Leiden
bekijk online
Nieuwsbrief

NIEUWSFLITS 1 juni 2020

Mede-onderzoeker worden bij ‘mijnOEVERPLANTEN’

In een polderlandschap en in de bebouwde kom bieden de oevers vaak goede kansen voor ‘wilde natuur’ en belangrijke schuilplaatsen voor diverse planten- en diersoorten. De inrichting en het beheer van de oevers bepalen de soortenrijkdom.
Leiden en de omliggende gemeenten proberen door aangepast beheer en plaatselijke herinrichting de biodiversiteit van de oevers te verbeteren. Het Naturalis Biodiversity Center en het Centrum voor Milieuwetenschappen van de Universiteit Leiden willen in kaart brengen met welke oevers het goed gaat en welke oevers van een beter beheer zouden kunnen profiteren. 

Omdat het enkele jaren duurt voordat de resultaten van een aangepast beheer zichtbaar worden zijn gegevens over plantensoorten van de oevers voor de komende 5 tot 10 jaar nodig. Er zijn dus veel gegevens te verzamelen en daarom is het project op zoek naar hulp! 

In mei van dit jaar had Groei&Bloei Leiden e.o. daarom i.s.m. het project een Workshop Oeverplanten op het programma staan. Helaas kon deze workshop ten gevolge van de Corona maatregelen geen doorgang vinden. Maar ook zonder deelname aan een workshop is het heel goed mogelijk om het project te helpen gegevens  te verzamelen. Gegevens worden jaarlijks tussen 15 mei en 15 september verzameld.

Het project heeft een uitgebreide website met informatie over hoe je kunt bijdragen. Je kunt op 2 manieren meedoen aan de oevercheck. De planten en locatie noteren op een van te voren gedownloade app op een smartphone of  op papier invullen. Alle informatie hierover is te vinden op de website: sites.google.com/view/oeverplanten/. 
Een zoekopdracht met mijnOeverplanten brengt je ook gemakkelijk op de website.
Door aan het onderzoek mee te doen zul je ook de oevers bij je in de buurt op een hele andere manier ervaren. Probeer maar en deel je enthousiasme met je vrienden en familie.
Je wordt echt één de mede-onderzoekers. Je bijdrage kun je binnen een week op de kaart van 2020 zien, met een groene/gele/rode kleur die de kwaliteit van de oever aangeeft. 

 

Deze digitale nieuwsbrief is een uitgave van Groei & Bloei afdeling Leiden.

Bezoek (of terug naar) de website