WELKOM BIJ GROEI & BLOEI TILBURG

Beste Groei & Bloei vrienden

10 juni Open Tuinendag Tilburg

Net als vorig jaar hebben we ook dit jaar een aantal leden bereid gevonden om tijdens de Nationale Tuinweek hun tuin open te stellen voor een bezoek. De vier tuinen liggen in een straal van enkele kilometers in Tilburg waardoor u meerdere tuinen achter elkaar kunt bezoeken. We organiseren deze dag samen met de Stichting Stadsbomen Tilburg. Zij
verzorgen enkele rondleidingen in het prachtige sterrenbos de Oude Warande waarvoor u zich (bij voorkeur) kunt opgeven.
De Open Tuinendag vindt plaats op zondag 10 juni van 11.00 – 16.00 uur. U kunt de volgende tuinen bezoeken:

Bredaseweg 342, Dhr de Bruijn
Een verrassend ruime stadstuin, net buiten de Ringbaan. De tuin hoort bij een huis uit begin 50'er jaren. De tuin is voor het grootste deel sinds de aanleg hetzelfde gebleven. Rondom het huis gras en borders met veel vaste planten. Direct achter het huis is een deel van de borders vervangen door gras en een overkapping. Gebleven is een deel van de moestuin en het grasveld met de fruitbomen. Er wordt op een natuurlijke manier getuinierd, dus zonder bestrijdingsmiddelen en met compost in plaats van kunstmest.

Korvelseweg 160, Dhr Cuijpers
Achter de huizen van de Korvelseweg liggen vaak flinke tuinen. Dat geldt ook voor deze tuin, een tuin met veel fruitbomen. De lommerrijke tuin is het resultaat van pogingen om een biodiverse tuin te ontwikkelen.

Economenlaan 5, Mevr Sinnema
Natuurlijke, schaduwrijke tuin aan de rand van landgoed De Berkelaer met veel bomen, heesters en vaste planten. De tuin is voornamelijk groen, maar in elk seizoen staat ook wel iets te bloeien. Er wordt geen kunstmest gebruikt, afgevallen blad blijft liggen en de bodem wordt zoveel mogelijk met rust gelaten. Planten mogen hun gang gaan. De tuin trekt veel leven aan: vogels, vlinders, eekhoorns, bosmuisjes, insecten en egels. Aan de zij- en achterkant van het huis ligt een beschut terras. De tuin van ongeveer 1.000 m2 is aan de achterzijde niet omheind, zodat er zicht is op het aangrenzende bos.

Saksenstraat 13, Mevr Willekens van Gorp
In de Saksenstraat vindt u een kleinere stadstuin. Het gaat hierbij om een tuin die leuk ingericht is en goed onderhouden.

Rondleiding de Oude Warande
Tijdens de Open Tuinendag wordt er twee maal een rondleiding gegeven langs monumentale bomen in de Oude Warande: om 13.00 en 15.00 uur.
De rondleiding wordt gegeven door Joost Werkhoven van de Stichting Stadsbomen Tilburg.
Deelname is gratis. De rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur.
Startpunt: op de rotonde in het centrum van de Oude Warande. Joost Werkhoven:
"Het prachtige sterrenbos de Oude Warande in Tilburg heeft recent de gemeentelijke monumentenstatus gekregen. Een dergelijk sterrenbos, driehonderd jaar geleden aangelegd en met een wonderlijk, zo goed als intact gebleven lanenpatroon, is in Nederland uniek. We geven ter plekke een toelichting op een aantal fraaie stijlkenmerken van het bos, zoals de ligging van de rechthoekige vijver. Ook tonen we het ontwerp van Leonard Springer uit begin 1900 met de toevoegingen aan het centrum van het bos. Over het bos zijn verder verschillende anekdotische geschiedenissen te melden. We zien ook de resultaten van werkzaamheden van afgelopen winter door de bosbeheerders.
We staan stil bij verschillende monumentale bomen van zo’n 100 jaar oud, ook in de unieke lanen van het bos. In de beplanting zijn we een vrij onbekende ondersoort van de grove den op het spoor gekomen. We gaan enkele monumentale exemplaren daarvan zien. Graag leiden we u interactief rond; al uw vragen zijn dus welkom.
Opgeven is niet noodzakelijk maar wel wenselijk voor de gidsen. Zo weten we op hoeveel mensen we ongeveer kunnen rekenen.
Opgeven
kan door een mail te sturen naar Opens window for sending emailstadsbomentilburg(at)gmail.com onder vermelding van ‘rondleiding 10 juni 13.00 uur' of 'rondleiding 10 juni 15.00 uur’ met vermelding van het aantal personen dat deelneemt".

Meer informatie over de komende activiteiten vindt u hier: Opens internal link in current windowActiviteiten in 2018

Ga naar de FOTO-pagina voor:

• Bezoek aan De Kuil Haagplanten
  • Voorjaarsevenement in Goirle