Stadskanaal

Onkruid NIET bestrijden met Azijn

Heeft u ook zo’n last van onkruid tussen de voegen van uw bestrating? U bent niet alleen, onkruid en mos op tegels en stenen is een veel voorkomende ergernis. Onkruid bestrijden met azijn lijkt een perfecte oplossing. Azijn is goedkoop, makkelijk verkrijgbaar en doodt onkruiden en mos razendsnel. Maar is onkruid bestrijden met azijn wel zo verstandig? Er zijn 5 redenen waarom u beter een alternatief kunt zoeken. We helpen ook een hardnekkig misverstand uit de wereld: is natuurazijn nu schadelijk of niet? 

5 redenen waarom u beter geen azijn tegen onkruid kunt gebruiken.

1. Tijdelijke werking

Als u azijn gebruikt om onkruid te bestrijden, ontkomt u niet aan een periodieke herhaling. U zult uw bestrating vaak met azijn moeten behandelen, omdat het middel geen preventieve werking heeft. U kunt er dus geen onkruid mee voorkomen, alleen bestaand onkruid mee doden.

2. Gebrekkige oplossing

Het gebruik van azijn tegen onkruid is een halfbakken oplossing. Het onkruid wordt bruin en sterft af, maar de dode plantenresten blijven zichtbaar op/tussen de bestrating. Als u zich hieraan stoort moet u het alsnog met de hand verwijderen. Bovendien vernietigt azijn alleen het bovengrondse deel van het onkruid, de wortel blijft zitten. De kans is groot dat uit de wortel nieuw onkruid ontstaat, tenzij u dermate vaak azijn op de bestrating gebruikt dat de bodem verontreinigd raakt. U kunt dan beter direct het levende onkruid met de hand verwijderen omdat dan ook de wortel ermee uitgetrokken wordt.

3. Watervervuiling en verontreinigd bodemleven

Door azijn op buitenoppervlakken te gebruiken, schaadt u ook de leefomgeving van nuttige insecten en van planten, hagen en bomen. Azijn vermengt daarnaast met het oppervlaktewater en grondwater en verspreidt zich daardoor over een veel grotere oppervlakte dan waar u het gebruikt. Een kleine hoeveelheid azijn op een kleine oppervlakte heeft zo al een behoorlijk negatieve invloed op de natuur. Trouwens, wist u dat het waterzuiveringsbedrijven, die u via belastingen betaalt, miljoenen euro’s per jaar kost om verontreinigde middelen zoals azijn weer uit ons drinkwater te filteren?

4. Niet effectief tegen wortelonkruid.

De wortels van wortelonkruiden, zoals de paardenbloem, brandnetel, heermoes, akkerdistel, ridderzuring en biggenkruid, zijn zo sterk dat deze bestand zijn tegen het gebruik van azijn. De wortels van deze onkruiden gaan als pijlen tot wel een meter diep de grond in. De azijn dringt niet tot deze diepte door, dus u kunt het onkruid niet volledig uitroeien.

5. Verbod door de rijksoverheid

Onkruid bestrijden met azijn is niet gewenst, dat onderschrijft ook onze overheid. De Rijksoverheid vindt het gebruik van huis-, tuin- en keukenmiddelen geen goed alternatief voor gewasbeschermingsmiddelen tegen onkruid. Azijn is door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (nog) niet beoordeeld op schadelijke effecten op het milieu. Maar wel verboden voor deze toepassing. U riskeert een boete als u azijn tegen onkruid gebruikt. U leest er meer over op de website van de Rijksoverheid.

Een hardnekkig misverstand: natuurazijn wel of niet schadelijk?

Azijn producten zijn allerminst milieuvriendelijk als u ze gebruikt om onkruid te bestrijden. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is zelfs natuurazijn behoorlijk schadelijk voor het milieu. Met ‘natuur’ wordt aangegeven dat de vervaardiging op natuurlijke wijze heeft plaatsgevonden, bijvoorbeeld door vergistte producten te verzuren met bacteriën. Andere soorten azijn, zoals schoonmaakazijn, worden chemisch en synthetisch vervaardigd uit methanol en koolstofmonoxide. Hoe dan ook, alle soorten azijn zijn zuur en verontreinigen de natuur bij onkruidbestrijding. Dit geldt zowel bij verdund als onverdund gebruik.