jaren bewaren.

Verbeter de grond met compost en tomatenmest en voeg wat kalk toe tegen neusrot. Poot de planten diep genoeg, zodat ze aan het onderste deel van de stengel extra wortels kunnen vormen. Houd de grond voldoende vochtig, maar niet kletsnat en houd blad en stengels droog om Phytophthora te voorkomen. Zorg ook voor voldoende ventilatie. In mijn kas regent het soms wat in door de open ramen, maar door dagelijks te inspecteren en aangetast blad direct weg te knippen weet ik de Phytophthora tot nu toe onder de duim te houden.

Ik kweek de planten tegen tonkinstokken van ca 250 cm die bovenaan zijn vastgemaakt aan een staaldraad. De stengels regelmatig aanbinden is nodig om te voorkomen dat de planten door het gewicht van de vruchten naar beneden zakken. Inwikkelen in metalen tomatenspiralen kan ook, maar die komen niet hoger dan ca 160 cm. Ophangen aan een draad vind ik te wiebelig.

Tomatenbloemen zijn zelfbestuivend maar moeten wel dagelijks worden getrild om het stuifmeel op de stamper te krijgen. Hiervoor gebruik ik een electrisch melkopschuimertje op batterijen van de Blokker, waarvan ik het klopspiraaltje heb afgeknipt.

Tot slot iets over de rassen. Ik heb goede ervaringen met ‘De Barao’ en ‘Cornu des Andes’ als tomaat voor de pastasaus, en met ‘Zasweet’ en de gele ‘Lollipop’ als cherrytomaten. Zie de foto. En ieder jaar probeer ik er een ander ras bij.

Graag hoor ik ook jullie ervaringen met (buiten)tomaten!

Groeten uit de pluktuin: Zinnia's, kinderen van de zon!

Mijn trots in de bloementuin zijn toch wel de zinnia’s. Het had dit jaar wel weer wat voeten (eigenlijk handen) in de aarde maar dan heb je ook wat. Het zaaien in het voorjaar lukte niet zoals ik dat had bedacht. Door het koude voorjaar ging het tergend langzaam voordat de eerste groene sprietjes boven kwamen. Later las ik dat de zaden minimaal 22 graden nodig hebben om te ontkiemen. Daarna verspenen maar ook dat duurde weer een eeuwigheid voor het stevige plantjes werden. We gingen eind mei op vakantie en voor die tijd wilde ik toch echt alles in de tuin hebben gezet. De verspeende planten waren nog wel aan de kleine kant maar ja, toch maar de gok gewaagd. Laat het in onze vakantieweek nou heel warm zijn! Gelukkig waren mijn moestuinburen zo aardig om de ienieminiplantjes water te geven. En doordat de tuin op het hoogste punt ligt van het moestuincomplex, en het daardoor veel droger is dan in andere tuinen, lieten de slakken de zinnia’s redelijk met rust.

En nu staan deze geweldige vrolijkerds te stralen in de tuin. De mooie felroze Purple prince en de knaloranje California sun met de grote bloemen staan fantastisch in de boeketten voor het hospice. Maar ook de Red spider met de hele kleine rode bloemetjes op lange steel, piepen parmantig door tussen de blauwpaarse Verbena bonariensis. En dan de Persian carpet, een wat lager soort met kleine bloemen die lijken op een afrikaan met rood/oranje en soms bleekgele kleuren. En thuis heb ik de Lilac rose in potten staan, een lage soort met een wat grotere felroze bloem die zich makkelijk vertakt.

Inmiddels heb ik wel het e.a. geleerd over zinnia’s, want ook al staan ze nu te stralen, ze vragen wel wat aandacht.

Dit jaar heb ik de zinnia’s heb ik op een andere plek  gezet vanwege de verwelkingsziekte (de bladeren en steel zijn opeens slap en lelijk en vaak staat de bloemknop scheef of verfrommeld op de steel) maar ook de vele regen zorgde dit jaar ervoor dat er toch een aantal verwelkt zijn door schimmel. Meteen verwijderen en niet op de composthoop! Deze zonnekinderen hebben de zon echt gemist!

Ook is het belangrijk om de verspeende planten niet te dicht op elkaar te zetten, want dat bevordert ook schimmel en de planten en bloemen worden niet zo groot en stevig. Hoe groter de plant/bloem wordt, hoe verder uit elkaar en vooral op een zonnige plek.

En durf te knippen!! Want echt, er komen weer nieuwe knoppen terug. Wel afknippen boven een bladoksel waar de nieuwe knoppen vaak al tevoorschijn komen. En de uitgebloeide bloemen verwijderen want dat kost de plant veel energie. En op de vaas heb je er zeker een week plezier van.

Aan het einde van het seizoen laat ik wel een aantal bloemen staan om zaad te verzamelen. Al heb ik gemerkt dat het verzamelde zaad niet altijd kleurvast is. De bijen hebben te goed hun best gedaan! Op advies van Greet stop ik de droge bloemen met steel en al op de kop in grote papieren zakken, voorzien van naam en datum, van de winter betekent dat weer zaden schonen. Ook ben ik al op jacht naar nieuw zinniazaad en soorten. Bij Loenen in Renkum al weer e.a. ingeslagen en ook struin ik websites af. Wellicht van de winter nog maar een keer naar Vreeken in Dordrecht, want ohh dat is me toch een snoepwinkel!! En ik hoop dat de Groenmoesmarkt in Boekel volgend jaar weer plaats vindt , want ook daar is het een Walhalla voor zaailiefhebbers.

Voorlopig tot eind oktober nog maar genieten van deze ouderwetse vrolijkheid.

De groene groeten van Jopie de Boer

Zinnia's: vlnr 'California Sun', 'Red Spider' en 'Lilac Rose'

Groei & Bloei Agenda 2022

De allereerste Groei & Bloei Agenda is er! Met de mooiste tuinfoto’s van lezers en elke week een tuintip of weetje. Om in 2022 al je afspraken in te noteren. Voor de snelle bestellers hebben we een leuke actie: bestel 'm voor slechts € 10,95, met gratis verzending (ter waarde van € 4,20). In de winkel kost hij € 14,95. Deze actie loopt t/m 15 september 2021.

  • Handig weekoverzicht
  • Veel ruimte voor afspraken
  • Elke week een tuintip
  • Prachtige foto’s
  • Ringband
  • 24 x 17 centimeter
  • 116 pagina's

Bestel hier de Groei & Bloei Agenda 2022.

Aanbieding lid worden van Groei & Bloei

Nieuwe leden die zich via onze afdeling aanmelden hebben een voordeel boven nieuwe leden die via de landelijke website binnenkomen: door aanmelding bij onze afdeling krijgen zij én een welkomstgeschenk én korting. Vraag het inschrijfformulier van onze afdeling aan door een e-mailtje te sturen naar info@wageningen.groei.nl.

Je ontvangt dan deze prachtige Zomeraanbieding:

  • het september-nummer van Groei & Bloei van 2021 gratis
  • een fraaie Metallo snoeizaag met handige holster t.w.v. 43,80 euro als welkomstgeschenk
  • én een korting van 11 euro op de contributie voor de rest van 2021:
  • je betaalt nog slechts 12,95 euro tot januari 2022

Je mag voor deze aanbieding in 2020 niet eerder lid zijn geweest.

Ook een actie voor bestaande leden!

De zaag is tegen inkoopsprijs ook voor de bestaande leden beschikbaar. De adviesprijs is € 43,80, maar bij bestellingen via de afdeling betalen jullie slechts € 25 per zaag. Voorwaarde is dat de zagen z.s.m., vóór het einde van de Zomeractieperiode midden september, worden besteld bij onze afdeling op info@wageningen.groei.nl.

herfst in de tuin van Piet Oudolf