Hoogeveen/de Wolden
bekijk online
Nieuwsbrief

Beste leden van Groei & Bloei Hoogeveen en de Wolden.

Het was jaarlijks de gewoonte van Groei & Bloei, dat u het laatste Bulletin van het seizoen 
in april ontving. De reden was dat in april de laatste lezingenavond werd georganiseerd. 
Zo sloten wij als Groei & Bloeiers het seizoen af.
Nu in het coronatijdperk - waarin voor ons en voor u aanpassingen worden gevraagd - leek het ons goed via de Nieuwsbrief contact met u te onderhouden, om samen het Groei & Bloei zijn te blijven beleven.
Als bestuur hebben wij met de voorgeschreven 1.50 meter in de tuin kunnen vergaderen.
En het was fijn om elkaar na zo’n lange tijd weer te kunnen ontmoeten.
Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan het programmaboekje voor 2020-2021.
De lezingen voor het komende seizoen zijn gepland. Wanneer corona geen roet in het eten gooit, wordt het weer een prachtig Groei & Bloei seizoen. 
Wij hebben oude en nieuwe adverteerders voor ons programmaboekje benaderd en door hun toezeggingen, waar wij heel blij mee zijn, is de planning dat u midden augustus het programma voor het nieuwe seizoen in de brievenbus vindt.
 

Bloemschiknieuws

De bloemschikcursussen kunnen ook doorgaan, uiteraard op de 1.50 meter. De grote zaal in de Weideblik is hiervoor gereserveerd.  De bloemschikcursisten krijgen hierover een persoonlijke mail.
 

Toch Tuinen Carrousel

Deze zomer zal voor menigeen er anders uit gaan zien dan voorgaande zomers.
Misschien blijft het bij een vakantie in eigen tuin? Niets mis mee, want u bent net als wij blij met de tuin. Immers, daar is altijd wat te doen! De tuin blijft toch elke keer weer verrassen!!
Nu de Drentse Tuinen Carrousel niet doorgaat, hebben Catja en ik bedacht: zou het mogelijk zijn via de Nieuwsflits onze tuin digitaal open te zetten?
Lekker gluren bij de buren?? 
Wij dagen u dus uit een foto van uw tuin te maken en die ons toe te zenden.
Het mag uiteraard ook een collagefoto zijn. Op deze manier hebben wij als vereniging toch een Tuinen Carrousel.
Er zijn geen voorwaarden aan verbonden; wel ontvangen wij graag toestemming om uw naam te mogen vermelden.

U kunt uw foto's sturen naar: cpmstrik@outlook.com

Leven in de Tuin

Het spat ervan af, wat een kleur! In de border achter in de tuin bloeien nu de klaprozen; veel zijn rood, een paar roze en nog een paar hele mooie rode die verlopen naar een wit hart.  Zowel vanuit huis als vanaf de straat is het prachtig, zwevend rood boven heel veel complementair groen.  Daar valt als vanzelf je oog op. Subtiele kleuren achter in de tuin vallen niet echt op. 
En het allermooiste zijn de vele hommels die op de geopende klaprozen af komen, ook omdat de junimaand vaak wat arm is aan bloeiende planten voor bijen en hommels. Ze zijn nog niet open of ze zitten er al in, zoemend en weer schommelend naar de volgende. 
Sommige wandelaars blijven staan of lopen wat langzamer; anderen gaan eraan voorbij zonder iets te zien. Dat verbaast mij dan weer. 
Ik probeer het gat dat valt als de bloei over is op te vullen met stokrozen, maar daar zijn er nog niet zoveel van. Liefst ook weer rood, maar met klaprozen heb je dat wat meer in de hand. Ik had vorig jaar geel bloeiende stokrozen?  
En dan zijn er nog grootbloemige zinnia’s en leonotis leonurus, net uitgeplant en ook fel van kleur. En er staan ook een paar struiken die hommels trekken, zoals de vuurdoorn. Ik fietste een keer door Groningen en zag een schitterende struik. Dat bleek een grote vrijstaande vuurdoorn te zijn. Meestal staan die tegen een gevel; ik had ze zo nog nooit gezien. Het leek me prachtig voor in de nieuwe tuin. Nu zijn het nog kleine struikjes, maar wie weet…..
Met groet, Ypie 

Jeuk, jeuk en nog eens jeuk (kleine bultjes) na een dagje tuinieren.

Sinds mijn verhuizing naar een nieuwe tuin, heb ik er last van. Internet staat vol met jeukbeestjes. Vooral de eikenprocessierups en de teek. Maar dat is het niet. Wat dan wel?
Een week geleden zag ik een groep kleine rode spinnetjes over mijn raamdorpelstenen marcheren. Toen maar eens gegoogeld op kleine rode spinnetjes. Wat leuk, dacht ik nog: schattig klein, mooi felrood kleurtje, laat maar lekker gaan. Ik maak niet zo snel iets dood in mijn tuin en als het echt moet dan biologisch. Wat had ik het mis! Na jaren zoeken en overal vragen bleken dat de boosdoeners van de krab- en jeuksessies te zijn.

De oogstmijt - trombiculidae autumnalis. 
In de warme periode (begint tegenwoordig al vroeg) legt de oogstmijt eitjes, die zich ontwikkelen tot hele kleine mijten (0,2-0,3mm). Deze mijten gaan op zoek naar een gastheer, mens of dier om zich te voeden. Ze bijten zich vast in de huid en spuiten enzymen in, die het weefsel omzetten in een vloeistof. Op dit bultje dat ontstaat zit de larve vast en zuigt de vloeistof op. Ze blijven een tijdje zitten. Omdat we gaan krabben, krabben we de mijten weg voordat ze uit zichzelf los zouden laten. De ingespoten enzymen veroorzaken die enorme jeuk.
Direct als ik tussen mijn struiken kom, ben ik de klos. Dan heb ik de volgende dag bultjes en een intense jeuk, het krabben begint weer. Ik ben wel blij dat ik nu eindelijk weet wat het is. 
Maar wat is eraan te doen?

Gevonden op het net.
Er is niets tegen te doen, alleen je kleding aanpassen zoals je dat ook voor de teek moet doen. Of insmeren met DEET. Ook een tip om direct na het tuinieren je kleding te verwisselen en een douche te nemen en lekker te scrubben. Bij dat laatste hebben de mijten niet de gelegenheid gehad om veel enzymen in te spuiten, omdat ze voortijdig verwijderd worden. 
Mijn tuin blijkt ideaal te zijn voor dit beestje. Alle planten staan heerlijk dicht op elkaar; heel veel verschillende soorten en niet alles wordt direct opgeruimd. Ideaal!  Ze houden dus niet van een moderne tuin met meters van hetzelfde, met veel ruimte ertussen.

Als ik ze weer eens zie lopen dan is het niet meer: oh, wat schattig, maar die spinnetjes gaan direct naar een andere wereld.

Volledig ingepakt tuinieren met laarzen aan in de zomer, is niet mijn manier van tuinieren. Dan maar DEET gebruiken óf heeft iemand een ander idee om het aan te pakken. Ik hoor het graag.
C.S.
 

Groeikracht

In onze zij-tuin staat al jaren een onopvallende struik, een ouderwetse boerenjasmijn. Alleen in de maand juni kon je er echt niet omheen. Massa's grote witte bloemen met een overweldigende geur. Dan kwam die hele donkere zijtuin in één keer tot leven. De struik werd steeds groter en groter. Je kon er zelfs onder schuilen. Maar zoals dat met de meeste struiken gaat, ze verouderen en eens zijn ze op. Deze leek niet te willen wijken. Dus na rijp beraad hebben we de snoeizaag erin gezet om al het oude hout te verwijderen. Het voelt bijna barbaars om de zaag in oude takken te zetten. Kans 1op 100 dat er nog iets goeds uit voort kan komen. Maar de "Grande Dame", zoals ik haar nu met respect noem, verrijst bijna uit haar as. Dikke nieuwe scheuten komen uit de oude knoesten. Wat een groeikracht. Het ziet er weer veelbelovend uit. En die ouderwetse geur van jasmijn lijkt daarmee ook bewaard gebleven.
 

Verder staat er in de tuin een rijtje coniferen, wel 14 meter hoog. Ze onttrekken een bergplaats aan het zicht. Niet mooi maar wel functioneel. Aan de voorkant vleit zich over een afdakje een ramblerroos, de Bobby James met een enorme groeikracht. Hij werkt zich hoog in de coniferen. En als de Bobby James in bloei staat met een waterval aan bloemen die ook nog eens heerlijk geuren, lijkt het of die lelijke coniferen een beetje staan te stralen. Ze pronken wel met andermans veren, maar ach, wat geeft het. Gun een oude conifeer ook wat.

Met mijn manier van tuinieren waarbij veel planten hun eigen plek mogen zoeken, ben je eigenlijk nooit klaar. En als ik dan aan het eind van de dag van de laatste zonnestralen wil genieten en even wil uitrusten, blijkt mijn plaats bezet door een kamperfoelie die met tomeloze energie mijn zit plek heeft ingenomen. Nou, ja "Wie het eerst komt, het eerst maalt". Ik zoek wel een ander plekje.
Marijke
 

Belevenissen in de tuin

Zondagmiddag, 21 juni. Volgens de kalender mag het nu ZOMER heten. 
Deze eerste zomerdag keek ik uit het raam en meende een poes in onze stadstuin te zien.
Twee tellen later zag ik iets roods- bruin wegglippen.
Het kwam terug, sprong op één van de grote bloempotten en toen zag ik dat het een eekhoorn was. Wie had dat kunnen bevroeden, een eekhoorn in je stadstuin!!
Van de bloempot ging hij over de buxus naar de rozenboog, klom er in en belandde op het vogelvoernetwerk waarin een glazen pindapot zit. 
Als de wiedeweerga kroop het beestje binnen in het raster; met open mond stonden wij dit alles te bekijken. Toen het bleef zitten, dachten wij dat het zich vast had zitten wurmen in het raster en dachten al: hoe krijgen wij dit beestje uit de pot?
Ik ernaartoe; uiteraard met het fototoestel! Ach hoe vertederend zat de eekhoorn - met kop en voorpootjes in de glazen pot - heerlijk van de pindakaas te snoepen.
Ik heb mooi wat foto’s kunnen maken. Maar wat is zo’n beestje watervlug! Tsjonge, toen hij blijkbaar genoeg gesnoept had, was hij in een mum van tijd verdwenen.
Om ons verbouwereerd en blij verrast achter te laten.
Onze tuin? Hij blijft je verrassen.

Weerspreuken over juli

1.    Is de eerste juli regenachtig, gans de maand is twijfelachtig.
2.    Fluit de merel heel de dag, komt er wel een regendag.
3.    In juli zonnebrand, wenst ieder wel op t’ land.
4.    Is in juli de morgenrood, ’s avonds verkeert het weer in nood.
5.    Prijkt in juli de zonnegloed, dan zijn in de herfst de vruchten goed.
6.    Zijn de hondsdagen hel en klaar, verwacht dan maar een vruchtbaar jaar.
7.    Ook een warmtefront, maakt het in juli weleens te bont.


Hebt u vragen of opmerkingen over/ of een bericht voor de volgende Nieuwsflits, aarzel dan niet en stuur het naar Marry van de Kamp.
rmvandekamp@versatel.nl of groei.hoogeveen@gmail.com 

Mocht uw e-mailadres zijn veranderd, vergeet dan niet het nieuwe adres door te geven. Zo blijft u de digitale nieuwsbrief ontvangen.

Stuurt u ons nog even een foto voor de digitale Tuinen Carrousel??

Bent u - in deze bijzondere tijden - in de gelegenheid om met vakantie te gaan of een heerlijke fietstocht door Drenthe te maken, blijf heerlijk van tuin en natuur genieten!
Wij wensen u van harte een mooie zomer en een goede gezondheid toe.
Catja, Grietje, Marijke, Ypie en Marry.