Activiteiten & Actueel

Onze 17 deelnemende Open Tuinen in en om ZWOLLE

Uw afdeling heeft dit keer zeventien deelnemende tuinen van leden die weer vele bezoekers gastvrij gaan ontvangen in hun tuin. Er zijn drie routes van dichtbij elkaar gelegen tuinen die u bijvoorbeeld in een dagdeel kunt bezoeken.
Route 1: Opens external link in new windowZwolle Zuid
Route 2: Opens external link in new windowZwolle - Heino - Lemelerveld  - Dalfsen
Route 3: Opens external link in new windowZwolle – Hattem – ’s-Heerenbroek - IJsselmuiden

  Bosrandweg 3 7722 KB Dalfsen (zaterdag en zondag)

  Onze tuin ligt aan de bosrand en is 5000 m 2 bestaat uit borders met vaste planten rozen en grassen een schaduwtuin en bostuin met varens en mossen.
  Twee vijvers en een bosmeertje overal staan beelden van keramiek en in een klein galerietje zijn schilderijen en potten en vazen van keramiek te bekijken.
  U bent van harte welkom,
  M. Hartkamp.

  Bosrandweg 11, 7722 KB Dalfsen ( zaterdag en zondag)

  De naam 'Ree Land' is te danken dat we rondom met de reeën leven. Ons stekkie ligt aan een bosrand. We hebben een tuin met bomen-struiken-planten en fruitbomen. Ook is er een inloopvijver waar de lelies prachtig bloeien. Links en rechts van ons huis is een houtwal. Achter ons huis hebben we een groentetuin en een dierenweide.
  Dus kom kijken en geniet. Jan en Annie van der Vechte.

  de Broekhuizen - Dalfsen ( zondag)

  Op dit oude erf, aan de Vecht tussen Dalfsen en Zwolle wonen wij sinds 1997. De aanleg van de tuin is met respect voor de oude elementen zoals o.a. grote linden, eik en beuk, ontstaan. Bij de ontwikkeling van het erf hebben we steeds een tegenwicht willen bieden aan het ons omringend gebied waar de oude elementen zoals prachtige singels steeds meer verdwijnen.

  Het bordje “tuinreservaat” hangt niet voor niets bij ons hek. Er broeden, verblijven en wonen verschillende soorten vogels, vlinders en zoogdieren. De tuin omsluit het woonhuis. Er is een vijver en er zijn veel hoekjes, paadjes en zitjes. In het achterliggende land grazen onze schapen en onze honden vinden hier ruimte om te rennen. Met hulp van een landschapsarchitect hebben we dit deel zodanig bij de tuin kunnen betrekken dat het geleidelijk in elkaar overgaat en er een mooie wandeling te  maken is. Vanaf een uitzichtpunt in het land zie je de meanderende Vecht zich een weg door het landschap banen.
  U bent van harte welkom op zondag 17 juni. J. van Munster

  Canadastraat 56 8141 AD Heino (alleen zondag)

  Als u door de dorpskern wandelt, fietst of rijdt, heeft u mogelijk niet in de gaten dat veel percelen aan de oude doorgaande weg - door het centrum van Heino - een vrij diepe achtertuin hebben. Ook bij ons is dat het geval en hebben wij ca. 800 m² tot onze beschikking. Wij hebben een tuin met een strakke vormgeving die verzacht wordt door planten en bloemen met een zo natuurlijk mogelijke uitstraling. Spanning in de tuin wordt gecreëerd door beukenhaagjes en leibomen van veldesdoorn en diverse grassen zoals panicum en miscanthus.
  Zelf halen wij onze inspiratie uit het bezoeken van verschillende tuinen en kwekerijen. Regelmatig experimenteren wij dan ook weer met iets nieuws in onze tuin.
  In het najaar wordt de tuin niet winterklaar gemaakt, hierdoor vormen uitgebloeide planten, grassen etc. een mooi winters silhouet bij rijp en sneeuw. Tevens blijft hierdoor gedurende lange tijd voldoende voedsel beschikbaar voor de vogels. U bent welkom op zondag van 11.00 – 17.00 uur. D. Holterman en R. Leuverink

  De Sallandse Landschapstuin, (zaterdag en zondag) Twentseweg 6, 8141MA te Heino

  Onze tuin is ongeveer 3000 m2. Hij ligt verscholen aan de bosrand van het landgoed de Gunne, aan de noordkant gaat hij over in het Sallandse landschap. Knot-elzen markeren die overgang. Verschillende elementen karakteriseren onze tuin: volle, detailrijke borders, een poel, een uitzichtheuvel van waaraf een mooi zicht is op de tuin en moestuin. En dit alles in organische vormen, waarin u het ontwerp van Harry Pierik uit Zwolle zult herkennen.
  Tijdens de Open Tuindagen exposeert Annelies tevens een aantal van haar op de natuur geïnspireerde aquarellen.

  Wij zijn geopend op  zaterdag en zondag van 10.00 – 17.00 uur.
  U bent van harte welkom! Opens external link in new windowwww.desallandselandschapstuin.nl 
  Frank en  Annelies Naber

   

   

  Herenweg 28 8023 DA Zwolle ( zaterdag)

  Onze zonnige tuin, van ongeveer 1000 vierkante meter, is een liefhebberstuin met een grote verscheidenheid aan planten soorten. De tuin staat redelijk vol, maar als je dan een heel leuk plantje ziet is het moeilijk om de verleiding te weerstaan en heb je “ongemerkt” weer een nieuwe aankoop gedaan.

  Als gast staat er een kraampje met houtsnijwerk uit de Oekraïne, opbrengst voor Kinderhulp Beregszász. En één met kunstkaarten van Willie Hakvoort. Zaterdag 16 juni bent u welkom in onze tuin, we hebben koffie/thee en een stoel!
  G. Banck

  'De Meente', Brinkhoekweg 7, 8034 PA Zwolle (za en zo open met bloemschik demo)

  De tuin ligt rondom een boerderij uit de jaren dertig en is in de loop van de laatste veertig jaar ontstaan. Eerst naar een ontwerp van tuinontwerpster Mieneke Kurpershoek en daarna verder uitgegroeid.
  Langs de oprit een boomgaard met bijzondere hoogstamfruitbomen omheind door een vlechtheg. Naast het huis vindt u een verzonken gedeelte met o.a. een moes en kruidentuin.
  Achter geniet u van een fraai uitzicht over een groot grasveld met borders en drie haagbeuk pilaren grenzend aan weilanden met schapen en de dijk van het Zwarte Water.
  Onder een grote poort door
  aan het eind van de oprit, kom je bij het kippenhok en de tweede moestuin.

  De tuin is 16 en 17 juni open van 11:00 - 17:00  uur.

  Op beide dagen is er een demonstratie bloemschikken.
  Vanwege het thema moestuinieren van dit jaar maken de deelnemers gebruik van groente en fruit bij het bloemschikken.

  Verder is er beide dagen honing te koop van de vrouwelijk imker uit Langenholte.

  Hartelijk welkom,Ada Hage.

  Kleine Veerweg 11A, 8017 BP Zwolle (zaterdag)

  'Kleine Veer' is een tuin met veel variatie. Engelse borders met heel veel vaste planten in schitterende kleurencombinaties. In de voortuin een strakke vijver waarin Koikarpers vrolijk rond dartelen. Een boomgaard, moestuin, een plukhoek met heel veel Dahlia’s, een stumpery  en een mediterrane hoek. In de wandeltuin is een natuurlijke vijver en daar staan een aantal prachtige bomen. We hebben een dierenweide met pony’s, dwerggeitjes met jonkies en kippen.

  Een imker heeft in onze tuin zijn bijenkasten staan. Hij is zelf aanwezig tussen 11.00 en 14.00 uur om het een en ander te laten zien en er over te vertellen. Kortom, er is van alles te zien en te beleven.

  'Kleine Veer' is een mooie tuin in de groene long van Zwolle. Dat is het gebied tussen Zwolle-Zuid en de IJssel. Een fantastisch buitengebied! In onze tuin kun je op diverse plaatsen genieten van weids uitzicht over de weilanden. Kom kijken en geniet!
  H. de Lange en K. Pierik.

  Kleine Veerweg 25 Zwolle (zaterdag en zondag)

  9 jaar geleden zijn we begonnen met de herinrichting van de tuin gedeeltelijk gelegen tegen het talud van de IJsseldijk. Vanaf 1963 is het voornamelijk een boomgaard geweest. Deze was in verval geraakt. We hebben nieuwe borders aangelegd en de bestaande fruitbomen zoveel mogelijk laten staan en aangevuld met enkele jonge bomen van oude rassen.
  Er is een kleine groentetuin en kruidenhoekje. In de zomer staan er door mij gemaakte beelden en werkstukken van cursisten in het vrijgehouden gedeelte van de tuin.
  De oppervlakte van de tuin is ong. 1.000 m2, gescheiden door een beukenhaag met de tuin van de buren. Zij doen ook mee met de open tuinen route. C. Anthonisse

  Kleine Veerweg 25a Zwolle (zaterdag en zondag)

  Ik woon en werk op de plek waar mijn opa en oma samen met haar zus en broer hebben gewoond. Een echt familiehuis dus. Het huis heet IJsselzicht. De naam verraadt al dat het bij de rivier de IJssel staat, vlakbij het pontje naar Hattem. Mijn oud-oom was fruitteler en hij heeft in de jaren 60 een fruitgaard aangelegd. In 2006 ben ik begonnen aan een kruidenvakopleiding en sindsdien ben ik ook begonnen om een kruidentuin aan te leggen. In mijn tuin groeien en bloeien nu meer dan 100 geneeskrachtige planten. In de tijd dat mijn voorouders hier woonden werd er nog veel uit de natuur geoogst. Zoals bijvoorbeeld rozenbottels, hazelnoten en vlierbessen. Een heel aantal planten die om ons heen in de natuur groeien, kennen een geneeskrachtige werking en/of zijn super gezond.

  In mijn tuin geef ik workshops, wandelingen en een cursus over kruidengebruik en leer ik mensen weer wat je zelf uit de natuur kunt oogsten om in te zetten voor je gezondheid. Met de open dagen van Groei & Bloei kan ik u meer vertellen over het kruidengebruik en kunt u zien dat er wellicht ook heel wat onkruiden zijn die u uit uw tuin haalt die eigenlijk goed zijn om te gebruiken als bv. thee of in gerechten. M.F. Dijk

  Stuurmansweg 2 8275 AJ s-Heerenbroek (zondag)

   

  Welkom in onze liefhebberstuin.

  Het hele jaar door werken we met plezier in onze tuin. Maar vooral in het voorjaar als het prille groen weer tevoorschijn komt is het dubbel genieten. Niet alleen van de ontluikende planten, maar ook vooral van de vogels die ons elke morgen weer welkom heten.. We hebben onze tuin zo ingericht dat we geen gebruik hoeven te maken van bestrijdingsmiddelen..

  Onze tuin is als het leven zelf, met onverwachte verrassingen en soms met wat tegenslag. Niet altijd even perfect dus !! En juist dat maakt het zo spannend en leuk.

  Een aantal jaren hebben we een klein moestuintje. We kunnen laten zien dat je op drie vierkante meter aardig wat groenten kunt verbouwen en dat je zelfs wisselteelt kunt toepassen.

  Ook is er een presentatie van verticaal tuinieren.. Je kunt dan op een klein balkonnetje of achterplaatsje groenten kweken. Er is altijd wel een oplossing te vinden.

  Onze boerderij ligt net buiten Zwolle. Dus met de fiets goed bereikbaar.
  Kom kijken en geniet met ons van het groene leven..

  We zijn alleen op zondag open.


  Gerrie en Piet de Jong

  Tuindersweg 2-1, 8271 PK te IJsselmuiden (open op zaterdag 16 juni)

  Leuk dat we weer gevraagd worden! We doen graag weer mee! De moestuin is aangepast, we hebben tussen de groente een mooi nieuw terras gemaakt. Ook is het mogelijk om zelf je aardbeien te plukken voor de liefhebber!
  Kom langs bij ons op de Tuindersweg 2-1 , 8271 PK te IJsselmuiden, Richard & Annet Kalter.
  Opens external link in new windowAardbeienkwekerij Kalter

  Tuinvereniging Ons Genoegen nabij de Bierton aan de Schellerbergweg 27c 8017 BM Zwolle

  Ons tuinencomplex ligt op een zeer mooie locatie aan de Schellerbergweg 27c te Zwolle en is omgeven door bomen en weilanden. Wij zijn een volkstuinvereniging met ruim 130 leden van jong tot oud. Iedereen geeft zijn eigen invulling aan de inrichting van zijn/haar tuin en dit varieert van de traditionele groentekweker tot de mooiste bloemenvelden, maar allemaal met dezelfde liefde voor tuinieren en het buiten bezig zijn in de natuur.

  Ecologische tuin nabij Ons Genoegen

  Voor uw leden misschien interessant om te zien op welke manier onze leden op biologische wijze hun groenten, fruit, bloemen en kruiden telen. Hierin is veel variatie en zeer regelmatig zijn er leden met oude en/of vergeten groenten en kruiden.

  Het is goed te zien dat zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest mooie producten van de tuin kunnen worden gehaald. 

  Ook is er een voorbeeld van een goed georganiseerde permacultuur. Natuurlijk zijn er tuinen die in perfecte staat van onderhoud zijn en zullen er tuinen zijn die meer aandacht nodig hebben. Dat hoort bij een vereniging en dat hoort ook bij het beginnen met een nieuwe hobby.

  Boerendanserdijk 68 8024 AH Zwolle (zaterdag en zondag)

  Mijn tuin lijkt het meest op een cottage garden. In de voortuin ligt een grote vijver. De totale grootte van het perceel is 390 m2. De foto's zoals de tuin er nu uitziet, die is natuurlijk veel meer gevuld met bloemen straks in juni.
  M. van Velse
   

  Akkerweg 3 8152DA Lemelerveld. (zaterdag en zondag)

  Onze tuin van ruim 5500m2 ligt in het buitengebied tussen Lemelerveld en Heino. Nadat we hier 13 jaar gelden zijn komen wonen zijn we direct gestart met het aanleggen van de tuin. De tuin is naar eigen ontwerp ingericht waarbij we ons hebben laten inspireren door o.a. Mien Ruis. Kenmerken van onze tuin zijn lange zichtlijnen, tuinkamers, vijvers, strakke borders met hierbinnen weelderige beplanting. Binnen het ontwerp was één van de eisen om de tuin niet af te sluiten van de omgeving. Bij het aanplanten van de borders zijn veel vaste en eenjarige planten toegepast binnen bepaalde kleurthema’s.  Bij het tuinontwerp en de beplantingsplannen hebben we rekening moeten houden met de oude eiken die de tuin begrenzen aan de oost- en zuidzijde. Naast de bloemenborders hebben we in de tuin een kleine kippenweide met fruitbomen en een moestuin met een broeikas. Sinds we deze kas hebben geplaatst kweken we hierin zelf planten voor de borders en groentes voor de moestuin. Onze tuin is nog steeds in ontwikkeling, de laatste aanpassingen zijn de veranderingen aan de natuurlijke vijver. We hopen u te mogen begroeten aan de Akkerweg.
  Chris Pen en Marcel Evers

   

  Park&Beeldentuin 'de Schoppert' Groeneweg 18, 8051 KJ Hattem (zaterdag en zondag)

  Zoals gewoonlijk zullen wij ook dit jaar weer meedoen aan de Open Tuindagen. Nu Familie van Gelder niet meedoet, is onze tuin de enige aan deze kant van de IJssel! Wij hebben een Opens external link in new windownieuwe website. Wees welkom op zaterdag 16 of zondag 17 juni 2018 tussen 10 en 17 uur op de Groeneweg 18, 8051KJ te Hattem.

  meer

  Onze Activiteiten binnenkort!

  Wilt u weten wat we verder voor u in petto hebben? Kijk dan in onze Agenda!

  14
  Oct
  ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
  14
  Oct
  Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923