Assen
bekijk online
Nieuwsbrief

Nieuwsflits afd. Assen oktober

Lezing door Brian Kabbes op donderdag 6 oktober.

Aardappelen en Dahlia’s

Op het oog een wonderlijke combinatie, toch is er een overeenkomst. Beide zijn knoldragende planten die in een ongelooflijke verscheidenheid voorkomen. Reuzen en dwergen, felle kleuren en zachte pasteltinten. Vooral de oorspronkelijke aardappel uit de Zuid Amerikaanse Andes komt ruim aan bod, maar ook de familieleden uit de sier- en moestuin worden niet vergeten.

En dan de dahlia.  Bekenden als de tuindahlia’s in bonte kleuren, maar ook hier zijn de oorspronkelijke wilde voorouder minstens zo interessant.  Brian neemt ons mee op een spannende reis op zoek naar wilde dahlia soorten in de jungle van Mexico. Hier zal duidelijk worden dat de aardappel en dahlia meer met elkaar gemeen hebben dan menigeen zo op het oog zou zeggen.

Graag zien we u dus op 6 oktober 20.00 uur in de Bosrandzaal van het Duurzaamheidscentrum!

Adres
Duurzaamheidscentrum Assen
Bosrand 2
9401 SL Assen

Bezoekadres (bij gebruik navigatie): Stadsbroek 11A
Kijk hier voor de routebeschrijving

Graag parkeren bij de parkeerplaatsen Stadsbroek. Dan is het nog een kleine 150 meter lopen naar de Bosrandzaal. Bent u slecht ter been dan even doorrijden naar Bosrand 2.

Terugblik op het bezoek aan de biologische tuinplantenkwekerij Vreugdenhil op 23 september.

Marijke, Frank en Johan Vreugendenhil waren er klaar voor om de ruim dertig Groei&Bloeiers te verwelkomen op hun bedrijf.

Ondernemende kwekers dat wilden deze van oorsprong uit de Lier, in het Westland, afkomstige familie zijn. In het Westland waar de kastuinbouw de grond schaars en duur maakt is er voor een vollegrondskweker nauwelijks perspectief. Op de zoektocht naar betaalbare grond en een meewerkende overheid kwam de familie Vreugdenhil terecht in Eldersloo. Om een rendabele start te kunnen maken werd eerst een basis sortiment met vooral coniferen gekweekt. Langzamerhand werd het sortiment verbreed en een tuincentrum/winkel met vooral eigen kweek gerealiseerd. Inmiddels heeft de biologische/ecologische tuinplantenkwekerij van Frank en Johan Vreugdenhil het grootste biologische sortiment van het Noorden. De eigen biologische planten worden onder het label “natuurlijk sterker”verkocht.

Na de inleiding van Marijke en Frank op naar de kwekerij een klein kilometertje verder op.

Johan stond ons al op te wachten. Circulair, ecologisch, biologisch uit overtuiging in de praktijk gebracht. De eigen gemaakte potgrond bevat maar een klein beetje veen. De bedoeling is om helemaal geen veengrond meer te gebruiken. Maar daar gaat een tijd van experimenteren aan vooraf. Blad en houtsnippers van de gemeente en snoeiafval wordt gecomposteerd en verwerkt in de potgrond. Om de plantvitaliteit te vergroten worden ook nog mycorrhiza schimmels toegevoegd. De bedoeling is de weerstand tegen ziektes en plagen op te bouwen. De hergebruikte potjes worden daarom ook niet gesteriliseerd. De bodem is alles; een natuurlijk bodemleven helpt de bodem gezond en de planten vitaal te houden. De natuur moet het allemaal zelf opknappen met behulp van de kennis van de kweker. Er wordt op het bedrijf dan ook geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen gebruikt. De zelfgemaakte compost wordt gebruikt voor de teelt van een breed sortiment heesters en vaste planten.

Johan vertelt dat ze zuinig met water omgaan. Er wordt niet van bovenaf water gegeven maar van onderen met druppelbevloeiing. Ook een mulchlaag en onderbegroeiing helpen het water vast te houden. In het komende seizoen zullen ook zonnepanelen helpen om de druppelirrigatie zo energievriendelijk mogelijk te gebruiken. De sedum daken op de bedrijfschuren onderstrepen het natuurgevoel.

Goed bezig.

Kortom we kregen het gevoel dat de jongens en het meisje van Vreugdenhil met een duidelijke bedrijfdivisie zich inzetten voor een plantenteelt met een geringe footprint. Goed bezig dus. Bedankt voor de ontvangst en het interessante kijkje achter de schermen.

Daarna gingen we weer terug naar Eldersloo 4, waar een ieder op eigen gelegenheid nog wat rond kon struinen in de tuinwinkel.